След 15 часа умуване НС реши как да избегне феномена 15/15

Няма да има нов състав на ЦИК, нито видеонаблюдение
89
След 15 часа умуване НС реши как да избегне феномена 15/15
Снимка: архив, БулФото

Депутатите окончателно гласуваха промените в Изборния кодекс след 15-часово заседание.

Прагът на преференцията беше увеличен и ще е валиден, ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малък от съответната избирателна квота.

Още по темата
Максималният брой избирателни секции в страната извън Европейския съюз остава 35, което засяга и Великобритания след Брекзит, предаде БНР.

Депутатите подкрепиха цялостно въвеждане на машинно гласуване след местните избори наесен.

С гласовете на ГЕРБ и част от “Обединени патриоти“ беше подкрепено предложението ДПС да отпадне сегашното изискване за валидност на преференцията от минимум 7 на сто от гласовете, подадени за кандидатската листа.

Против предложението гласуваха от БСП, ВМРО и “Воля“ с мотива, че така се обезсмисля преференциалният вот. От ВМРО призоваха президента да наложи вето. Кристиан Вигенин от БСП заяви: “Недейте да давате цялата власт на човека от Банкя, на човека от сараите да ви редят листите и да ви пращат тук в парламента“.

Хамид Хамид от ДПС репликира: “Никой не отнема никакви преференции. Това е европейска практика на изчисляване на преференции“.

Депутатите решиха още машинно гласуване да има в най-малко 3 000 секции за евровота и най-малко 6 000 за местните избори.

Решенията на Централната избирателна комисия ще се взимат с обикновено мнозинство, а не с 2/3, както досега.

Няма да има публичен регистър с избирателите, който да се бори с т.нар. “мъртви души“, реши мнозинството, след като отхвърли предложението на левицата.

Беше подкрепено предложението на ГЕРБ номерата пред партиите и преференциите да се различават, за да се избегне феноменът 15/15. Така пред политическите сили в интегралната бюлетина ще има номера до 100, а за преференцията номерът ще е плюс 100.

Остана и забраната за оповестяване на социологическите данни в деня за размисъл и в изборния ден.

Изцяло отпаднаха предложенията за видеонаблюдение в изборния процес.

Мнозинството в Народното събрание отхвърли проекта на БСП за откриване на публична процедура за избор на нов състав на Централната избирателна комисия. Социалистите заявиха, че искането им е призив за спазване на закона, тъй като мандатът на Централната избирателна комисия изтича на 21 март. ВМРО и "Воля" подкрепиха проекта. 

Позицията на ГЕРБ е европейските избори да се проведат със сега действащата Комисия, за да се избегнат опитите за спекулации за манипулиране на вота, след като сега действащият орган е избран по кодекса на Мая Манолова - тогава депутат от БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 2013 год.герберите трамбоваха 3 месеца по жълтите павета срещу задкулисието и КОЙ.Сега задкулисието лъсна с пълна сила и КОЙ се оказа свой.
16
8
 
4
 
! Отговори
аз преди 5 години
До АнонимеНЩом не вярваш на електронното гласуване - предполагам, че си държиш парите под дюшека, нали?! Как не ти убиват толкова много пари?! Сериозно! Не вярваш, че електронно може да се направи такова елементарно нещо, като гласуване - а не се притесняваш за милионите си в банката, които управляваш ЕЛЕКТРОННО?! Кого лъжеш?!
15
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мъж гласува, подписва се и пита член на избирателна комисия:- Съпругата ми се казва ......Вижте моля дали вече е идвала да гласува.Служителят намира името й и показва подписа й:-Да, ето гласувала е вече. - Аха - казал човекът. Тя почина преди няколко години, но все се разминаваме, сигурно идва рано сутрин да гласува..............
14
13
 
5
 
! Отговори
аз преди 5 години
До АнонименПрестанете с тия :мъртви души"! Първо: не всички, които са в списъка и не гласуват, са мъртви! Просто хората не искат или нямат възможност да гласуват! Второ: тези, които не са гласували, практически нямат никакво значение за крайния резултат и разпределението на депутатите! Резултата се изчислява само на база подадените гласове!
13
8
 
