Българите в Германия: Без квалификация, основно строители и складажии...

Ромите превземат цели квартали, често са жертви на престъпници
79
Българите в Германия: Без квалификация, основно строители и складажии...
Снимка: Булфото, архив

Българите в Германия са най-голямата диаспора на сънародници в Европа. Преди дни сайтът Еurochicago посочи, че в Германия живеят над 400 000 българи. По официални данни на българската държава обаче те са два пъти по-малко. Колко сънародници живеят всъщност в германските провинции и с какво се занимават?

Отговорът на този въпрос не може да е абсолютно точен, тъй като българите като европейски граждани се възползват от правото си на свободно придвижване в ЕС и не всеки, който работи извън България, е и трайно уседнал в някоя от европейските членки.

Още по темата
Групата на мигрантите, които работят сезонен труд, но са с постоянен адрес в България, е много голяма.

Донякъде реална представа за броя на сънародниците ни в Германия дават германските статистически служби и Евростат, пише "24 часа".

Според Евростат, който брои не само адресните регистрации, но и данните на службата по заетост, в Германия към 2017 г. има 310 000 българи.

Според германската статистика от Агенцията по труда към 2015 г. официално трудово заети са 211 000 българи. Германците твърдят, че годишно броят на българите, които прииждат към федералната република в първите години от падането на бариерите на пазара на труда през 2014 г., е 40-50 хиляди. Което означава, че към 2017 г. те наистина са около 310 000.

От 2017-а досега в Германия се преселват много по-малко българи от България, но се наблюдава приток от Испания заради кризата там, очаква се и преместване на българи от Великобритания след Брекзит.

С падането на ограниченията за българи на пазара на труда в Германия броят им от 2014 г. до днес се е увеличил почти петорно – през 2011-а те са около 80 хиляди. Половината от тези 80 хиляди през 2011 г. са имали и германско гражданство.

Българите в Германия не са хомогенна група. Една от обособените общности е на студентите. Години наред те бяха най-многобройната чуждестранна група студенти в Германия след Китай.

По данни от 2017-2018 г. броят им е 6911, което вече поставя българските студенти на 16-о място.

Друга група са българите от турски произход. Те по-трудно влизат в статистиката, защото предпочитат да се осланят на роднинско-езикова подкрепа от турците в Германия, намират работа в техни семейни предприятия, живеят в техни жилища и често не са регистрирани официално – нито адресно, нито данъчно.

Българските турци в Германия имат и по-различна история на преселването си – то започва масово в началото на 90-те години, когато стари мигранти български турци масово канятсвои близки и роднини от България, които не са успели да се изселят по време на репресиите срещу българските турци у нас.

През 90-те г. българските турци пристигат в Германия като бежанци. Днес те са предимно трудови мигранти, голяма част от тях не се установяват трайно в Германия. Често се занимават с ниско платен тежък труд.

Към тях се присъединяват и турскоговорещи роми. Българските роми са трета голяма обособена група от български граждани в Германия. Типичното при тях е, че се преселват цели квартали и села, като в новата държава отново живеят в един квартал. Това създаде сериозни проблеми в градове като Дортмунд и Дуисбург, където се преселват големи групи от “Столипиново”.

Най-голяма е групата на нискоквалифицираните, те често стават жертва на престъпници например. В тези два града в Рурската област живеят близо 80 000 български роми, които разчитат на социални помощи или детски за издръжката си. Това натоварва сериозно социалната каса на градовете и кметовете многократно протестираха срещу този масов приток на хора, които трудно намират реализация на пазара на труда.

Според статистиката на Агенцията по труда 55% работят по строежите, в складовете или в гастрономията.

Българите в медицинските професии и гледането на стари хора са сравнително малко – този пазар в Германия е зает от поляците, а българите предпочитат Италия.

Висококвалифицирани българи като програмисти и учители са често срещани, но най-голяма си остава групата на нискоквалифицираните.

Проблемът пред българите в повечето случаи е езикът – германският пазар рядко позволява осъществяване с английски, макар че в международните фирми и това да е възможно, въпреки че си остава изключение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
9
 
! Отговори
Димо преди 5 години
Който тук е образован,пробивен и конкурентен и с професия и език ,го чака само година адаптация и доказване.Който тук е мияч,копач ,вероятноста му на запад за нещо е нулеваОбстановката за него е враждебна/език,местен опит,препоръки,образование.Би ли назначил българин с лош език,фалшива диплома,никакви препоръки,работещ по нашенски. А в днешно време няма ,,невъзвращенци"-отиваш и ако не ти харесва ,обратно.Слободия!!!
20
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
90 % са хамали и бакшиши.
19
4
 
