Бил ли е предаден Левски и има ли Русия пръст в процеса срещу него?

Проф. Пламен Митев в операция "История"
18 фев 2019 17:30, Анисия Иванова
429

Все още не е напълно ясно бил ли е предаден Левски и от кого. Има косвени податки, че ако има предателство, това може да е на прословутия поп Кръстьо, но може би точния отговорът все още се крие някъде в османските или други архиви. Това коментира в Операция История по Bulgaria ON AIR историкът проф. Пламен Митев.

"Мит и фалшификация е че Левски е бил осъден само за криминално деяние, а не за революционната си дейност. Протоколите от съдебния процес отдавна са преведени. Мит е, че не се превеждат нарочно на български, за да не се разбере истината. Левски и Димитър Общи са осъдени на смърт по основното обвинение, че подготвят въстание с цел промяна на политическия  ред и държавното устройство в Османската империя. Няма никакви доказателства за участие на Русия в процеса, нито за това, че граф Игнатиев е искал Левски да бъде осъден", коментира историкът.

По думите му Левски е обесен на 18 февруари по нов стил и е изключително странно да се отдава почит към Апостола на 19 февруари. "Няма логика, но политическият елит не иска да промени това, въпреки всички усилия на историческата общност", обясни той.

Историкът разказа, че тетевенският учител Иван Фурнаджиев пръв дава информация за Васил Левски пред турските власти и това е документирано. Той дава името му, дава словестното му описание - ръст, цвят на очи, коса.

"Най-странното е, че и в момента има улица в Тетевен, която носи неговото име. По време на процеса той иска да получи и награда за това, което прави в полза на турските власти. Това са странностите в нашата национална памет", допълни историкът.

Той разказа още един факт от процеса: "Един от хората пък, осъдил Левски - прочутия Иванчо Хаджипенчович, прави бляскава кариера след Освобождението, става депутат и член на Върховния съд".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
276
3
 
7
 
! Отговори
апрол преди 5 години
Аз като виждам какво се получило след Освобождението ни от Турция,то може би е трябвало Васил Левски да не се старее толкова.Васил Левски е станал нац герой след 9 септември,но църквата не го приема за светец,колкото и "молби" да й са отправяни от видни бг дейци.
275
4
 
16
 
! Отговори
До 284 преди 5 години
Ние българите можем да оценим личната жертва и да сме искренно благодарни, без да губим представа за мотивациите на правителството и за деструктивната му роля във всичко останало! Султанът е обещал пълно изчистване на териториите (подобно на Армения но по-зле) в случай на загуба. Русия не се е притеснила от това а е изпратила войска от хора-доброволци без елитни части, без провизии, със стари пушки и без средства за превозване през Стара Планина! Правете си изводите! Войната нямаше да бъде спечелена ако не бяха българските опълченци и чети които са разчиствали пътя на войската от башибозук. До
274
7
 
10
 
! Отговори
До 284 преди 5 години
Русофилите имате много повече общо със С о р о с от всеки друг! Той е крайно ляв, глобалист, радетел за световно правителство, по света го наричат "комунист" и асоциират с болшевизма. Пълни Европа с *** и путинистите се радват. Така че, никой не ви се обижда понеже разбираме психичното ви състояние - човек трябва да е много объркан или съзнателно да работи против страната си за да е русофил/ сор ос оид .
273
2
 
17
 
! Отговори
по етапен ред преди 5 години
Да предположим,че Левски бе задържан и изпратен на заточение.Успява да доживее свободата и да се върне в свободна България.Каква участ щеше да го последва? Каквато е участта на семейството му?Знаете каква е нали?А участта на Петко войвода , който дава мило и драго за Родината и е хвърлен от БЪЛГАРИ във Варненския затвор и бива изяден от плъхове.Мислите ли ,че тези които управляваха България след 1878 г. щяха да бъдат милостиви към Левски и сие?Прочетете историята.Прочете "Не мили Не драги " на В
272
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
путин еи виновен
271
12
 
12
 
! Отговори
по етапен ред преди 5 години
Много "патриоти",много любовници на русията бе, няма край.А фактите са си факти, Васил Кунчев-Левски е предаден от БЪЛГАРИН, съден е от БЪЛГАРИН, смъртната му присъде е поискана от БЪЛГАРИН.Нито един революционер през османско НЕ Е ОСЪДЕН на смърт за революционна дейност.Васил Иванов Кунчев е обесен заради убийдтво на дете-12 г. А Общи за обира на османската хазна при Араба конак и убийството на охраната-демек пак пролята кръв.Съдът вика семейството на детето и пита дали му е простено-отговор НЕ
270
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е била отхвърлена, султанът никога не е давал отговор. От решаващо значение е било дали българите искат да продължат революционната си дейност и кои точно са лобирали да се скъсат дипломатическите отношения. Доколкото ми е известно сами сме си виновни, отново не е имало обединено мнение.
269
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-скоро делото на Левски щеше да има добър резултат при установяването на една бъдеща република и прочистването й от паразитното българско съсловие на чревоугодници и продажници. Делото му е важно за вътрешнополитическите борби, но не е достатъчно мощно за геополитически рокади.
268
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Автономията е отхвърлена от султана, как е била почти постигната.
267
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сороспииии, давам ви идеи как да пренапишете историята на България - руския княз Баязид превзема Търново през 1393 година.Априлското възстание е потушено от казашки отряди.Левски се е борел България да се освободи от русия и да мине към благочестивия и милостив султан Абдала АзисаАлександър Батенберг е от стар български болярски род.Фердинанд Кобурготски е всъщност любящия България анимационен герой Ферди Мравката. Пушите ли аааа? Вундабаааа
266
1
 
