Българите не вярват на депутатите си, но оптимисти за Европа

Евробарометър: Сънародниците ни с високо доверие в европейските институции
15 фев 2019 07:00, Красимир Ангелов
68
Българите не вярват на депутатите си, но оптимисти за Европа
Снимка: Reuters

Повечето от половината (53%) от българските граждани декларират, че имат доверие на Европейския съюз, сочат данните от проучване на Евробарометър, проведено в края на 2018 година.

Резултатите са с 9 процентни пункта над средната стойност, измерена в целия Съюз. Под една трета (30%) от българите декларират недоверие към ЕС, а останалите нямат мнение по въпроса.

Сред държавите с най-висока степен на доверие към ЕС са Литва (65%), Дания (60%), Швеция (59%), Холандия (57%), Малта (56%) и Португалия (55%). На средноевропейско ниво се регистрира известен ръст в положителната оценка към ЕС – 43%, ръст с 3 процентни пункта в сравнение с пролетта на 2018 г.

Според данните българските граждани запазват одобрението си към институциите на ЕС и са склонни да се доверяват повече на тях, отколкото на националните им еквиваленти.

Над половината от анкетираните наши сънародници (51%) вярват на Европейския парламент, а в същото време едва 13% имат доверие на Народното събрание. Доверието в Европейската комисия е 45% (ръст от 2% спрямо пролетта на 2018 г.), а това в националното правителство – 22%.

Сред европейските политики българското обществено мнение традиционно изразява най-висока подкрепа (87%) за възможността за свободно движение на хора, стоки и услуги. Общата политика за отбрана и сигурност се подкрепя от 72%, общата външна политика на ЕС – от 62%, а общата енергийна политика – от 60 на сто от българите.

Преобладаващата част от българските (57%) и от европейските граждани (58%) споделят оптимистични възгледи относно бъдещето на Европейския съюз.

Що се отнася до бъдещото разширяване на ЕС, делът на хората у нас, които подкрепят приемането на нови държави-членки (51%), е по-висок от средноевропейското ниво (43%). Традиционно българите споделят положителни възгледи относно идеята държавите от Западните Балкани да се присъединят към Европейския съюз, сочат още данните от изследването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До VictimizedТи може и да живееш добре, тея дето лапат еврофондове може да живеят добре, но не ми говори за всички, понеже хората се самоубиват с темпове нечувани преди.Другарю Пинокио, само напиши: Самоубийствата у нас намаляват и чети.Има статия във вестник Труд със статистически данни, които казват, че самоубийствата намаляват и , че България е на последните места и по този показатал в Европа :-)Тъпите хибридки не вървят!
39
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На кого да вярвам ?На братски СССР и БКП ?Които си замълчаха за Чернобил и осакатиха толкова много хора в България ?!
38
6
 
6
 
! Отговори
Доктор преди 5 години
До VictimizedСлушай бе, ръбест комуноид , всички живеем днес нормално ,защото се отървахме от руската паяжина ! Бяхме си умрели въшки по времето на "развития социализъм" !
37
5
 
6
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Как няма българите да вярват повече на Европейския парламент ,отколкото на родния парламент! Че в Европейският парламент комунисти и социалисти са едва 15 -на души (почти ги няма) , а в България цоциалистите създават хаос и злобно противопоставяне ежечасно !!! Докато не изритаме цоциалистите от събранието , нито ще имаме ред в държавата,нито спокойствие! Където има цоциалисти там няма прогрес , а само деградация на общество и държава!!!
36
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
толкова вярват и на европа, виждайки и там накъде вървят нещата... по-скоро на никой и на нищо не вярва .
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да разбирам,че Франция,Германия,Дания,Австрия и т.н. са с погрешен модел на развитие,а Русия и Китай са раят под небето ,така ли ?
34
6
 
