Факли, знамена, момчета в черно... забраненият Луковмарш в София

Десетки почетоха паметта на една най-спорните личности в историята ни
395

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки забраната на Столичната община националистите почетоха за пореден път годишнината от смъртта на генерал Христо Луков.
Още по темата
Десетки момчета в черно се събраха, за да тръгнат на факелно шествие, което завършва с полагане на венци на мястото на гибелта на генерала – неговият дом на ул. "Тракия" №1.

Въпреки острите негативни реакции не само сред българското общество, но и от чужди представителства, оказа се, че Столичната община няма как да спре провеждането на Луковмарш.

Възпоменателното траурно факелно шествие се провежда ежегодно от 2003 г. през февруари в София.

Като лидер на силно повлияния от националсоциализма и фашизма Съюз на българските национални легиони (СБНЛ) и поддържал близки връзки с националсоциалистическия режим на Третия райх Христо Луков е спорна личност в българската история. Поради връзката му с нацизма различни неправителствени организации и общности сочат Луковмарш като неонацистка проява.

През миналата година Столичната община забрани провеждането на шествието, както винаги, но от организаторите обжалваха заповедта пред Административния съд, който я върна за преразглеждане на местните власти.

Така че на Столичната община й се наложи да се съобрази с решението на съда.

Традиционно, за да се присъединят към Луковмарш в София, идват националисти от други европейски страни.

Преди шествието на националистите в центъра на столицата се състоя контрапротест срещу провеждането на Луковмарш.

Според протестиращите демонстрацията, свързана с почитането на годишнината от смъртта на ген. Христо Луков, е неонацистка проява, която насърчава и оправдава расовата омраза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


395
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
1
 
5
 
! Отговори
Знаещ преди 5 години
Едно от нещата които е направил още като капитан е, че е защитил Кюстендил от сръбско нашествие и там би трябвало да му издигнат паметника защото заради него Кюстендил все още е в България!!! Бил е сам с 4 оръдия!!Този човек е бил един истински военен, който е участвал в три войни и неслучайно е станал генерал!!!Свалят го от поста министър на войната защото не е бил с прохитлеристкото правителство.Бил е истински родолюбец, а не фашист!
222
1
 
3
 
! Отговори
Знаещ преди 5 години
До коментар 231.Я ми кажи бе тъпан как генерал Христо Луков е разстрелвал лично децата в Ястребино на 20-ти декември 1943 година, след като той самият е убит на 13 февруари 1943 година????? И е убит от комунистически партизански или там какъвто се води боен отряд на вратата на собствената си къща пред дъщеря му!....От такива *** непознаващи историята ни страдаме!И преди да го описвате като хитлерист, фашист вземете са поинтересувайте какво точно е направил генерал Христо Луков
221
1
 
0
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 229Къде видя в цялото ми изказване - за всички по равно?Обясни ни другарке-как от това мързеливите да не ползват блага наготово се стигна до за всички еднакво? Говорим за това, че преди да ползваш нещо, то ти трябва да си направил нещо за обществото, ако не ти стига мозъка за да го разбереш!
220
6
 
23
 
! Отговори
Киро Х преди 5 години
"Като лидер на силно повлияния от националсоциализма и фашизма Съюз набългарските национални легиони (СБНЛ) и поддържал близки връзки с националсоциалистическия режим на Третия райх Христо Луков е спорна личност в българската история. Поради връзката му с нацизма различни неправителствени организации и общности сочат Луковмарш като неонацисткапроява"----Мда, юдеите насилствено набиха в главата на Белия човек, че да обичаш Отечеството си, рода и народа си е тежко криминално престъпление!
219
6
 
17
 
! Отговори
Лъжат! преди 5 години
Комунистите на СЪД забрана на терористично бандитската организация бсп
218
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само им вижте физиономиите и коментарът е излишен.
217
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако вярвам на тия фашета то ще излезе, че Левски и Ботев са били по-малко патриоти от главореза Луков, който е разстрелвал лично деца в Ястребино.
216
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не са никакви патриоти.Това са обикнвовени ...Едно време такива ги вкарваха в ТВУ-тата.
215
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"2. Националистите в масата си са работещи хора, затова са и националисти, защото им е писнало едните да работят и да нямат права, а другите да мързелуват, да имат нулев принос за обществото и да имат само права! "...Значи за всички еднакво и по-равно. Че това си комунизъм бе другарке.
214
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Луков е бил обикновен фа лист - протеже на Хитлер. Все едно сега да кажеш, че васалът на Брюксел е патриот.
213
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като победи в блицкриг Франция и Полша през 1939 г. , Хитлер имаше брилятна възможност да завладее Африка и Близкия изток, вследствие на което върху Германия щяха да се изсипят несметни богатства - нефт, злато, диаманти, уран , храни. Вместо това той като кон с капаци демонстрира своето примитивно европоцентрично мислене и отиде да си троши главата в Русия. И показа абсолютната си стратегическа неграмотност и че е една чичка, която изобщо не знае за какво става въпрос
212
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 228Защото това е най-българския символ, който е по-стар от нашето знаме с почти ... о не знам, 2000 години?
211
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо са поругали националния флаг с тия черни стрелки?
210
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"същата тая Тълпа, утре пък ще я противопставят на ония с "перото отзад и знамето-дъга".Ми чи да уееее!
209
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 224 /продължение/про-сто племе, манипулират го, използват го, водят го заноса, като теле, а то само : "муууу"
208
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЛуков е разбpал, че пред непобедимата Червена армия шансовете му са 0 Предпочел е да умре на бойното поле вместо да си пръсне мозъка, като Хитлер в един бункер туй е положението. Да се кланяш на фашисти и самоубийци не е най-разумното нещо на света, а тия дето му се кланят ги е страх от една казарма.
207
5
 
1
 
! Отговори
Джон Сноу преди 5 години
Добре, Игрит, сипи по един чай.
206
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 222Сложих ти плюс, само защото предлагаш и други шествия по разумни поводи.Но Христо Луков не е със съмнителни качества. Доказал се е и на бойното поле, и като реформатор на армията.
205
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 224Нищо не си разбрал. Пий един чай и легни да поспиш следобед. Може да се успокоиш и да ти се проясни главата.
204
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на момчетата "в черно". Почели са един български герой. Генерал Луков не е случаен човек, не е бил и чиновник в мундир. Участвал е в три войни лично, там в калта и окопите. Там където те обстрелват. Сега форумните мишки тракат по клавиатурите и се пънат да ръсят глупости за героя. Генералът е имал куража да удари три шамара на тогавашния министър на МВР. Кой от вас, мишоци, би направил това на сегашния министър? Айде, за по-лесно може на някой бивш, например ЦвЦв? Я да ви видим ???!!!