ДПС се оплакаха от властта - дискриминирали ги!

Причината - агитацията на майчин език остава забранена
Обновена: 21 фев 2019 10:15 | 21 фев 2019 10:15, Камелия Цветанова
49
ДПС се оплакаха от властта - дискриминирали ги!
Снимка: архив, БулФото

ДПС се оплака от дискриминация от страна на управляващите. Причината – забраната за агитация на майчин език по време на предизборните кампании, която остана и при последните поправки в Изборния кодекс.

Още по темата
"С отхвърлените промени на ДПС в Изборния кодекс ГЕРБ се хвалят, че е наложена дискриминация на 1,5 млн. български граждани и чакат аплодисменти", скочи в декларация от името на парламентарната група на движението Ерол Мехмед.

Той упрекна премиера Бойко Борисов и председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, че "се пишело за коалиция с ДПС, за преференции се пишело, а хората не виждали, че уседналостта била останала, че майчиният език като предложение било отхвърлено".

Това според Мехмед показва, че те се хвалят, че е наложена дискриминация на 1,5 млн. български граждани.

"Още един пример ще дам и той е твърде актуален - премиерът Борисов миналата седмица беше в Сърбия и западните покрайнини и се радваше на толерантността на сърбите, които възстановиха с официална табела на сградата на общината, написана на български език старото име на Димитровград – Цариброд. При нас имената на хиляди местности, села и градове, са сменени още през 1934 г. след военния преврат, но се сменят и сега", допълни Ерол Мехмед и отбеляза, че конституционното право е суспендирано.

По този начин българската демокрация е дискредитирана, смята той.

Според него всички българските граждани, независимо какъв етнически произход имат, къде живеят и какъв е майчиният им език, са свободни да избират и да бъдат избирани.

Освен това възрастните хора от малцинствата не знаят и не разбират български език, така че забраната за агитация на майчин език ограничавала права и била в противоречие с общите ценности.

"Възможно ли е да се наложи едноезичие и всички други езици да бъдат забранени в дадена територия в днешния мобилен и глобен свят, демократично ли е употребата на език да се забрани, коя друга недеспотична държава в съвременния свят забранява на хората да говорят на майчиния си език, няма начин турците, евреите, ромите да бъдат откъснати от техните корени", настоя Мехмед.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: ДПСГЕРБИзборен кодекс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дойдат ли избори, запяват пак същата песен- агитация на майчин език, агитация на майчин език... а през другото време са заедно с управляващите. Заради икономическите си интереси продадоха електората си, който е подложен на дискриминация и геноцид. Пък за агитация тръгнали да плачат.Скоро няма да останат турци в Бг. Да видим кой ще им гласува! От чужбина ще спрат да гласуват за ДПС. Освен да се включат в схемите на Ц.Ц за фалшифициране на вода и ГЕРБ да им отпуснат малко гювеч.
7
1
 
24
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
които не знае езика на държавата където е роден няма да гласува да си чакакрая на мизерния си живот в къщи каква е ползата на тези хора от дпс вече30 години само вкарват депутати които си оправят личния живот и нищо повечехаиде стига вече
6
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да напускат парламента и да ходим на избори, стига простотии!Но дали Доган които получи от гербавите тец Варна за 3200 лева и гарантираните 32 млн на година дори и да не работи ще е съгласен? Само празни приказки!
5
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време е тези 1,5 млн. български граждани,завинаги да си заминат при майка си Турция и да се откажат от българското гражданство.А дУпИсЕ да им е водач по пътя и там да им е партия.
4
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като не им разбирам езика как да знам да ли, не ме обиждат.,
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Възпитание е трябва не демонстрация.Когато човек е в среда, общество, в която не му разбират езика. Не е възпитано да говори на чужд език пък дори да му е майчин. В домашна среда е друго. Има голяма разлика.
2
8
 
27
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Който иска да си говори на майчин език да ходи на мaйка си...
1
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От години турци и ро.ми не са допускани на добри позиции във фирми, нито в бюджетната сфера, нито в администрацията, открито МВР и прокуратура заявиха, че преследването за фалшиви ТЕКЛ-ве ще е само на турци и ро.ми, а ДПС тръгнали с агитация на турски език и Луков марш да се занимават! АГИТАЦИЯТА на турски език!Крайно време е случващото се в БГ да стигне до ООН и съда в Страсбург!