След 15 часа умуване НС реши как да избегне феномена 15/15

Няма да има нов състав на ЦИК, нито видеонаблюдение
89
След 15 часа умуване НС реши как да избегне феномена 15/15
Снимка: архив, БулФото

Депутатите окончателно гласуваха промените в Изборния кодекс след 15-часово заседание.

Прагът на преференцията беше увеличен и ще е валиден, ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малък от съответната избирателна квота.

Още по темата
Максималният брой избирателни секции в страната извън Европейския съюз остава 35, което засяга и Великобритания след Брекзит, предаде БНР.

Депутатите подкрепиха цялостно въвеждане на машинно гласуване след местните избори наесен.

С гласовете на ГЕРБ и част от “Обединени патриоти“ беше подкрепено предложението ДПС да отпадне сегашното изискване за валидност на преференцията от минимум 7 на сто от гласовете, подадени за кандидатската листа.

Против предложението гласуваха от БСП, ВМРО и “Воля“ с мотива, че така се обезсмисля преференциалният вот. От ВМРО призоваха президента да наложи вето. Кристиан Вигенин от БСП заяви: “Недейте да давате цялата власт на човека от Банкя, на човека от сараите да ви редят листите и да ви пращат тук в парламента“.

Хамид Хамид от ДПС репликира: “Никой не отнема никакви преференции. Това е европейска практика на изчисляване на преференции“.

Депутатите решиха още машинно гласуване да има в най-малко 3 000 секции за евровота и най-малко 6 000 за местните избори.

Решенията на Централната избирателна комисия ще се взимат с обикновено мнозинство, а не с 2/3, както досега.

Няма да има публичен регистър с избирателите, който да се бори с т.нар. “мъртви души“, реши мнозинството, след като отхвърли предложението на левицата.

Беше подкрепено предложението на ГЕРБ номерата пред партиите и преференциите да се различават, за да се избегне феноменът 15/15. Така пред политическите сили в интегралната бюлетина ще има номера до 100, а за преференцията номерът ще е плюс 100.

Остана и забраната за оповестяване на социологическите данни в деня за размисъл и в изборния ден.

Изцяло отпаднаха предложенията за видеонаблюдение в изборния процес.

Мнозинството в Народното събрание отхвърли проекта на БСП за откриване на публична процедура за избор на нов състав на Централната избирателна комисия. Социалистите заявиха, че искането им е призив за спазване на закона, тъй като мандатът на Централната избирателна комисия изтича на 21 март. ВМРО и "Воля" подкрепиха проекта. 

Позицията на ГЕРБ е европейските избори да се проведат със сега действащата Комисия, за да се избегнат опитите за спекулации за манипулиране на вота, след като сега действащият орган е избран по кодекса на Мая Манолова - тогава депутат от БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кебапчета, пари и хайде пак ще им посочат цифрата на онези.... Цели махали плъзват към урните....
36
3
 
22
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ВСЕКИ НОВ МАНДАТ НА БОРИСОВ НИ СТРУВА 10 МИЛИАРДА НОВИ ВЪНШНИ ЗАЕМИ!САМО ПЪРВИЯ МАНДАТ ИЗХАРЧИ ЦЕЛИЯ ФИСКАЛЕН РЕЗЕРВ ОТ 7 МИЛИАРДА И ТОЗИ НА ЗДРАВНАТА КАСА 2 МИЛИАРДА И 1 МИЛИАРД ОТ БУЛГАРГАЗ И НЕК ОБЩО 10 МИЛИАРДА И ВЗЕ НОВИ ВЪНШНИ ЗАЕМИ 4 МИЛИАРДА ДА ЛЪЖЕ, ЧЕ Е ОСТАВИЛ НЕЩО!БЪЛГАРИЯ Е РАЗОРЕНА ОТ ГЕРБ А СВЕТЛИНА В ТУНЕЛА НЯМА!
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Срана ясно и защо предизборно ще дават на онези по още 750 лв. на малолетните раждащи....
34
3
 
5
 
! Отговори
До 29 преди 5 години
Ти щом се смяташ за долно племе,махай се от тук.Аз не мисля така за себе си и останалите хора.Просто сме свикнали да превиваме гръб и да позволяваме да ни мачкат.И да не търсим отговорност за това,което ни причиняват.Трябва да имаме повече самочувствие и да вярваме повече в себе си.И да не се страхуваме.
33
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лошо е, че жаждата за кокала е голяма. Ако не беше така нямаше да се стигне до този хал. ГЕРБ нямаше да управлява толкова ако не бяха подлизурковци като Реформаторския блок преди, сега Обединените патр"ео"ти... които потъпкаха всичките си принципи само и само да са на власт
32
1
 
