Митрополит Гавриил: Скандинавският подход към децата е страшен!

Страх ме е България да не стигне до това, допълни духовникът
Обновена: 18 фев 2019 07:37 | 17 фев 2019 20:02, Анисия Иванова
170
Митрополит Гавриил: Скандинавският подход към децата е страшен!
Снимка: bTV

Свръхлибералният скандинавски подход към децата е страшен, заяви ловчанският митрополит Гавриил във връзка с позицията за Национална стратегия за детето, която беше публикуваната, а впоследствие свалена от сайта на Св. Синод.

"Ние изработваме становищата по екипен начин. Синодът определя комисия от педагози, богослови и юристи, на които им се възлага дадена тема. След това становището минава през заседание на Светия синод. В случая нямаше възможност, защото имахме четири дни, за да направим становище, за да може то да влезе навреме в Министерския съвет”, обясни митрополит Гавриил по bTV.

Още по темата

"Аз лично съм против физическите наказания. Смятам, че това не работи. По-добре е детето да бъде лишено от нещо, което обича. Например някаква игра. Това дава по-добър ефект. Физическото наказание е крайна мярка”, смята той.

По думите му скандинавският пример децата да имат повече свобода да взимат решения всъщност е свободия.

"За мен този пример е страшен и най-много ме е страх България да не стигне някога до това, което е в скандинавските страни. Ако имаме възражения срещу тази стратегия, то е защото се опасяваме, че тя е един преходен елемент по пътя към нещо подобно. А то е страшно, защото постепенно се изземват функциите на възпитание на родителите и се възлагат все повече на държавни учреждения”, коментира Гавриил.

Той е категоричен, че абортът е убийство. "В този смисъл бихме искали защитата на детето да започне още в момента на неговото зачатие. Не си въобразявам обаче, че можем да постигнем това да бъде забранен. Не се и опитвам да го правя. Мнението ми обаче не може да бъде друго”, каза още митрополит Гавриил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поповете (повечето) са маскари и заднико-облизци! Бедна ви е фантазията за какво иде реч щом хлопнат манастирските врати и споходи ноща!
141
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откъде накъде някакъв полу-интелигентен троглодит, който няма деца и съответно никаква идея за какво става дума, ще се изказва по въпроса?
140
8
 
6
 
! Отговори
детство мое преди 5 години
До Кога щеОще от ранно детство побоя над деца се практикуваше по примера на Макаренко!!!!!!!. случайни хора биеха на улицата невинни деца за назидание на други виновни!. учителите подтикваха и насърчаваха родителите към побой над децата и биеха с показалки по черепите ни, предварително ни пишеха слаби оценки да ни стегнат!- Най-често срещаните изрази бяха, че от тебе човек няма да стане1 гамениЗа партизанските деца си имаше елитни езикови гимназии Безпризорни деца разваляха цели класове!
139
2
 
9
 
! Отговори
Пресен пример от преди 5 години
днес,19.02.2019 година.В град Ловеч,точно този Митроплоит Гавриил беше поканен на тържеството на ОУ "Васил Левски",което има патронен празник в театъра на града.Същият пристигна придружен от Свещенник Любомир Казашки и естественно настанен в служебната ложа,встрани от нас простосмъртните.Едва изчака да споменат името му сред поканените официални гости,след което побърза да се измъкне тихомълком от тържеството?!?Питам се:Дали ако след това имаше банкет,негова милост щеше да бъде толкова бърз???
138
3
 
2
 
! Отговори
stamen преди 5 години
За християните Свещеното писание се състои както от Новия, така и от Стария завет. Ако прочетете Новия завет ще видите, че самият Христос цитира толкова пъти Стария завет. Защо? Защото Старият завет също е даден от Него. Това, че спасителният план в Стария завет не се осъществи торади неверността на древния Израил към завета с Бога не прави старозаветните писания излишни, или ненужни.
137
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кръстени сме цялото семейство, не че съм крайно набожен, но вярвам в традициите и в това, че християнството ни е съхранило като народ през столетията. Познавам свещеници и изпитвам огромно уважение към тях. Чисти хора. Но на тези от висшия клир нито вярвам, нито уважавам. Пълно е с бивши ченгета, търкалят си лимузините, гуляйчета, бабагусване, скъпи вещи и пр. Гундяевци ниедни. Църквата е най-богатия субект в държавата, а редовите свещеници взимат трохи. Някои от тях служат в повече от 10 храма
136
2
 
