След 15 часа умуване НС реши как да избегне феномена 15/15

Няма да има нов състав на ЦИК, нито видеонаблюдение
89
След 15 часа умуване НС реши как да избегне феномена 15/15
Снимка: архив, БулФото

Депутатите окончателно гласуваха промените в Изборния кодекс след 15-часово заседание.

Прагът на преференцията беше увеличен и ще е валиден, ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малък от съответната избирателна квота.

Още по темата
Максималният брой избирателни секции в страната извън Европейския съюз остава 35, което засяга и Великобритания след Брекзит, предаде БНР.

Депутатите подкрепиха цялостно въвеждане на машинно гласуване след местните избори наесен.

С гласовете на ГЕРБ и част от “Обединени патриоти“ беше подкрепено предложението ДПС да отпадне сегашното изискване за валидност на преференцията от минимум 7 на сто от гласовете, подадени за кандидатската листа.

Против предложението гласуваха от БСП, ВМРО и “Воля“ с мотива, че така се обезсмисля преференциалният вот. От ВМРО призоваха президента да наложи вето. Кристиан Вигенин от БСП заяви: “Недейте да давате цялата власт на човека от Банкя, на човека от сараите да ви редят листите и да ви пращат тук в парламента“.

Хамид Хамид от ДПС репликира: “Никой не отнема никакви преференции. Това е европейска практика на изчисляване на преференции“.

Депутатите решиха още машинно гласуване да има в най-малко 3 000 секции за евровота и най-малко 6 000 за местните избори.

Решенията на Централната избирателна комисия ще се взимат с обикновено мнозинство, а не с 2/3, както досега.

Няма да има публичен регистър с избирателите, който да се бори с т.нар. “мъртви души“, реши мнозинството, след като отхвърли предложението на левицата.

Беше подкрепено предложението на ГЕРБ номерата пред партиите и преференциите да се различават, за да се избегне феноменът 15/15. Така пред политическите сили в интегралната бюлетина ще има номера до 100, а за преференцията номерът ще е плюс 100.

Остана и забраната за оповестяване на социологическите данни в деня за размисъл и в изборния ден.

Изцяло отпаднаха предложенията за видеонаблюдение в изборния процес.

Мнозинството в Народното събрание отхвърли проекта на БСП за откриване на публична процедура за избор на нов състав на Централната избирателна комисия. Социалистите заявиха, че искането им е призив за спазване на закона, тъй като мандатът на Централната избирателна комисия изтича на 21 март. ВМРО и "Воля" подкрепиха проекта. 

Позицията на ГЕРБ е европейските избори да се проведат със сега действащата Комисия, за да се избегнат опитите за спекулации за манипулиране на вота, след като сега действащият орган е избран по кодекса на Мая Манолова - тогава депутат от БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заради тези " умници" алчни всеки ден у нас хора се самоубиват.... Но политиците са слепи и глухи за проблемите на народа.
56
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Конституцията пише, че основното образование е задължително. Така че, който няма основно образование би трябвало да му се отнемат изборните права, защото не спазва основния закон на държавата - Конституцията.
55
2
 
19
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
защо трябва да гласуват хора които не знаят бълг език и не са ходили на училищекакто и турците в турция
54
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Принципно трябва да се гласува само на територията на България, като не трябва да има номера на партиите, а бюлетини, в които имената на партиите не са в някакъв определен ред и в една бюлетина една партия да е на едно място в списъка, а в друга бюлетина на друго място и това в една и съща изборна секция.
53
3
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Умни българи разбраха, че няма да има демокрация тук, и избЕгаха от *** в нормални държави.
52
12
 
3
 
! Отговори
ДО 49 преди 5 години
Абе "начетеният", нещо за Конституция да си чувал?!? Там пише Всеки бг гражданин,НЕ ГРАМОТЕН БЪЛГАРИН, има право да гласува. Кой си ти че ще отнемеш правата на гражданите??? Най-веоятно си гласоподавател на ОБЕДИНЕНИТЕ ***,защото те повтаряйки тази мантра, успяха да се натъкмят в парламента
51
6
 
