След 15 часа умуване НС реши как да избегне феномена 15/15

Няма да има нов състав на ЦИК, нито видеонаблюдение
89
След 15 часа умуване НС реши как да избегне феномена 15/15
Снимка: архив, БулФото

Депутатите окончателно гласуваха промените в Изборния кодекс след 15-часово заседание.

Прагът на преференцията беше увеличен и ще е валиден, ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малък от съответната избирателна квота.

Още по темата
Максималният брой избирателни секции в страната извън Европейския съюз остава 35, което засяга и Великобритания след Брекзит, предаде БНР.

Депутатите подкрепиха цялостно въвеждане на машинно гласуване след местните избори наесен.

С гласовете на ГЕРБ и част от “Обединени патриоти“ беше подкрепено предложението ДПС да отпадне сегашното изискване за валидност на преференцията от минимум 7 на сто от гласовете, подадени за кандидатската листа.

Против предложението гласуваха от БСП, ВМРО и “Воля“ с мотива, че така се обезсмисля преференциалният вот. От ВМРО призоваха президента да наложи вето. Кристиан Вигенин от БСП заяви: “Недейте да давате цялата власт на човека от Банкя, на човека от сараите да ви редят листите и да ви пращат тук в парламента“.

Хамид Хамид от ДПС репликира: “Никой не отнема никакви преференции. Това е европейска практика на изчисляване на преференции“.

Депутатите решиха още машинно гласуване да има в най-малко 3 000 секции за евровота и най-малко 6 000 за местните избори.

Решенията на Централната избирателна комисия ще се взимат с обикновено мнозинство, а не с 2/3, както досега.

Няма да има публичен регистър с избирателите, който да се бори с т.нар. “мъртви души“, реши мнозинството, след като отхвърли предложението на левицата.

Беше подкрепено предложението на ГЕРБ номерата пред партиите и преференциите да се различават, за да се избегне феноменът 15/15. Така пред политическите сили в интегралната бюлетина ще има номера до 100, а за преференцията номерът ще е плюс 100.

Остана и забраната за оповестяване на социологическите данни в деня за размисъл и в изборния ден.

Изцяло отпаднаха предложенията за видеонаблюдение в изборния процес.

Мнозинството в Народното събрание отхвърли проекта на БСП за откриване на публична процедура за избор на нов състав на Централната избирателна комисия. Социалистите заявиха, че искането им е призив за спазване на закона, тъй като мандатът на Централната избирателна комисия изтича на 21 март. ВМРО и "Воля" подкрепиха проекта. 

Позицията на ГЕРБ е европейските избори да се проведат със сега действащата Комисия, за да се избегнат опитите за спекулации за манипулиране на вота, след като сега действащият орган е избран по кодекса на Мая Манолова - тогава депутат от БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След освобождението от турско робство, наша делегация е отишла при Иричек.Той им е казал, че трябва учени и богати хора да управляват страната, защото богати и прости ще я опропастят, а бедните, но учени, ще грабят, за да станат богати!! Жалко, че в България няма богати и учени хора!
76
0
 
7
 
! Отговори
Ха! преди 5 години
Феноменът 15/15 се дължи на неграмотността на т.н. електрорат! Крайно време е да се въвед, ако не имуществен, то поне образователне ценз за избиратерите! Защо човек,който не може да пише и и чете и няма никакво имущество, ще определя съдбата на сраната?След като имаме еднакви права, защо нямаме еднаква отговорност?
75
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 15 часа умуване НС реши да отнеме на избирателя правото на преференция. Така се прави в България даваш някакво право, но измисляш такива условия, че да го направиш невъзможно. Даваш право на референдум, но искаш такова участие, за да се вземат предвид резултатите от референдума, че да е неизпълнимо. Даваш право на референция, ама искаш 130 000 гласа, за да го прилажиш, което е абсурдно. Както казва Мая Манолова, имаш право да си купиш хляб, ама на цена 130 000 лв - *** си купи.
74
1
 
