Бил ли е предаден Левски и има ли Русия пръст в процеса срещу него?

Проф. Пламен Митев в операция "История"
18 фев 2019 17:30, Анисия Иванова
429

Все още не е напълно ясно бил ли е предаден Левски и от кого. Има косвени податки, че ако има предателство, това може да е на прословутия поп Кръстьо, но може би точния отговорът все още се крие някъде в османските или други архиви. Това коментира в Операция История по Bulgaria ON AIR историкът проф. Пламен Митев.

"Мит и фалшификация е че Левски е бил осъден само за криминално деяние, а не за революционната си дейност. Протоколите от съдебния процес отдавна са преведени. Мит е, че не се превеждат нарочно на български, за да не се разбере истината. Левски и Димитър Общи са осъдени на смърт по основното обвинение, че подготвят въстание с цел промяна на политическия  ред и държавното устройство в Османската империя. Няма никакви доказателства за участие на Русия в процеса, нито за това, че граф Игнатиев е искал Левски да бъде осъден", коментира историкът.

По думите му Левски е обесен на 18 февруари по нов стил и е изключително странно да се отдава почит към Апостола на 19 февруари. "Няма логика, но политическият елит не иска да промени това, въпреки всички усилия на историческата общност", обясни той.

Историкът разказа, че тетевенският учител Иван Фурнаджиев пръв дава информация за Васил Левски пред турските власти и това е документирано. Той дава името му, дава словестното му описание - ръст, цвят на очи, коса.

"Най-странното е, че и в момента има улица в Тетевен, която носи неговото име. По време на процеса той иска да получи и награда за това, което прави в полза на турските власти. Това са странностите в нашата национална памет", допълни историкът.

Той разказа още един факт от процеса: "Един от хората пък, осъдил Левски - прочутия Иванчо Хаджипенчович, прави бляскава кариера след Освобождението, става депутат и член на Върховния съд".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
316
2
 
2
 
! Отговори
История преди 5 години
ПродължениеЛевски можеше изобщо да не бъде осъден, а оправдан, ако не беше пристигнала торбата с архива на БРЦК, където са били неговите писма, включително и признанието за убийството на чирачето.....До този момент за него няма доказателства....Къде е истината - предателите викат - дръжте предателите...
315
3
 
2
 
! Отговори
История преди 5 години
До народе!Версия 1Хаджи Иванчо Пенчович е гнусен предател, който е осъдил Левски на смърт.Версия 2Хаджи Иванчо и още четирима българи - членове на този извънреден съд са тези, които са осъдили баш предателя Общи на смърт по бързата процедура и веднага са го обесили.Те са осъдили на тежки присъди всички, които са предали делото и другарите си.Те са оправдали всички, които са си държали езика зад зъбите..Левски за малко да бъде осъден само за убийството на чирачето и оневинен за съзаклятие
314
2
 
4
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
До до Waffen SS///Радвам се ,че сте такъв голям специалист по генеалогия,но когато няма неоспорими генетични доказателства,тя се явява само клон и спомагателна информация към историята и историографията.За сега има достатъчно твърдения ,че майката на Светослав е българска принцеса,от значителен брой български историци,като част от изследванията са още от 30-те години на 20-ти век,така,че трудно може да са политическо пристрасни.Но баща княз Светослав е от Рюричите
313
4
 
5
 
! Отговори
Зъл преди 5 години
До Анонимен 345Ще напиша за твоя годеник - това е по-актоанално!***, Путин е мъж, та дрънка - по всяка проява ще го познаеш, ама си обратен, мисленето ти е обратно, резбата ти е обратна. Руснаците имат приказка "Карлик, но вот с таким х....". И пружат ръка и я пляскат до лакътя!Човекът има две дъщери от първия брак и две деца от гимнастичката, с която скоро ще се ожени официално.
312
2
 
2
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Не се нервите, фарисеите искат Левски за тях, 3-ти Март за тях, да се отъждествяеат с героите, за да не видим, че са Лауна, да определят кой добър и кой лош. Просто ги игнорирайте.
311
4
 
4
 
! Отговори
народе! преди 5 години
До За наградаПенчович-депутат след Освобождението и граф Игнатиев - княз на българите
310
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мани го Левски век и половина от тогаз я напиши за Годеника на Путин че е по актоален ((
309
3
 
