България се поклони пред паметта на Апостола

Йотова: Заветите на Васил Левски изгарят демагогията и користта
18 фев 2019 22:10, Красимир Ангелов
35

Карлово. Снимка: БТА

С тържествени церемонии в няколко града в страната България отбеляза 146 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски.

Още по темата
В родния град на Левски – Карлово, тържеството уважи вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Пророческите слова на Апостола днес изискват отговор – прям и достоен. Отговор с дела, а не празни думи. За да бъде нашият век, век на свобода и равнопоставеност на всички. Трябват хора – силни, умни и достойни, които да водят народа. Безсребърници!", заяви в своето слово вицепрезидентът Илияна Йотова.
 
"Левски гледаше в бъдещето през очите на следващите поколения и жадуваше заради тях отечество за всички българи, равни помежду си", тя и добави, че заветите на Апостола звучат правдиво 146 години след гибелта му.
 
"Силните думи, изречени преди около век и половина, напоени с човещина и вяра, изгарят демагогията, користта и празнословието на днешната политика. Левски ни завеща да бъдем свободни – но днес най-големият дефицит е свободата вътре в нас", отбеляза Илияна Йотова.
 
Словото си вицепрезидентът завърши с клетвата на Иван Арабаджията: "Аз съм се клел веднъж пред Левски и то стига и за тук- на земята, и за горе – на небето!"

На тържествата в Петрич пък присъства председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

"В националната ни памет няма друга личност толкова нравствено чиста, безкористна, принесла себе си в жертва на бъднините народни", заяви тя в словото си в южния град.

"Дирята, която той оставя е незаличима, а неговата гибел вече близо век и половина ни разтърсва и ни напомня, че с нея са откупени нашите грехове, и свободата – нашата и тази на потомството ни", заяви председателят на Народното събрание.
 
В Ловеч пък с гражданско поклонение и военен ритуал пред паметника на Васил Левски започнаха събитията по повод 146 години от гибелта му. Присъстваха представители на местната и централна власт, църквата, институции, граждани, които поднесоха венци и цветя в знак на признателност към Апостола.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аве, ама верно ги водят тържества тия лудите.. Тържества по случай гибелта на Левски.. А майкооо.. Пълно е с *** йоти..
21
2
 
3
 
! Отговори
Ти да видиш преди 5 години
И откога Ал Капоне и Бъфало Бил-героите на Америка станаха почтени люде,а Левски-бандит?
20
5
 
4
 
! Отговори
Поклон преди 5 години
Левски е голям!10 години е правил мюмюните луди в тяхната империя!Ако кюрдите имаха подобен човек,да са се освободили отдавна!
19
1
 
12
 
! Отговори
Мъка преди 5 години
Сбъркана работа, като всичко в тая държава! Това годишнина от гибелта бе! Фоервеки ще ми пускат?!? Това е начин при празнуване на нещо с положителни емоции! Какво положително виждате в това, когато е убит човек? Такива "празненства", както ги наричате, ще правите на годишнината от рождението, а не смъртта! Хахавелници смотани!!
18
1
 
9
 
! Отговори
аз преди 5 години
ТОЗИ ДЕН Е ПО- ДОБРЕ ПОЛИТИЦИТЕ ДА НЕ СЕ ПОЯВЯВАТ - САМО ЗАГРОЗЯВАТ ПРАЗНИКА.
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Левски се събуди и види днешна България и българския народ? ....
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Йотова: Заветите на Васил Левски изгарят демагогията и користтаЗаветите му не се спазват а потъпкват! За това България сега е една голяма Милиционерия - фатмашка култура и милиционерски мъдрости! Ето кой е майстор Демагог, точно тези които най-много приказват за заветите на Левски не не им достига истински морал за да не бъдат демагози и родолюбци с камбанки!
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди няколко години в Укипедия пишеше че Левски владее перфектно турски гръцки и румънски но някой махна написаното
14
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По голям от бургаския апостол Митьо очите няма , всички други са аматьори
13
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма никакви апостоли , освен това Християнството се налага насила от Византия през 866 г. всичко друго е Дезинформация на Населението все пак трябва да има хоби с което да се занимават баламите
12
8
 
6
 
! Отговори
Манипулация преди 5 години
Левски е съочастник на престъпника по това време Димитър общи , няма как Престъпниците да са апостоли , Народа ги е възпял като такива , а тука в тоа сайт може да се манипулира 3 дена и 3 нощи нонстоп
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ! 8 и до 8 11:"СВЕСТНИТЕ У НАС, СЧИТАТ ЗА ЛУДИ..."НЕ СЕ ГАВРЕТЕ С ПАМЕТТА НА ТЕЗИ, С КОИТО ИЗОБЩО НЕ МОЖЕТЕ, ДА СЕ СРАВНИТЕ!!!
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 8Глупости. Комунизма не е национална идеология, още по-малко българска, Маркс и Енгелс да не са родени в София :-) . За какво му е да идеализира типично национален характер като Левски ?
9
14
 
9
 
! Отговори
до 8 преди 5 години
Иронизираш, но не знаеш колко си права! Ботев и Левски бяха превърнати в герои от комунистите! Преди това съвременниците им са ги считали за нехранимайковци, чапкъни и разбойници! На почит са били богатите и преуспелите! както днес и винаги! Особено семейството на Левски са били нещо чалнати и са се самоунищожили сами! Майка му като видяла, че руснаците идват се хвърлила в кладенеца - януари, 1878 г. Факт!
8
9
 
12
 
! Отговори
Историк с гега преди 5 години
Роднините на ратая Стойчо Гергинов бяха ли поканени на това тържество?! За незнаещите - Стойчо Гергинов е юношата, заклан като пиле от Васил Левски, защото го видял да излиза от къщата на чорбаджията му Денчо Халача, след като е обрал къщата на чорбаджията му и задигнал кесийки с жълтици!
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако имаме една светла свята личност - това е той. Много ми е чудно какво щеше той да направи сега с днешните ни политици? Спи Дяконе...
6
0
 
8
 
! Отговори
2 преди 5 години
То всеки е бил нечий шпионин! Най вече управляващите след освобождението! Освободителите не можаха да ни поробят, но докато те воюваха, другите си наместиха агентурата на власт!
5
5
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ДРУГИТЕ ГРАДОВЕ ПРАВЯТ ПОКЛОНЕНИЕТО НА ДЕНЯ НА СМЪРТТА МУ 18-ТИ НО НИЕ В СОФИЯ НА 19-ТИ! ОТНОВО С ЦЕЛ ДА СЕ ОМАЛОВАЖИ ТОЗИ ДЕН ОТ ОБЕДИНЕНИЕТО ГЕРБ И ДПС КОИТО УПРАВЛЯВАТ В БЪЛГАРИЯ !
4
5
 
1
 
! Отговори
Народна Просвета преди 5 години
До до 2...който прочие е бил гръцки шпи...разузнавач. да не пресолиш бобецо само.
3
0
 
12
 
! Отговори
до 2 преди 5 години
Не-ееее! Ако беше жив, днешните политици щяха да му повдигнат и на него някое обвинение и да го пратят при Николай Банев в Следствения арест! Те се крият като плъхове по време на бунтове и въстания, но вземат ли властта се гаврят юнашки със славни и достойни войводи. Като Петко войвода! Бедни, бедни Македонски...!