10
 
! Отговори
бай Тошо преди 5 години
също така БСП трябва да бъде забранена и на нейно място да се появи качествена опозиция
50
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е да има банани и тоалтена хартия по магазините - за това подрипвахте по площадите. Не е важно дали ще имате пари да си купите бананите или че ГЕРБ открадна милиарди от еврофондовете и обществените поръчки.
49
3
 
10
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Кой ви е излъгал или ви е казал, че така както функционира парламентарната ни демокрация в офшорната монополна икономика, политика и депутата , ще има възможност да прави политики , които да бъдат в интерес на бедния зависим човек???Банките се хранят с инфлация,бедност,зависимост и лихви, монополите и корпорациите се хранят с високи монополни цени,унищожаване на конкуренцията и лобистки закони!Къде виждате да има пресечни точки между банките,политиците и ваша милост???Агент Кайл Морисън!ЦРУ!!
48
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не трябва да гласуват хора,които са неграмотни.Не трябва да гласуват хора,които не знаят български.Не трябва да гласуват хора,чиито родители одавна са се изселили от България в съседни страни и наследниците им нито знаят български,нито са живели тук,нито имат нещо общо със страната ни.А такива са много и те обръщат вота.
47
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам на всички журналисти масово посещение на избирателните секции и въпроси към избирателите дали знаят за кого гласуват.И да обърнат внимание в края на изборния ден кой етнос е най-активен в гласуването.
46
4
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ЗАРАДИ БОРИСОВ ПЛАТИХМЕ 1 МИЛИАРД НЕУСТОЙКА НА АТОМСТРОЙ КОЙТО НИ ОСЪДИ В СТРАСБУРГ ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ НЕ НАПРАВИ БЕЛЕНЕ!СЕГА БЕЛЕНЕ ЩЕШЕ ДА Е ГОТОВА И ДА ИМАМЕ СТАБИЛНОСТ И НОВ ИЗТОЧНИК НА ПАРИ НО УВИ НАСЕЛЕНИЕТО ГО ПРЕИЗБРА ОТНОВО СЛЕД ПЪРВИЯ МУ МАНДАТ НЕКА СТРАДА!
45
0
 
20
 
! Отговори
истината преди 5 години
Откакто са на власт ГЕРБ+ ДПС непрекъснато променят законите така,че да останат на власт. За най-големите си далавери избират празници да заседават и дните около Коледа и Нова година. Направо се подиграват на населението. Ама и то май не разбира.
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На съда е ясно,да влезе убития/народа/.
43
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 15 часа умуване НС реши как да избегне феномена 15/15--вашта *** *** да *** ... когато става реч за борба за евраци, и майчиното си мляко ще продадат!никой няма да ви гласува бе, има ли останал ид-иот, който ще отиде "да пусне", за да създаде евров милионер ?!за всеки т.н. вот - нови изборни "правила" , ай сектир бе!
42
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво толкова умуват, като нищо свястно не са направили, което да е законно и правилно?! Как същества неграмотни и незнаещи български език, със съмнителни адресни регистрации, ще им се дава право на глас???. Те дори не знаят защо и за кого ги карат да пускат бюлетини. Знаят само, че ще им дадат пари за това и отиват.
41
2
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Оставиха ни руснаците и *** фалираха България !Просто племе - крадливо, предателско.
40
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само мазохисти биха продължили да гласуват за ГЕРБ и някои от 80-те%.
39
13
 
5
 
! Отговори
Байфидан преди 5 години
До АнонимеН. Абсолютни глу.пости си написал. Тотално неверни. България се ограбва, когато БСП дойде на власт - доказано от историята.
38
3
 
3
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Наскачахте ли се ?!