3
 
! Отговори
Нациоаналист преди 5 години
Явно и тогава е БГ предАтелу. Дано после за награда амуджите да са ги смазали, като този учител.
308
8
 
18
 
! Отговори
гавра преди 5 години
Днес около паметника на Апостола Васил Левски редом с българските знамена се продава и вееха руски такива . Нямам думи за това осквернение на паметта на Дякона , който е бил против Русия , както и неговия учител Г.С.Раковски -пръв разкрил зловещата роля на Руската империя по българския въпрос.
307
5
 
6
 
! Отговори
до Waffen SS преди 5 години
Твоите псевдо исторически твърдения са точно опорните точки на руската историография , която за съжаление и повлияла и на някои наши историци от миналото като Петър Мутафчиев . Сега обаче излизат истинските факти и те са недвусмислени , че Олга не е от никакъв български род камо ли от царския род Дуло . Скоро в Истори.бг тези неща бяха много подробно обяснени и всички историци бяха единодушни, че Киевска Рус е викингска държава и Олга е от вигински произход и няма нищо общо с България .
306
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи сесесари и гербери го мразят Ботев чудя се как такива като путку симеонов и зелю зелев и сандо йорданов не са го изключили от училищната програма
305
2
 
4
 
! Отговори
СЪДЪТ преди 5 години
Веднага осъдих баш дьонмето Общий на смърт и го обесих - за назидание на другите предатели. Те обаче не се спряха- за това предателите осъдих най-тежко - доживотно заточение в Диарбекир. Другите, които признаха, но не указаха на другарите си - осъдих на 2 години Диарбекир.Тези, които не признаха и не указваха на другарите си - освободих поради липса на доказателства.Султанът заповяда - 5 бесилки - присъдих една, но после книгите от Влашко изгориха и онова хубаво момче Васил Кунчев..
304
4
 
6
 
! Отговори
Хъш преди 5 години
Беше комунист...любител...Вярвам в единний светлий комунизъм ...или как беше там...
303
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бил ли е Ботев комунист след като пише за чорбаджии изедници ??
302
2
 
8
 
! Отговори
Батаченин преди 5 години
О, движенье славно.......о,.....мрачно движенье!О, дни на борба горда....о...дни...на паденье!Епопея мрачна, непозната нам, Епопея пълна с геройство....и срам!Иван Вазов
301
4
 
3
 
! Отговори
Батаченин преди 5 години
Ако предците ти са от тези, които са се скрили в гората и са изоставили хората - за такива няма памет.
300
4
 
4
 
! Отговори
До батачЕнин преди 5 години
И моите корени са от Батак. Айде да не пишеш ЛЪЖИ и да петниш паметта на предците ми! Ти явно не си от Батак.
299
2
 
6
 
! Отговори
История преди 5 години
Хасан Али Чауш - българин, мохамеданин, политически полицай с чин старши разузнавач(чавуш).Хюсеин Бошняк - сърбин от Босна, мюсулманин, онбашия(десетник), комендир на отделение от 10 заптиета. И двамата са преживели Освобождението и са свидетелствали за залавянето на Левски.Тогава изобщо не са знаели че той бил баш-комитата. Лош късмет и добър полицай.
298
2
 
4
 
! Отговори
Хасан Али Чауш преди 5 години
негова милост, челебият го усъмних за царски душманин по следните причини.Две недели преди Коледа срещнах тогова в центъра на Ловеч наедно с челебият димитър Пъшков. Там ми се представи като търговец на риба от Русе..беше облечен в градски дрехи ..Денят след християнския празник, срещнах същият извън града при лозята, облечен в турски дрехи. Призна ми се че бил ловчанлия, познавал ме..отивал към Къкрина..Усъмних се и се върнах в Ловеч отгдето вдингнах онбашията Хюсеин Бошняк с десет войника..
297
3
 
6
 
! Отговори
Батаченин преди 5 години
Баташкото клане(1695 човека списък Йордан Венедиков) го извършиха българи - мюсулмани от селата над Батак. И то защото въстаниците "пробили блокадата и се изтеглили в планината", разбирай, избягали са на сигурно и са изоставили беззащитни селяни. Вижте датите на гробовете в Баташката църква.