По три измами по телефона всеки ден, МВР сменя тактиката

1097 случая са регистрирани, едва 201 са разкрити
16 фев 2019 14:36, Елка Василева
36
По три измами по телефона всеки ден, МВР сменя тактиката
Младен Маринов. Снимка: архив, Булфото

По около 3 телефонни измами е имало всеки ден през 2018 г., а разкритите са около 18%, показва статистиката на МВР. От всички регистрирани такива престъпления - общо 1097, едва 201 са разкрити. Заловени са 145 души, повечето от които са мулета. Затова МВР предприема нова тактика за разследването им, съобщи вътрешният министър Младен Маринов.

Приоритетите в работата си през 2019-а обсъди на национално съвещание в петък ръководството на МВР. Борбата с телефонните измами е сред основните задачи на полицията, увери министър Маринов, цитиран от „24 часа“.

Досега на телефонните измамници са противодействали основно спецзвена в Главна дирекция “Национална полиция” и 3 областни дирекции в страната, където се смята, че са ядрата на измамниците.

“Мерките дадоха резултат, но са в своя пик и ще се прави реорганизация”, каза вътрешният министър. Маринов обясни, че новият подход е свързан с оперативни действия и няма да ги разкрие, за да имат ефект.

“Една от тях обаче си остава превенция чрез медиите”, каза вътрешният министър.

Разпространените от ведомството данни показват, че регистрираните през 2018 г. престъпления са 96 187 – с 9,8% по-малко в сравнение с 2017 г. Разкриваемостта е 46% и се увеличава с 2,3 на сто.

Кражбите отново са най-много от всички престъпления, но бележат спад спрямо 2017 г.

Маринов посочи, че борбата с битовата престъпност остава приоритет и през 2019 г. За м.г. най-много престъпления е имало на територията на София. “Това е нормално заради големия пътников поток”, каза Маринов. Най-малко са в областната дирекция в Смолян.

Темата за пътната безопасност остава приоритет и за тази година, добави министърът. И увери, че се полагат всички действия по засилен контрол с видеонаблюдение за намаляване на катастрофите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
25
 
! Отговори
цирк мвр преди 5 години
Толкова ниска разкриваемост при такъв огромен бюджет и личен състав?!хора парите ни потъват без резултат в една ялова система която не работи но харчи огромни народни средства....
10
1
 
12
 
! Отговори
защо преди 5 години
Когато искаш да свършиш нещо, правиш като Стамболийски, а като не искаш - сменяш тактики
9
1
 
20
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
18% разкриваемост на престъпление правено през телефон, във време когато дори при изключен телефон могат да ти кажат къде си бил, какво си правил, колко бързо си се движил, къде си го оставял и за колко време!Това показва красноречиво какво е нивото на МВР в България!България в 21 век, МВР в 9 век преди христа, ще разчита на слухтене в кварталните кръчми, дали някои пияница няма да се изтърве и да им издаде къде са престъпниците,ха,тя полицията през средновековието е имала по голям % успеваемост
8
1
 
21
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Държава в която силовото ведомство трябва да моли гражданите да се грижат за другите граждани за да не станат жертва на измамниците е в клинична смърт!Кратко, точно и ясно! В 21 век, вече 20г. МВР все не се справят с този проблем! Във време когато Facebook може да им каже кои, кога, какво и колко е изял, *** или изпикал! И после от МВР ще протестират за заплати, нали. Дайте им заплати равна за работата им-да им се удържат 54% от миналогодишните заплати! Колкото са работили, толкова да вземат
7
1
 
33
 
! Отговори
Вълнаро преди 5 години
Сменяме тактиката, а? Да разбирам, че сменяме схемата на отчитане? Без съдействие от МВР тези измами са на практика невъзможни, или поне ще бъдат бързо откриваеми. Знам какво говоря. Всички са в схемата: от мобилните оператори, които регистрират двеста сим карти на врачанския швeд, през банковия/пощенски служител, който снася инфо кой колко и кога, та до шефа на районното който свива рамене и съветва да информираме близките си. Мислите ни за тъпигьози, нали?
6
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз мислех, че ще започнат проверки за произход на имуществото на ало измамниците, а те ще правят превенция с обяви в " Трета възраст"
5
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МВР няма никаква легитимност след като позволява на телефонни измамници да си разиграват коня. Банковите служители също са в схемата защото издават кой старец за колко си е продал имота, колко са изтеглени и т.н. Жертвите винаги имат доста пари...
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали знаете защо кражбите бележат спад? Защото още от прага на рушветчийното, минку рушвета започва, ми то няма смисъл да се подава жалба, нищо няма да стане, много е малка стойността на откраднатото и ти дава лист да пишеш сведение, все едно си им информатор, а не жертва на кражба. Но нека не забравяме най-важното, което е че няма престъпление без участието на бивш, настоящ, или бъдещ полицай, както и техни потомци. Тази седемдесет хилядна банда рушветчийстващи копанари е време да се разтури.
3
1
 
23
 
! Отговори
Do 1 преди 5 години
Ами ти незнаеш ли че полиция и прокуратура са в тая схема, без тях тая схема нама да работи.
2
2
 
14
 
! Отговори
Юрист преди 5 години
Най-добрата превенция срещу телефонните измами е хората да бъдат информирани!Всеки който има дядо ,баба,майка,баща които разполагат с пари трябва да поговори с тях на тази тема.Невежеството е в основата на проблема!Сами разбирате, че за да има тарикати ,трябва да има баламурници. Учудва ме факта ,че медиите не помагат въпреки че ежедневно се тръби . Много хора не гледат телевизия , а още повече ,не вярват на медиите.
1
1
 
27
 
! Отговори
Яодсан преди 5 години
Какво сменяте бе покемони ?! Измама, в Русе, донесох ви имената, снимките и адресите на измамниците. Донесох ви потърпевшия, свидетели и имена на съучастници от мТЕЛ /тогавашния/. Дадох ви такова такова разследване, което не можете да направите и за две години! И кво?! Да да *** в дознателите. Така оплескахте нещата, че прокуратурата отказа да заведе дело. Впрочем за 50-ти път срещу същия измамник. 50 пъти! Прокуратурата отказва дело!