29
 
! Отговори
Един българин преди 5 години
Бях миналата година в Германия, обиколих пет шест големи града, българи много не видях, много малко. Повечето бяха тъмни необразовани субекти и като ми кажеше някой чужденец, че това са ми били сънародници и се скъсвах от смях, но и се чуствах малко странно , защото същите не можеха да ме разпознаят, че съм българин и ме мислеха за немец. А немеците като ми взимаха документите за нещо си, ме гледаха странно, а аз им обяснявах, че онези другите са пришълци от индия с български лични карти... , а турците турци потвърждаваха думите ми... .
18
2
 
18
 
! Отговори
До 22 преди 5 години
Споко бе турчор, хората пишат "голяма част", не всички или по-голямата част. Ти в цяла германия ли живееш. Хапни едва баклава и седни да учиш немски, стига си висял в днес-а.
17
1
 
3
 
! Отговори
И се сАбуждам преди 5 години
До Юбер Алес ..двата пръста в контактаРазсмя ме,браво!
16
3
 
15
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Друга група са българите от турски произход. Те по-трудно влизат в статистиката, защото предпочитат да се осланят на роднинско-езикова подкрепа от турците в Германия, намират работа в техни семейни предприятия, живеят в техни жилища и често не са регистрирани официално нито адресно, нито данъчно..............................Този който е написал тези глупости защо не го пратят при мене за да му покажа колко турци са и с адресна регистрация и работят легално ! Тук без регистрация си никой !
15
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А къде останаха лекарите, медицинските сестри, лаборантите, инженерите...И с друго не мога да се съглася- след '90г за Германия не са заминали нискоквалифицирани кадри. '90г. всички бяха с образование, макар и да е средно, с професия, повечето заминали бяха със средно- професионално и заминаха, защото в Бг масово закриваха заводи и фабрики. Масово емигрираха висшисти.Броят на заминаващите в ЕС вече ще намалява, защото няма раждаемост в Бг, няма хора.
14
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако бях на мястото на Германия при този недостиг на евтина работна ръка бих ликвидирал икономически източна Европа за да имам евтина работна ръка за 2-3 десетилетия.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
щастливци
12
11
 
8
 
! Отговори
Реалността преди 5 години
Единия в България си купил апартамент,кола ,яде на обедни менюта и вечер по ресторанти....другия на квартира с 10 турци,пътува 2 часа до работа в посока,яде само гмо от Алди а жена му в България я разхожда комшията.............
11
1
 
12
 
! Отговори
до 12 преди 5 години
И кой не може да отиде в Германия? 50 лв е билета с Уиз еър, всеки ден,няма виза,няма нищо.....кой не може да отиде бе сладур?
10
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки един човек в България който има добра професия или малък бизнес на практика живее по добре от повечето емигранти. Също и повечето хора в България имат собствени жилища и имоти по селата. Много хората вече има по 3-4 имота заради наследственото натрупване и демографската криза.А хората чужбина са бедни и са на най ниското стъпало. Дори и малка къща не могат си позволят. Всички са под наем и хранят банките доживот.
9
1
 
10
 
! Отговори
от Българко до 11 преди 5 години
банкноти от 500 евро вече не се печатат,от няколо месеца ги изтеглиха и трудно се намират.....
8
22
 
4
 
! Отговори
Юбер Алес преди 5 години
Не е вярно! Руски *** е писал статията. В Германистан съм от 20 години. Имам следното:3 къщи - 1 в Берлин, 1 в Дортмунд и 1 в Мюнхен4 коли - 2 БМВ-та 7-ца, 1 Ауди А8 и Мерцедес С класа 2017 г.2 хеликоптераЗаплатата ми е 25,000 евро на МЕСЕЦ.
7
18
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повечето от Българите в чужбина живеят много зле. Бачкат по 10-12 часа даже и в събота.Живеят в мизерни квартири натъпкани по 2-3-*** човека в една стая за да пестят пари.Карат коли втора употреба или в най добрия случай най евтините нови коли.Каквото спестят пращат на децата или родителите в Бг. За тях не остава почти нищо. Не могат да си позволят нито почивка нито някакви по скъпи подаръци. Общо взето робите където и да отидат по света пак си остават роби.
6
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много от тези хора са с образование, но поради ниски доходи или поради закрити отрасли от икономиката на България са били принудени да вършат "черната" работа на западняците.
5
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
българинът е толкова беден и окаян, че където и да отиде, бягайки от ко чината си мисли, че е отишъл в Рая
4
8
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-интерсно е какви са българите в България. Без много да се замисля и оглежда човек, вижда че са от скрап нагоре. Седемдесет хиляди щатни милюционера. Сто и петдесет хиляди пазача, седемстотин хиляди неспособни държавни хрантутника. И още толкова интегриращи се капацитета. Направо е трагедия.
3
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и защо тия българи богат от Тиквения рай?
2
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
гастербайтери, сър. Ганчовци от село.