3
 
! Отговори
Българин преди 5 години
До Кога ще продължи това с Вашето дете не зная , но вникнали ли сте въобще в материята , пффффф , *** :(
135
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Умен човек е Гавриил. Не са много онези, които се опитват да мислят.
134
8
 
8
 
! Отговори
По-принцип преди 5 години
негово Високопреосвещенство е прав!Обаче,не само той,а и неговите събратя,които са се поставили в служба на бога и дали обет за въздържание, при условие,че нямат ни дом,ни семейство,ни жена,ни дете,ни коте,да ме извиняват или прощават,ама да се изказват по-такива теми и проблеми е несериозно и смехотворно!Все едно да ни учат как се правят и гледат деца?!?
133
3
 
2
 
! Отговори
И бира чадо, И бира! преди 5 години
Дядо Попе,Старият завет бе за онези които се кланяха на многото богове,да им покаше пътят и истината към единственият Бог.Но на нас християните Стар Завет не ни е нужен,ние имаме нашият Учител,когото трябва да следваме.Кой по-грешен,кой по-безгрешен,ние следваме неговите повели.Ама църковните служители според Завета Христов са все грешници,че даже и престъпници.До сега не съм чул поп да проповядва думите Христови,това не е ли срамота за една Църква? Руснаците даже обърнаха вярата на политика.
132
4
 
5
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Всичко, което е написано (в Откровение) ще се случи. Като ви чета коментарите, виждам, че това е вече много близо.
131
5
 
9
 
! Отговори
дедо Ви преди 5 години
Дедо попе прав си! Възпитанието и семейството са неделими! Тея къде мръкат да се покаят и с наведена глава да целуват ръка...
130
10
 
8
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
дедо майор е събрал вселенската мъка в торбите под очите си. достоен последовател на гундяев. браво
129
11
 
7
 
! Отговори
somebody преди 5 години
Синодалната ченгесарница е по страшна! Ако продължават с неадекватното си поведение и теманетата към империята, зорлем ке ме направят католик!
128
15
 
21
 
! Отговори
Кога ще преди 5 години
Аз съм родител на 9-годишно дете.Никога не съм го бил и наказвал с каквото и да е.Детето ми е най-послушното и най-доброто от моето обкържение.Никога не ми противоречи,уважава възрастните хора.Мога да ви кажа,че на всички приатели децата им или са бити или наказвани и са непослушни,не уважават никой и нищо.Дядо попе,май трябва понякога да се замислим и да приемем тяхна метод,защото го виждам че е успешен,понеже съм го прилагал.Децата имат нужда от обич и уважение а не от бой и наказвания.
127
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просвещение ни е нужно, Просвещение!
126
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо Дедо Поп не повдигне въпроса за бедността на българските семейства която е бич и унищожение за детската душа??! Или се страхува че ще му спрат подаянията и задушниците?! Тия в черното расо са най-долната помия от религиозната зараза и Слава на Бог че ги изобличава често и за векове!
125
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Горан 128Нали това правим, показваме на децата че има граници и че след преминаването им се шамари, раздрусва, обижда, замахва и заплашва! След всички тези "божии" усиля откъм възпитанието пак сме в *** и ада на личностните разтройства! А поповете си продухват задниците но на скрито, за да им вярват "избраните" и подържат обществената замуцаност!
124
3
 
8
 
! Отговори
gft преди 5 години
абе все на другите нещо има е сбъркано, ама все са по - добре от нас.
123
8
 
22
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Нищо лошо не казва митрополита, и е прав! Не е нужно веднага да се джендъросва под прикритие! Макар и да е противник на абортите е съвсем наясно, че не може да ги забрани, а и за другото е прав. То, ако на детето не му покажеш, че има граници, *** после му обяснявай кое, що, как... и прочее!