Факли, знамена, момчета в черно... забраненият Луковмарш в София

Десетки почетоха паметта на една най-спорните личности в историята ни
395

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки забраната на Столичната община националистите почетоха за пореден път годишнината от смъртта на генерал Христо Луков.
Още по темата
Десетки момчета в черно се събраха, за да тръгнат на факелно шествие, което завършва с полагане на венци на мястото на гибелта на генерала – неговият дом на ул. "Тракия" №1.

Въпреки острите негативни реакции не само сред българското общество, но и от чужди представителства, оказа се, че Столичната община няма как да спре провеждането на Луковмарш.

Възпоменателното траурно факелно шествие се провежда ежегодно от 2003 г. през февруари в София.

Като лидер на силно повлияния от националсоциализма и фашизма Съюз на българските национални легиони (СБНЛ) и поддържал близки връзки с националсоциалистическия режим на Третия райх Христо Луков е спорна личност в българската история. Поради връзката му с нацизма различни неправителствени организации и общности сочат Луковмарш като неонацистка проява.

През миналата година Столичната община забрани провеждането на шествието, както винаги, но от организаторите обжалваха заповедта пред Административния съд, който я върна за преразглеждане на местните власти.

Така че на Столичната община й се наложи да се съобрази с решението на съда.

Традиционно, за да се присъединят към Луковмарш в София, идват националисти от други европейски страни.

Преди шествието на националистите в центъра на столицата се състоя контрапротест срещу провеждането на Луковмарш.

Според протестиращите демонстрацията, свързана с почитането на годишнината от смъртта на ген. Христо Луков, е неонацистка проява, която насърчава и оправдава расовата омраза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


395
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕДИНСТВЕНОТО ПРАВИЛНО НЕЩО, КОЕТО СА НАПРАВИЛИ КОМУНИСТИТЕ Е, ЧЕ СА ПРЕТРЕПАЛИ ТОЗИ . ЗАПАДНИТЕ ДЕМОКРАЦИИ СЕ ГНУСЯТ И ДНЕС ОТ ЛУКОВЦИТЕ.
182
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
много малко хора знаят за генерал Луков , повечето са като стадо овце с другите , така е у нас , всичко се случва като на стадо овце
181
7
 
4
 
! Отговори
Пъбликрезилейшън преди 5 години
Който не му се работи става комунист, фашист или от АТАКА -генно модифицирано хибридче.
180
2
 
7
 
! Отговори
до Авторката преди 5 години
Алоооо Авторката от къде си копирала пак Текста както всеки ден в тоа сайт , Луков бил насърчавал расовата образа , бил е против срещу Червената Армия , тва расова омраза ли е?
179
2
 
2
 
! Отговори
пецата преди 5 години
демокрацията се управлява чрез протести , а за протести трябва материал, лгбт движенията, нео нацистки движения са пропагандистки движения за събиране на антисоциални единици които в последствие да бъдат насочвани към протести от своите организатори
178
17
 
14
 
! Отговори
Една фашага по-малко преди 5 години
До 207Лукоф, една нацистка *** и агент на Гьоринг и треторазряден военен, си е получил заслуженото. Пенсиониран от Царя защото е лобирал в подкрепа на третия райх и се е опитвал да вкара България в касапницата на Източния Фронт. Накрая го убиват - по това време стотици хиляди отявлени фaшaги са били бити, убивани и драни живи. Дучето го обесват италианците с краката надолу. Хитлер се крие като червей в бункера си и се самоубива от страх да се изправи пред победителите.
177
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 210Ядохте ли руския ботуш - ядохте го ако още продължвате да се правите на фашисти и да се кланяте на Сорос и ЕС пак ще го ядете. Русия мачка кравари, фашисти и *** и терористи Русия ражда герои ЕС ражда *** и патреотари.
176
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съвременници определят Луков като неприятна личност.
175
5
 
23
 
! Отговори
до 203 преди 5 години
А когато вие *** изнесохте ( днес милиарди ) златния резерв на страната в Москва - беше от патриотизъм ли бе?Текезесар!
174
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВасилевТи си само един генно модифициран организъм, дори не разбираш колко си прав. Междувпрочем мaсонската пирaмида на Ротшилд е точно това отгоре е окото и се разпростира до най-малкия човек на планетата единствено в Африка все още има свободни хора бедни, но свободни скоро ЕС и парите ще покорят и Африка.
173
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не стига че е нацист ами е крадлив нацист. В холандска банка са открити милиони гулдени, пари крадени от българската държава.
172
10
 
23
 
! Отговори
до 201 преди 5 години
Когато ген.Луков се е бил да защити България - дедо ти е обирал мандри , и луканки от стрехите на съселяните си!Ти щеше да напълниш ватените *** , и да се заровиш , като лалугер в земята....ама днес - много ти знае устата!Размазахте България ... и продължавате!Подли слуги на *** гаспадари!
171
11
 
15
 
! Отговори
Случаен минувач преди 5 години
И Хитлер, и Сталин са отритнати от историята диктатори. Повлияват на целия 20 век. Но и двамата имат последователи до ден днешен. Последователите на Сталин са повече според мене. Голяма част от тях са в БСП. Това е демокрацията в края на краищата - да се търпим взаимно. Защо за привържениците на Сталин никой не поставя въпроса, че трябва да бъдат забранени? Комунизмът е избил повече хора от фашизма - доказано е.
170
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Събрали се една шепа да отдадът почит към един отявлен нацист и германски агент. Сигурен съм, че 90% от въпросните дори незнаят кой е Луков и как е извивал ръцете на Борис III за по-тесен съюз с Третия Райх. Луков Марш в превод = марш на лукови глави.
169
19
 
9
 
! Отговори
Милиционер преди 5 години
Карнавала свърши! Прибирайте знамената ксенофоби. Догодина пак, толкова за едно заровено зло, като фашизма.
168
6
 
24
 
! Отговори
Генералски работи преди 5 години
Христо Луков също е генерал. Убит е преди повече от 70 години.Но само споменаването на името му кара и днес някои да се изприщват от страх и да стигат до истерия от безсилна злоба.Значи е бил много читав генерал. Де сега да имаше такива в България ...
167
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фашизъма ли ще завръщаме с НАТО и Ф16ките като дойдат и нападаме пак Русия. Каракочанов лично ще иде да спре проектите на Путин и ще набие руското цигарено ченге. САЩ и НАТО са добрите Русия са лошите и Сирия.
166
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гей парад може, а на националистите не може, нали сме демокрация, защо тази негативност? Толерантни сме към другите, но само на думи, по-скоро на това което ни кажат да пишем. Аз съм против ...я парад, но съм и против фашисткия, но кой кого пита? Важно е да има материал за журналистите....
165
4
 
12
 
! Отговори
до Даскала преди 5 години
Единственото "заровено зло" сте вие - ГЛДБ наследниците на червените .Политкоректни - гейчета , и неолиберали .. Забравили ...и забранили - историята на един истински българин!С какво вие - сте допринесли за Страната?
164
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия са пълни клоуни, нямащи нищо общо с Луков. Това са ултралеви организации.