7
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Добре де, нали имаше референдум и хората ясно казаха че искат мажоритарни избори!!?? Това в друга страна с нормален, а не *** народ, не би се понесло толкова мълчаливо.........
73
0
 
8
 
! Отговори
ЪЪЪ преди 5 години
От всички Евродепутати най-свестен се оказа Момчил Неков - феномена 15/15.Млад,интелигентен,с идеи,некорумпиран и т.н.Маститите предни позиции в листите са на наглите лапачи -пример - серГЕЯ.Нека всички гласуваме по схемата 15/15 - така поне един свестен от всяка партия ще има в Европарламента.
72
0
 
13
 
! Отговори
Ala_Bala преди 5 години
Отвратително долни политици. Да обяват военно положение и да си управляват. Така ще бъде по - легитимно. Лъжи, измами, двуличие. Зашо трябва да ги легитимираме. Бойкот на тези избори!
71
8
 
18
 
! Отговори
72, баце, преди 5 години
преди 89 година си бяхме в точната посока, но западните под.логи-*** искаха и повлякоха България в противоположна посока. Нали подскачахте на СДС, нали искахте пазарна икономика, нали искахте демокрация, ето ви всичко накуп, защо пак хленчите. Какво ви даде запада, унищожи ни икономиката и ни направи просяци!
70
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До С тези главочи,Щом БСП, ВМРО, и ВОЛЯ са единни, защо не се обединят и да поведат България в правилният пътБаце, да ми кажеш кога БСП-то водИ България в правилния път?
69
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 70Бойко и шайката му в затвораТочно така!Това защо го направи?За да няма пак 15/15!БКП-то пък се правят на сърдити при положение, че това е изцяло в техен интерес.ЦИРК !
68
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко и шайката му в затвора
67
4
 
10
 
! Отговори
С тези главочи, преди 5 години
никога няма да се оправим! Машинното трябваше да се въведе още преди две години. Нали на предните избори пуснаха само 1000 машини за проба, а после трябваше да го въведат задължително. С машина се гласува за 20 секунди и не могат да манипулират изборите, затова не ги искат. Щом БСП, ВМРО, и ВОЛЯ са единни, защо не се обединят и да поведат България в правилният път. Всички други както и да се цифтосват, ще са глас в пустиня!
66
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разтурвайте седянката. Седят по турски и сърбат кайве всичките.
65
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гласувам но не избирам !!! Който има АКЪЛ-ще ме разбере ! За това не ходя изобщо !!!
64
0
 
11
 
! Отговори
Ала-Бала преди 5 години
Не се чудете защо през 1934 е бил направен военен преврат санкциониран от Негово Величество Цар Борис Трети и партиите са били забранени!
63
0
 
15
 
! Отговори
С повишена трудност преди 5 години
Сега матряло ще трябва да помни две цифри -едната до сто и другата от сто отгоре!Направо непосилна задача!Ше трябва да им дават лиШчета пред секциитеМдааа
62
7
 
19
 
! Отговори
Ала_Бала преди 5 години
Бойкот на изборите. Долу Цветанов!
61
10
 
11
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Аз предлагам пред номера на БСП-то да има нарисуван банан. Така Бабичките няма как да го сбъркат.
60
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво да е с думи изписано името на партията, но като си знаят електората бързат да е само с някаква цифра, че иначе едва ли ще спечелят. :)
59
1
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Бай Тошо, не само БСП, всички партии трябва да бъдат забранени, а парламентът да се разпусне завинаги! Партиите и политиците ни оглозгаха до кост, отнеха ни качеството на живот цели 28 години, а това са поколения наред! Разиграват ни театър преди изборите и после крадат, крадат и пак крадат! Остана ли нещо вече в тая държава!
58
6
 
13
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Беше подкрепено предложението на ГЕРБ НОМЕРАТА пред ПАРТИИТЕ и преференциите да се РАЗЛИЧАВАТ , за да се избегне феноменът 15/15.Това е най - гнусното в целият изборен процес! Не може гласът на една стара баба, която няма основно образование, да тежи колкото на един млад образован човек. И това са го приели всички партии!