"Годениците на Левски" и личният живот на Дякона

Авторът: Опознаването на Апостола не уронва паметта му
19 фев 2019 15:50, Анисия Иванова
42

Ако се опитате на забиете карфица в географската карта на България в опит да уцелите центъра, то вероятно ще попаднете в село Свежен. Освен че си спечели световна слава и личен поздрав от Марк Зукърбърг като село, в което всички баби имат Facebook профил, то пази и малко известни тайни за живота на Васил Левски.

В Свежен все още е здрава къщата, в която Васил Левски прави годеж с жена на име Гена Бонина. Има ли теми табу, касаещи личния живот на Апостола на свободата?

"С една е имал истински годеж. А с други се е врекъл. Съвсем случайно научих, че в с. Свежен е имало годеж между Дякона и Гена. Всички в селото знаят за този интересен житейски факт за Левски. Не е въпрос на легенда. Работила съм с архиви и документи. Подходила съм много добросъвестно, Апостолът не е омаскарен. Връзката на Левски започва с идеята за фиктивен годеж. Но после двамата се харесват. Той е искал в Свежен да направи фабрика и склад за оръжие", разказа в "България сутрин" авторката на книгата "Годениците на Левски" журналистът Светослава Рудолф.

"От белградския период на Левски се знае за Ана, която го убеждава да се оперира от апандисит. Той почти си е бил заминал. Тя го е спасила. Той не е крил връзките си с жени, но поради конспиративния му начин на живот не се е разчуло. Все пак хората са знаели. Това че опознаваме Васил Левски, не означава, че уронваме паметта му. Смятам да напиша втора книга за Левски, но за други загадки, свързани с него. В интернет чух страшни неща по мой адрес", сподели гостът на Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
До Анонимен 30Къде са кадърните режисьори,сценаристи,актьори,които да създадат такъв сериал?
30
3
 
4
 
! Отговори
kiki преди 5 години
До богослов Да де,но в св.история няма война без жертви,а Левски е тръгнал да воюва с поробителя.Случват е такива неща на война,освен това е при самозащита,за да не пропадне делото с което се е захванал,т.е.,ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ.
29
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направете бг сериали за него и живота на българите. Турските сериали дотегнаха
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свестните ги мислят за луди .
27
15
 
6
 
! Отговори
богослов преди 5 години
До АнонименТой е нарушил Божите заповеди да не краде и да не убива!!!НИМА ТОВА Е СВЕТЕЦ!???
26
3
 
12
 
! Отговори
Рудолф :))))))) преди 5 години
Мда, спирам да купувам книгите на "Сиела". И са се "съобразили" с датата на издаване. Падение!
25
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До !Всичко друго, но не и герои!
24
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съвсем скоро Българската църква трябва да го канонизира за светец. Не знам само защо още не е? Пък вие си пишете книги и си правете филми.
23
2
 
3
 
! Отговори
До 19 преди 5 години
Личи си, че не си българин. Гугъл транслейт не е достатъчен, за да минеш за смислен превод.
22
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълни простотии. Само като я чуя тази ,аФторка как ги каканиже и ми става лошо. Ама то така сега е демУкрация и нищо свято не е останало, а всичко се прави за пари. Дори и да се опетни името на може би най-светлият човек Апостолът на свободата Васил Левски. Тоз и бил разказал, ня и бил казал и тая руча па-ча цяла книга написала. Явно изпростачаването на населението е тотално щом се пишат такива неща и явно ще има и кой да ги купи. Пълен срам!
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само по случайност са останали живи българи. Изтребили са ни до такава степен, че е било нужно само една чумa, която по онова време е била често срещано явление, и въобще нямаше да ни има днес.
20
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормалните хора не ги осъждат , не казвам че Левски сега е ненормален
19
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нито някой от хората или приближените на Левски нито от управата на Османската империя са живи за да кажат каква е Истината , така че манупулации и хипотези на Н-та степен , хипотетични мнения колкото искаш но въпроса е че не е наказан че е бил българин а че извършил редица пресъпления при това и убийство не невинно момче , за пресъпления няма място да дискусия
18
2
 
20
 
! Отговори
До 16 преди 5 години
Да, това е турската интерпретация на събитията. Те мислят, че турското робство е било приятелско присъствие и ако ги питаш само добро са ни направили, а реално камък върху камък не са оставили, всичко са сринали със земята. Това най-кошмарния период от историята ни. Защо арменците продължават дасе борят за признаването на геноцида срещу тях, а ние пишем врели-некипели в учебниците по история?
17
2
 
11
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Някои си умират да станат известни. И когато не могат да бъдат добри журналисти, дори не могат да четат новини по телевизията, почват да пишат. Малко измислици, повечко откровени лъжи и грешни интерпретации и ето получава се обем, достатъчен за книга. Убеждаваш издател, че ще се продава, като топъл хляб и писанието вижда бял свят. Истината кучета я яли!
16
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Законите по които е осъден Левски ако ги видите ще ви падне сърцето в гащите , въобще не е за слава а срам и позор за Българския народ , писмото което е написал до Каравелов там описва как физически е убил(наръгал) ратая , айде бегайте да се информирате
15
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само като прочетох, че жените били готови да убиват децата си заради него и ми стана ясно. Това е в анотацията към книгата. Можете и 200 подобни бълвоча и каубойки филми да избълвате за Левски, където той само псува, но нищо няма да постигнете. Нито филма ще гледам, нито книгата ще си купя. Нямам време за губене с подобни ***.
14
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДЕЗИНФОРМАЦИЯ 100%
13
2
 
17
 
! Отговори
Точно пък тази ли!? преди 5 години
Тази все сензации търси, сега и за Левски ли се захвана. Навремето все за Царичина драскаше, беше любимка на комунистите, сега остана на сухо и търси отново сензации. Да остави Левски, да не се вре в живота му, никой няма да повярва на драсканиците й!
12
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пресъпника направиха звезда , каквато Държавата такива и хората които живеят в нея