3
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Няма какво да сравнявам, виж само колко хора си отидоха от БГ, няма значение какво е ЕС. Факт, е, че това е причината за много от Източно Европейските страни да се обезличат. Какво остана от културата ни, какво остана въобще? Не можеш да вкараш неразвита индустрия без капитал, на големия пазар и да кажеш, ето имате равен шанс, понеже капитализма гарантира пазарна икономика. Но всички знаем, че не става така. Сега сме просто работна ръка и потребители, всичко се спасява по отделно. Това е ЕС.
33
6
 
2
 
! Отговори
До 52 преди 5 години
Защо си мислиш,че при настоящата парадигма на цивилизацията има места на света,където алчността и грабежите ги няма ? При тази безсъвестност и меркантилност не е възможно съвършенство ! Просто сравни 90те години със сега и си отговори на въпроса защо ЕС е най-хубавото нещо случило се на клета България от 100 години насам !!
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При тази мафия и манталитет в Бг,ако не е ЕС,такива като Ковачки,Вальо Танев и т.н ще ви стопят лагерите за без пари,структори като СИК и ВИС,ще ви стряскат и на сън,ще имате мито на всичко,което ползвате в момента,а политиците ни ще бъдат контролирани от мафията !Но тогава няма да можете да мръднете от тук,защото трябва ВИЗА ! И ще заискате бежанци,само и само да не сте като бежанци в собствената си страна !
31
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неграмотните и неадекватни "лузъри", които една думичка на чужд език не знаят, мразят най-много ЕС, защото не им харесва че не могат просто да национализират и вземат на хората изкаранот с честен труд и почтен бизнес. Хубавото е че сте толкова неадекватни, че никога няма да надраснете ролята си на драскачи в треторазрядни сайтове. Щом има пари за евтина водчица и ММ ДЪЛЪГ, вие сте царе. А ние тихичко стоим от страни и ви се смеем на тъжното съществуване.
30
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много съм оптимист, че Тиквата и Цвък Бездомника ще поумнеят и вече няма да са алчни престъпници!Силна вяра имам!Ха ха ха ха ха ха ха...
29
2
 
6
 
! Отговори
Име преди 5 години
"Българите не вярват на депутатите си, но оптимисти за Европа". да допълним накратко безобразията натворени от пропагандата и агитацията на "силните на деня":Българите не вярват на депутатите си, но (са) оптимисти за Европа, където пръдат по столовете същите депутати... просто кръгът се затваря. а сега накъде?
28
9
 
7
 
! Отговори
Така е .. преди 5 години
До Гнусни лъжи! 35 Прав си. Виждаме ползата от ЕС. България е коренно променена.Без ЕС щяхме да сме си мизерна , изостанала страна.Така ли е ?Така е ...
27
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 44оптимисти за европа щото си мислят че ше почнат да взимат заплати като в германия! ако знаят обаче кво ги чака.......Какво ги чака бе червен професор?Ще взимат руски заплати ли?Хах!?
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 41Я думай кво е положителното влияние на Европа върху България по-конкретно ?Навсякъде във всичко бе, как да ти го обясня по друг начин?
25
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-изодзаде сме заради БКП и ганьовщината !!!Не ти е виновен ЕС,че си беден !
24
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко трябва да е неграмотен човек,за да оспори положителното влияние на ЕС върху България!? Нямам думи какъв пр()ст народ има.И след хипотетичното излизане от съюза запада си тръгва,няма пазари,няма производство,енергетиката,транспорта,горивата,селското стопанство се поема от олигарсите,пред които ЕС ще ви се стори Светия светих.Ще сме като Армения и Грузия..
23
7
 
7
 
! Отговори
noFreeman преди 5 години
53% глупаво стадо... европа ще ни затрие... вече нищо не може да се направи...
22
4
 
10
 
! Отговори
Ето го ЕС! преди 5 години
Вазов ни го е показвал, но прости глави ни водят " Немци, френци, англичани наши са враждебници, дружни с нашите тирани, с нашите изедници. Етова е, вкараха ни във вълчият капан, превърнаха ни в овце!
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Песимисти е вярното! Хората си виждат ежедневно портфейлите и растящите цени.