Българите в Германия: Без квалификация, основно строители и складажии...

Ромите превземат цели квартали, често са жертви на престъпници
79
Българите в Германия: Без квалификация, основно строители и складажии...
Снимка: Булфото, архив

Българите в Германия са най-голямата диаспора на сънародници в Европа. Преди дни сайтът Еurochicago посочи, че в Германия живеят над 400 000 българи. По официални данни на българската държава обаче те са два пъти по-малко. Колко сънародници живеят всъщност в германските провинции и с какво се занимават?

Отговорът на този въпрос не може да е абсолютно точен, тъй като българите като европейски граждани се възползват от правото си на свободно придвижване в ЕС и не всеки, който работи извън България, е и трайно уседнал в някоя от европейските членки.

Още по темата
Групата на мигрантите, които работят сезонен труд, но са с постоянен адрес в България, е много голяма.

Донякъде реална представа за броя на сънародниците ни в Германия дават германските статистически служби и Евростат, пише "24 часа".

Според Евростат, който брои не само адресните регистрации, но и данните на службата по заетост, в Германия към 2017 г. има 310 000 българи.

Според германската статистика от Агенцията по труда към 2015 г. официално трудово заети са 211 000 българи. Германците твърдят, че годишно броят на българите, които прииждат към федералната република в първите години от падането на бариерите на пазара на труда през 2014 г., е 40-50 хиляди. Което означава, че към 2017 г. те наистина са около 310 000.

От 2017-а досега в Германия се преселват много по-малко българи от България, но се наблюдава приток от Испания заради кризата там, очаква се и преместване на българи от Великобритания след Брекзит.

С падането на ограниченията за българи на пазара на труда в Германия броят им от 2014 г. до днес се е увеличил почти петорно – през 2011-а те са около 80 хиляди. Половината от тези 80 хиляди през 2011 г. са имали и германско гражданство.

Българите в Германия не са хомогенна група. Една от обособените общности е на студентите. Години наред те бяха най-многобройната чуждестранна група студенти в Германия след Китай.

По данни от 2017-2018 г. броят им е 6911, което вече поставя българските студенти на 16-о място.

Друга група са българите от турски произход. Те по-трудно влизат в статистиката, защото предпочитат да се осланят на роднинско-езикова подкрепа от турците в Германия, намират работа в техни семейни предприятия, живеят в техни жилища и често не са регистрирани официално – нито адресно, нито данъчно.

Българските турци в Германия имат и по-различна история на преселването си – то започва масово в началото на 90-те години, когато стари мигранти български турци масово канятсвои близки и роднини от България, които не са успели да се изселят по време на репресиите срещу българските турци у нас.

През 90-те г. българските турци пристигат в Германия като бежанци. Днес те са предимно трудови мигранти, голяма част от тях не се установяват трайно в Германия. Често се занимават с ниско платен тежък труд.

Към тях се присъединяват и турскоговорещи роми. Българските роми са трета голяма обособена група от български граждани в Германия. Типичното при тях е, че се преселват цели квартали и села, като в новата държава отново живеят в един квартал. Това създаде сериозни проблеми в градове като Дортмунд и Дуисбург, където се преселват големи групи от “Столипиново”.

Най-голяма е групата на нискоквалифицираните, те често стават жертва на престъпници например. В тези два града в Рурската област живеят близо 80 000 български роми, които разчитат на социални помощи или детски за издръжката си. Това натоварва сериозно социалната каса на градовете и кметовете многократно протестираха срещу този масов приток на хора, които трудно намират реализация на пазара на труда.

Според статистиката на Агенцията по труда 55% работят по строежите, в складовете или в гастрономията.

Българите в медицинските професии и гледането на стари хора са сравнително малко – този пазар в Германия е зает от поляците, а българите предпочитат Италия.

Висококвалифицирани българи като програмисти и учители са често срещани, но най-голяма си остава групата на нискоквалифицираните.

Проблемът пред българите в повечето случаи е езикът – германският пазар рядко позволява осъществяване с английски, макар че в международните фирми и това да е възможно, въпреки че си остава изключение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
2
 
! Отговори
Христов преди 5 години
До КратунЦитат-Германецът е същество със здрав разум. Той никога няма да избере пожарникар и охранител за министър председател и да му даде генералски чин, а човек завършил за физкултурник ще влезе в парламента само като турист, ей тъй, да го разгледа. Когато осъзнаем къде бъркаме, тогава може да започнем да се коригираме.Тук сте адски прав!!!Колкото по рано се осъзнаят хората живеещи в България-толкова по бързо има надежда за корегиране към по добър живот.
60
3
 
0
 
! Отговори
tsvetan lazarov spas преди 5 години
До Кратунto ne samo v germania nikade v evropa niama takiva bravo da vidim oshte niakoi umnik e strah te e dase pokaghesh shtoli sas stahlivci nestava
59
1
 
0
 
! Отговори
dea преди 5 години
До Анонименpodobre dase zanimavate sas droga tam pone si ima nepisani zakoni e pepi ot turnovo go sadi skorpiona
58
2
 