3
 
! Отговори
Джонко преди 5 години
кибер атака или новичок?
265
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Левски е копирал голяма част от идеите на Мандзини от Млада Италия. Както атентаторът Принцип, който стартира ПСВ е от Млада Босна, обявен също за герой. Но за мен тези са си чисти терористи. Първо Мандзини не е успял, живял е в различно време и контекст. Второ и Левски и Принцип са извършвали подривна дейност и са попречили на мирната дипломация да си свърши работата. Франц Фердинанд е бил изключително миролюбив владетел, а в нашия случай автономията е била почти постигната.
264
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЛЕВСКИ Е РАБОТЕЛ ДА СЕ ОСВОБОДИМ САМИ. Обаче не сме могли, освободили са ни братята Руси. И добре са направили, че скоро турците са щели да ни изколят както арменците.А иначе сами да се освободим е най-добре. Хайде братя да се освободим сами от соросоидната пропаганда и където ги видим да им теглим по една !!!! Можем да го направим!!! Калкото по-нагло лъжат, толкова повече да ги попържаме
263
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СЛЕД КАТО СО РОСЛЯЦИТЕ НАПИСАХА ИСТОРИЧЕСКОТО ИЗСЛЕДВАНЕ мИТЪТ бАТАК, В КОЕТО ЗАЯВИХА, ЧЕ НЕ СА ИЗКЛАНИ 2000 ЧОВЕКА ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ ОТ ПОРОБИТЕЛЯ, ПРИ ТЯХНОТО БЕЗОЧИЕ, ЗАЩО ПРОСТО НЕ НАПИШАТ ЧЕ ЛЕВСКИ Е ОБЕСЕН ЛИЧНО ОТ ПУТИН И ГРАФ ИГНАТИЕВ, БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА, ЩОТО ТУРСКИЯТ СЪД ГО Е ОПРАВДАЛ. ЯКО ЛЕВСКИ БЕ ЖИВ, ЩЕШЕ ДА ВИ НАПЛЮЕ, КАКТО И Е НАПЛЮЛ ПАЛАЧА СИ.
262
4
 
10
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 години
Вече се вижда крайната необходимост да се покаже кой е предал Левски!Това може да бъде само Путин с помощта на граф Игнатиев и площад Славейков!Разбира се ,за това са помогнали Ленин и Сталин!Доблестните евроатлантици са направили всичко възможно да изтръгнат Левски от лапите на руско-турският тиран,но турските съдии в т.ч. Хаджи Иванчо Пенчович не са откликнали на призивите за правата на човека!Разбира се.че е чудно защо не се знае къде е гробът на Левски,но това е въпрос за по-високо IQ!
261
9
 
9
 
! Отговори
Долу Путинизма преди 5 години
Киевска рус - мус ...................Путин е диктатор и вреди на България.Да му измрът троловете!!!
260
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има исторически извор че Олга е Елена, българска принцеса, най-вероятна дъщеря на Борис Покръстител, но кой български владетел и е баща не е сигурно написано.
259
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
какво значи 18 февруари по нов стил, т.е. на 19 февруари по стар стил.?това някакви сметки по Григорианския календар ли са?
258
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Враждебната на Турция Русия НЕ Е МОГЛА ДА СПАСИ Левски, защото ако е помолела да го спаси, още с по-голям кеф османците ще го обесят. Това са можели да правят пазителите на целостта на Империята на чалмалиите, тези, които са напълнили турската армия със западни офицери и паши - английския посланник, френския посланник и т.н. Те не си мърдат пръста. Писна ми от *** ви глупости от всичко да плюете по Русия с най-долни съчинителства и лъжи. Много сте безочни и нахални вече!!!
257
5
 
7
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Великата Киевска княгиня Ольга е българка,от знатен български род .Родственица е на цар Симеон, дъщеря на негова сестра.Българското й име е Елена.Получава завидно образование и възпитание в християнски дух. За нейн роден град се обявява Псков/Плисков, но това е градът ,който тя основава по подобие на родната Плиска , и построява християнския храм "Света Живоначална Троица"през 947. При едно от посещенията си в България през 902г. княз Олег я завежда в Киев за жена на своя брат Игорь.Този брак е съюзът между България и Киевската Рус.