11
 
! Отговори
Д0 6 преди 5 години
Махат се само страхливците.Няма да оставя хубавата си страна,заради шепа ид..ти.Ако Левски беше избягал,нямаше да има априлско възстание и освободителна война.Ако Ботев беше избягал,днес щяхме да сме още под османския ботуш.Трябват ни хан Аспарух,ханКрум,нови Левски и Ботев,а не бягащи страхливци.
12
8
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ЕЛЕКТРОННОТО ГЛАСУВАНЕ Е НАЙ-ЛЕСНИЯ НАЧИН ДА СЕ ПОДМЕНИ ВОТА И ДА СЕ ФАЛШИФИЦИРАТ ИЗБОРИТЕ!!ВЪВ АНИМАЦИЯТА СИМПСЪН НА ИЗБОРИТЕ ОТИВА ХОУМЪР И ГЛАСУВА ЕЛЕКТРОННО ЗА ОБАМА НАТИСКА КОПЧЕТО А МАШИНАТА ОТГОВАРЯ ВИЕ ГЛАСУВАХТЕ ЗА МАКЕЙН! ПАК НАТИСКА ЗА ОБАМА И ПАК МАШИНАТА ОТГОВАРЯ ВИЕ ОТНОВО ГЛАСУВАХТЕ ЗА МАКЕЙН :DТУК ЩЕ Е СЪЩОТО! ГЛАСУВАШ ЗА ЕДНА ПАРТИЯ НО СЕ ОКАЗВА, ЧЕ РЕАЛНО СИ ГЛАСУВАЛ ЗА ГЕРБ :D МАШИННОТО Е ПРИЕТО С ГЛАСОВЕТЕ НА ГЕРБ И ДПС ОТНОВО!
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какво им пречи на депутатите феноменът 15/15? Трябва да се уважава правото на народа да бъде толкова ***, че да гласува по този начин. С вдигане на преференциите политиците се лишават от най-ревностните и фанатизирани свои избиратели. Автогол.
10
3
 
24
 
! Отговори
ГЕРБ+ДПС преди 5 години
са истинската коалиция на власт. Вече и на децата стана ясно. ПАТРИОТАРИТЕ бяха употребени и ще изчезнат като ненужни. Каракачанов се усети и затова е този напън да решава Ц.я въпрос. Щото няма никога вече да издава БГ паспорти и субсидийка няма да види
9
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По данни на избирателните списъци в мутроландия имащи право на глас - 6'855'975 човека.По данни на НСИ населението е под 7 млн.Гарантирано от герб !
8
3
 
13
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
ГЕРБ+ДПС-ВЕЧ-НА ДРУЖ-БА!ВЕЧ-НА ДРУЖ-БА!
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има достатъчно време до май и после до октомври, в което службите ЕСГРОН да подадат информиция за починалите лица и да бъдат премахнати имената им от списъците.
6
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПАРЛАМЕНТ = МАФИЯ !Махайте се докато можете от тази проклета държава, да им останат на управниците само *** !
5
3
 
29
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
БЕШЕ МАХНАТ НОМЕРА ИЗОБЩО ПРЕД ПАРТИЯТА!!! СЕГА С ГЛАСОВЕТЕ НА ГЕРБ И ДПС ПАК ГО ВЪРНАХА ТОВА НЕЩО ЩОТО ЕЛЕКТОРАТИТЕ ИМ РАЗПОЗНАВАТ ЧИСЛАТА НО ЗА ЦЯЛА ДУМА Е ВЕЧЕ ТРУДНО ВАЖИ И ЗА ГЕРБ И ЗА ДПС!БЪЛГАРИЯ РЕАЛНО СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ГЕРБ И ДПС
4
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще гледаме поредните нагласени избори от ГРОБ !
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като отнеме правото на глас на хората, които не могат да прочетат какво пише на бюлетината?
2
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи ще продължават да вписват като гласували и " мъртвите души".... За какво изобщо се хвърлят пари за избори, след като всичко е фалшификация?!?
1
3
 
18
 
! Отговори
ЗУЙО преди 5 години
Пазят местенцата на платените листи с цената на всичко