0
 
! Отговори
tsvetan lazarov spas преди 5 години
До Анонименi za kvo da investirat v bg za zavodi tes koito gie imalo ot edno vremne sa prodadeni i podareni za bes pari na tezi biznesmeni koito sega deribeistvat i koi lud germanec shte si dade parite na bg kradci sas kradlivite politici i dori nekoi da dade shte vzimash trohi nema dati plashtat kato u germania bz znachenie kvo rabotish a razlikata shte sa zapriemi i luksozen ghivot tova e do mantalitet
57
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не българите в Германия са много, а немските инвестиции и заводи в България са малко та да се задържи населението. Цялото ноу хау е там- там е и ножа и хляба- тук е пустиня, особено в монтанско и видинско и си трябва направо помощ.
56
4
 
3
 
! Отговори
Колонията България преди 5 години
България винаги е била колония и нищо повече от един придатък на Германия, каквито например са Бангладеш за Великобритания и Алжир за Франция. Изключая периода 1945г.-1989г.Германските колонии са отнети след Първата световна. Затова немски се говори само в Германия, Австрия и село уйнo, тоест Германия няма глобално влияние като Великобритания или Франция. Затова Германия се е насочила да развие нови колонии в Източна Европа. Като България е най-вярната немска колония. Другите я мразят заради ВСВ
55
3
 
3
 
! Отговори
Do 52 Склададжия преди 5 години
Колега нито 600 лв взима накой в България, нито 2400 (какво???) са пари в Германия, така че остани си тролл:)
54
3
 
10
 
! Отговори
Гадни печки преди 5 години
Нека да си го кажем, 90% от "българите" са ро.... ***! Какво повече може да коментираме? Да не говорим за създалото се мнение за българите покрай тия печки. Айде ауфвийдерзеен
53
1
 
3
 
! Отговори
Некъв кестен преди 5 години
Лошото е, че половината от тия строители и метачи отиват навън и започват с българските си дивотии, ама швабата не търпи скатавки на работа. И същите тия лигльовци се връщат тук с подвити опашки и обясняват колко е лош запада. Сега, некоректни работодатели има навсякъде по света, но нашата пасмина си мисли, че като иде да бачка в Германия, може да се държи, сякаш е работник в Агромах, е не става. Ако си качествен служител, ще живееш добре там, ама от нация на тираджии и сервитьорки - толкова.
52
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво от това? Дават им хубави заплати.Те инженерите в България какво като са инженери? Зле платени са. В чужбина са много, много, много добре платени инженерите. Но тук са зле. А това къде работили в чужбина няма значение, взимат добри пари. Просто в Германия (Западна) не е имало комунизъм, не е имало някой да им обяснява за антигонизма между класите и да ги учи да се мразят едни други среднисти с висшисти, мениджъри с работници, граждани със селяни, бедни с богати и т. н.
51
2
 
18
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Господа, нека ви обЯсня, ако в Б-я си зидаро-мазач, няма да станеш строителен инженер в Германия ей така, без да учиш. Германия е стабилна икономически и се развива, защото германецът е същество със здрав разум. Той никога няма да избере пожарникар и охранител за министър председател и да му даде генералски чин, а човек завършил за физкултурник ще влезе в парламента само като турист, ей тъй, да го разгледа. Когато осъзнаем къде бъркаме, тогава може да започнем да се коригираме.
50
3
 
15
 
! Отговори
сулъо преди 5 години
господа,спрете с такива лъжливи статии.не лъжете хората в бг. първо,много вишисти работят престижни професии тук,.като започнем от ит специалисти и свършим с преподаватели в университети,лекари,съдии ...и т.н.,и спрете да броите тези с двоино гражданство за българи.те са безвъзвратно изгубини за българия.с вашите лъжи няма да ги върните.
49
2
 
5
 
! Отговори
ГЛАС ОТ БЕЗДНАТА преди 5 години
До Склададжия//Браво склададжия,продължавайте да складирате,радвам се за вас.Дерзайте
48
2
 
6
 
! Отговори
Аноним преди 5 години
Кви са тия глупости-вземали по 3-5 000 евро заплата.смешковци.имате ли идея за какво иде реч.
47
3
 
13
 
! Отговори
Българин преди 5 години
"80 000 български роми" - да са им живи и вдрави и нокога да не се върнат в България. Де да можеше и с останалите така..
46
1
 
8
 
! Отговори
Додо преди 5 години
До МарияMустафа, ти ли пишеш с този ник?
45
4
 
3
 
! Отговори
777 преди 5 години
Да си Роб в България е най добре
44
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 45Ти си в 0.5% от всички в чужбина.
43
14
 
22
 
! Отговори
Склададжия преди 5 години
В България взимах 600 лева тук на 2400 чисти се мръщя, защото стигам по-често 2700. Карам нова Шкода Фабия (вече е на 3 години де) и скоро ще си взема нов Кашкай 209 евро на месец ще ми е лизнгът. Това са 7 евро на ден или 1 евро повече от кутия цигари. Имам хубава квартира и не искам да си купя жилище, защото ще трябва цял живот да го изплащам, а живота под наем излиза по-евтино в дългосрочен план. Работя от 6 до 14:45 и имам поне 50 колеги българи.
42
3
 
19
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Ромите превземат цели квартали, често са жертви на престъпници.А така,да видим как са от другата страна-на жертвите.