Приложение изгражда мрежа за оказване на първа помощ

Можем да изградим култура на взаимопомощ, подчерта Христо Христов
20 фев 2019 09:20, Красимир Ангелов
6

1201 гледания   |  Още видео

Как чрез новите технологии и взаимната помощ можем да спасим човешки живот? iHelp е приложение, което улеснява оказването на първа помощ при пострадали. Тази година екипът на приложението поема инициативата "Пазители на сърца: Мисия училища".

"Посредством това мобилно приложение се стремим да създадем национална мрежа за взаимопомощ. Можем да локализираме нуждаещия се от помощ, ако използва приложението. Изпращаме сигнала му в радиус от 500 метра. Обучаваме хората как да оказват първа помощ. Този курс отнема около час и половина, но може да спаси животи. Вече имаме 4000 потребители. Нашият фокус са първите минути от инцидента – често човек има много малко време, за да бъде спасен", обясни директорът на iHelp Христо Христов.

В студиото на "България сутрин" той посочи, че половината им инструктори са действащи лекари в Спешна помощ, а другата половина са дългогодишни инструктори по оказване на първа помощ.

"Тази година влизаме в училищата. Ще обучаваме между 14 и 19-годишни. Колкото по-рано повлияеш на един млад човек, толкова по-лесно той може да тръгне по правилния път", категоричен е Христов.

По думите му целта е да се обучат 5 000 деца.

"Поли Генова поема инициативата да популяризира кампанията. Министерството на образованието ни помогна да достигнем до училищата. Във всяко училище ще влезем в два часа на класа. В първия час ще обясним какво е iHelp. Във втория час на класа ще влязат медиците, които да обучават. Обучението е изцяло практика. Искрено вярвам, че можем да изградим култура за взаимопомощ в нашето общество", отбеляза гостът на Bulgaria ON AIR.
 


6
Още от Общество
Изчезват хосписите, закрити са 54 за пет години
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
5
 
! Отговори
Генчо Аборигенчев преди 4 седмици
Хахахахахах
Това ли измъдриха прехвалените ИТ - спецове и умници ??? Иновация ??? В белите държави нба запад това приложение го има от години и дори има много добре развита мрежа, заедно със стотици свързани социални приложения - с полиция, данъчни , здравен статус и ел. услуги
Колко ли милиона има за усвояване в тая глупост, а всеки ден фалират болници и напускат лекари.
В краденто и далаверите винаги сме били иноватори и пионери на европейско ниво
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
точно така, час и половина обучение и после цял живот ще спасява животи...а горките доктори, по десет години учат
4
0
 
3
 
! Отговори
От 1 преди 4 седмици
До T

Това си и помислих, но се опитах да попитам по-завоалирано.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Още си спомням спечелилите един конкурс за някакъв самолет с електрически двигател, които имаха фирма и ПР-агент, но си нямаха ни продукт ни нищо. Вероятно още си нямат, но им е останал ПР-агента.
2
0
 
6
 
! Отговори
T преди 4 седмици
"Усвояват" готови европейски пари. Това е истината за големите "иноватори".
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Интересно как отникъде изникват фирми, които вече имат инструктори и популяризатори. Нали трябва да печелят от някаква работа, да има финансиране, да има разработка, която се заплаща, време за изработката. Тук ни се предлага на вниманието готов директор на приложение. Нищо не разбрах.