1
 
! Отговори
акуд преди 5 години
с тея цифри. ще стане пълно мазало. отпечатаите снимки . технологиите го позволяват
31
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
100 депутати стигат и без това нищо не вършат, а харчат само бюджета.
30
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С тези промени в изборния кодекс,герберите окончателно се самоубиха.Сега на Цецо ще му трябват много повече усилия да убеди мат'ряла да гласува за тях.Май,както обикновено,ще се разчита повече на фалшификациите.
29
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези гнусни коалиции трябва да се забранят със закон! Както и бройката на депутатите и да нямат никакви имунитети. Какви са тези лицемерни циркове днес с едните, утре с другите само да във властта...
28
5
 
12
 
! Отговори
До 25 преди 5 години
Това е невъзможно теоретично и практически !Има толкова юридически и икономически прозорчета за измама в законите и управлението на България,че който и да дойде,ще бъде вербуван от мафията и олигарсите.Единственият начин за просперитет е абсолютен ЕС ! Тоест,съдебна система,основни закони,ЕП с правомощия върху нашата държава....и т.н..Хора,вие не разбрахте ли,че българи НЕ ТРЯБВА ДА УПРАВЛЯВАТ !!! ДОЛНО ПЛЕМЕ СМЕ !
27
1
 
7
 
! Отговори
do 23 преди 5 години
Донякъде си прав, че няма кой, но съм склонен да е всеки друг само не тези. Аз от 20 години гласувам срещу а не за.
26
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гласуваш за ГЕРБ,получаваш ДПС.
25
3
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
КОАЛИЦИЯ ГЕРБ И ДПС ЩЕ НИ ДОСМАЧКА ФИНАНСОВО ! ДПС РАЗТИРУ И ОРЕШАРСКИ ЗА ДА СЕ ВЪРНЕ ГЕРБ НА ВЛАСТ И ОТ ТОГАВА ИМ Е ЧИСТА ПАТЕРИЦА !
24
3
 
14
 
! Отговори
До 22 преди 5 години
Време е тези,които 10 години се оядоха на наш гръб,да си отидат.А всеки следващ,който дойде да бъде контролиран от нас,защото ние сме суверена и ако не става ,пак ние да го свалим.Така е при демокрацията,която още не е дошла у нас,а само си мислим,че я има.
23
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Месеци наред медийте на Пеевски ни облъчват с дитирамби в чест на своя приятел ББ.Има ли някой,който не го е забелязал?Има ли някой,който се съмнява в топлата връзка между ГЕРБ и ДПС?
22
12
 
7
 
! Отговори
До 22 преди 5 години
И кой да дойде ? Кажи ми честно !
21
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така накрая ще си нагласят и изборите,а вие пак си мислете,че нещо зависи от вас.От вас зависи да престанете да ги търпите.Тогава може нещо да се промени.
20
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Феноменът 15/15 се получи сред една партия с крайно неграмотен електорат ! Тоест гласувалите за тази партия са нискообразовани и т&пи.Следователно,ако тази партия ни управлява,означава ,че е по избор на ***()тите !!
19
3
 
21
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
АКО СЕ ПРЕМАХНАТ УМРЕЛИТЕ ОТ ИЗБОРНИТЕ СПИСЪЦИ ТОВА ЩЕ СЕ ОТРАЗИ МНОГО ЗЛЕ НА ГОЛЕМИТЕ ПАРТИИ КАТО ГЕРБ НАЙ-ВЕЧЕ И БСП!СЕГА ИМА БАРИЕРА 4% ПРИ ТОЗИ БРОЙ ХОРА С ПРАВО НА ГЛАС! АКО СА ПО-МАЛКО НА БРОЙ ХОРАТА С ПРАВО НА ГЛАС И ПО-МАЛКИТЕ ПАРТИИ ЩЕ ВЛЯЗАТ И ТАКА ГЕРБ ЩЕ СЕ ОТСЛАБИ!!!ДОКАТО Е ГЕРБ НА ВЛАСТ НИКОГА НЯМА ДА СЕ МАХНАТ УМРЕЛИТЕ ОТ ИЗБИРАТЕЛНИТЕ СПИСЪЦИ!НИКОГА
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С гласовете на 99 депутати парламентът гласува по-високи прагове за преференциите на парламентарните избори при второ четене на промените в Изборния кодекс. От тях - 66 на ГЕРБ, 23 на ДПС, Воля - 9 и 1 независим.Против бяха от БСП и Обединени патриоти.