Момче ли си, момиче ли, или друго? Анкета на ЕК пита ученици

Нелепо е въпросът да се задава по този начин, смята сексолог
Обновена: 21 фев 2019 10:12 | 21 фев 2019 10:07, Красимир Ангелов
192

Училищна анкета на ЕК за дигиталната среда в школото съдържа въпрос и за половата идентичност на децата. Наред с отговорите дали дадения ученик е "момче" или "момиче", има още два отговора - "предпочитам да не казвам" и странният отговор "друго".

Още по темата
Деца от над 200 училища в България попълват анкетата, като въпросите са и за преподавателите. С тях завършва въпросникът за потенциала на училището в прилагането на дигиталното образование.

Програмата се нарича "SELFIE" и е разработена от Европейската комисия за насърчаване на иновативното образование. В българските училища е разпространена от Министерството на образованието, което очаква финалните резултати от училища, в които се учи по нови методи, в края на месец март.

Пред Bulgariа ON AIR директорът на столичното 31 СУЧЕМ "Иван Вазов" Надежда Николчева коментира, че притеснителното в анкетата е понятието "друго". Защото, по думите ѝ, ако ученикът иска да се самоопредели като някакъв, то трябва обезателно да има конкретика. По думите й пропускал се и фактът за реакцията на учениците.

"Ако този въпрос е имал за цел честен отговор, то едва ли е даден такъв. Имайки предвид възрастта на децата, очаквам почти всички на шега да са маркирали "друго", отбеляза Николчева.

В студиото на "България сутрин" сексологът Румен Бостанджиев изрази мнение, че е нелепо въпросът за пола да се задава по подобен начин. "Очевидно някой не е догледал нещата. Това от своя страна събужда една особена чувствителност у българина, че третият пол влиза в училище", отсече той.

Според психологът Ина Антонова пък полът е една от най-сложните характеристики на човека и не било редно да се ограничава по какъвто и да било начин.

"Аз като родител бих искала, ако детето ми реши, че е различно някой ден, това да бъде прието от обществото. Имам много пациенти, които се определят именно от този трети вид. И те по абсолютно никакъв начин не са по-малко качествени от останалите", заяви Антонова. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
2
 
9
 
! Отговори
Шао Кан преди 5 години
Аз съм Шао Кан, император на Външния свят. Настоявам Земята да се преклони пред мен и да ми се подчинява, защото спечелих турнира Смъртоносна битка !
125
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тука при нас в Карлуково има една жена, която се самоопределя като кралицата на Англия. Не мога да разбера защо я дискриминират така като я държат заключена тук, а не си я изпратят в Бъкингамския дворец.
124
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От "другия" пол са всички мъже и жени които имат по два съпрузи на имена "лява ръка" и "дясна ръка". Тъй, че всичко е наред!
123
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Половете са два - мъж и жена (хромозомите го определят и доказват), останалото са психични отклонения ( психиатрите фо определят и доказват) .
122
4
 
27
 
! Отговори
до 100 преди 5 години
...."Сине, в този живот няма как едно животно да бъде хем коза, хем прръч, от него друга файда освен за тенджерата не може да има"..........КЪВ Е ДЯДО ТИ за да решава ВМЕСТО ПРИРОДАТА КАКВО МОЖЕ И КАКВО НЕ МОЖЕ...........Беше мъдър и земен човек, даващ душа и сърце за семейството, добър стопанин, обожаваше всичко българско; набожен, но не прекалено, по-скоро традиционалист. С две думи: истински българин. А в онзи случай не е решавал вместо природата, а в синхрон с нея и природните й закони
121
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм Апачи хеликоптер
120
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...ба, този свят не отива на добре. Да започва трета световна или някои друг катаклизъм и да се приключва с човешкият вид. Полза няма от подобно съществуване.
119
1
 
20
 
! Отговори
А преди 5 години
Много са нагли обратните, но така само настройват още повече обществото срещу себе си.
118
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един насилник на деца като каже че се самоопределя като лез//бийка или г./ей какво ще го прави МВР И СЪДЪТ ? Това се счита за дискриминация и насилие над малцинство на сексуална основа.
117
1
 
28
 
! Отговори
Петър Петров преди 5 години
Това е трагедия. Как може да допуснат подобно нещо? Трябва обществото да реагираме на подобни извращения, за да се спрат!!!
116
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам колко пола има в класификатора на ЕК, но разумният човек определено е изчезващ вид.
115
2
 
46
 
! Отговори
Стига с тия джендъри преди 5 години
Наистина третополовите нямат спиране. Ужас. Голяма отрова!Родители, бъдете активни и следете много внимателно да не би някой болен мозък да се опитва да вербува с глупости децата ви!Ходете в училищата и вдигайте скандали на директорите, пускайте жалби до МОН!Само така ще може да разберат, че не са желани в БЪЛГАРИЯ и в нашите училища!От политиците полза няма, те няма да ни защитят!
114
2
 
45
 
! Отговори
мак преди 5 години
Някой питал ли е родителите, дали са съгласни децата им да попълват тази глупост? Все пак става дума за много интимна сфера. Защо с лека ръка приемаме всяка недомислица спусната от Европа?
113
37
 
3
 
! Отговори
лллллл преди 5 години
Каквото и да говорите, правилно е да не се отнемат правата на третия пол. И те са хора!
112
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
О, решения има безспорно, и особено при тези напреднали технологии. И Стивън Хокинг го каза при съвременното развитие има възможност всеки един човек на земята да живее, не просто нормално, а дори в лукс. Проблемът е, че не можем да нахраним богатите. 1% притежават повече от всички нас 99% и са все по-ненаситни. А най-долни са онези продажници, които им служат и неразбирайки какво правят прокарват жалките им перверзни и унищожителни идеи всред децата.
111
2
 
10
 
! Отговори
Татко преди 5 години
Просто управляващите нямат изгода от това, защото *** и гладен народ се управляват лесно. А решенията вече ги има, създадени са от по-умни глави от моята и вашата - ресурсно базирана икономика.
110
2
 
41
 
! Отговори
фашист преди 5 години
Всички до един в ЕК са психопати! Подобни въпроси трябва да фигурират в Анкетните карти на психиатричните клиники! Пола се определя по външни полови белези - или си жена, или си мъж! Точка! Всяка маркивровка в чек-бокса "друго" е сигурен сигнал са психични отклонения на индивида. Въпроса се задава на непълнолетни лица, отговора на който представлява "чувствителни лични данни". Коя, по дяволите, изкукала кратуна от МОН разпореди подобна гавра и явно престъпление в училищата?
109
2
 
26
 
! Отговори
Бай преди 5 години
Определяйте се и като саксии ако исакте, природата го е решила преди вас или има ключодържател или няма точка.
108
22
 
4
 
! Отговори
АЗ преди 5 години
нямам проблем. Осъзнах че имам некомпетентност и ще я преодолея...Вие като живеете в 10-ти век - много ви здраве; стойте си там
107
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Странно как може да се обръща внимание на това, че няколко десетки хиляди хора им били погазени правата за половата ориентация, а гладуващите стотици милиони по света не са проблем ?-----------Как може да твърдиш това бе ? КАК ДА РЕШИМ ПРОБЛЕМА С ГЛАДУВАЩИТЕ...АЙДЕ ПРЕДЛАГАЙ РЕШЕНИЕ