Момче ли си, момиче ли, или друго? Анкета на ЕК пита ученици

Нелепо е въпросът да се задава по този начин, смята сексолог
Обновена: 21 фев 2019 10:12 | 21 фев 2019 10:07, Красимир Ангелов
192

Училищна анкета на ЕК за дигиталната среда в школото съдържа въпрос и за половата идентичност на децата. Наред с отговорите дали дадения ученик е "момче" или "момиче", има още два отговора - "предпочитам да не казвам" и странният отговор "друго".

Още по темата
Деца от над 200 училища в България попълват анкетата, като въпросите са и за преподавателите. С тях завършва въпросникът за потенциала на училището в прилагането на дигиталното образование.

Програмата се нарича "SELFIE" и е разработена от Европейската комисия за насърчаване на иновативното образование. В българските училища е разпространена от Министерството на образованието, което очаква финалните резултати от училища, в които се учи по нови методи, в края на месец март.

Пред Bulgariа ON AIR директорът на столичното 31 СУЧЕМ "Иван Вазов" Надежда Николчева коментира, че притеснителното в анкетата е понятието "друго". Защото, по думите ѝ, ако ученикът иска да се самоопредели като някакъв, то трябва обезателно да има конкретика. По думите й пропускал се и фактът за реакцията на учениците.

"Ако този въпрос е имал за цел честен отговор, то едва ли е даден такъв. Имайки предвид възрастта на децата, очаквам почти всички на шега да са маркирали "друго", отбеляза Николчева.

В студиото на "България сутрин" сексологът Румен Бостанджиев изрази мнение, че е нелепо въпросът за пола да се задава по подобен начин. "Очевидно някой не е догледал нещата. Това от своя страна събужда една особена чувствителност у българина, че третият пол влиза в училище", отсече той.

Според психологът Ина Антонова пък полът е една от най-сложните характеристики на човека и не било редно да се ограничава по какъвто и да било начин.

"Аз като родител бих искала, ако детето ми реши, че е различно някой ден, това да бъде прието от обществото. Имам много пациенти, които се определят именно от този трети вид. И те по абсолютно никакъв начин не са по-малко качествени от останалите", заяви Антонова. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българинът най-разбира от футбол, политика и трети полове.
105
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Защо търпим тази говра с децата ни?"Защото сте от третия пол, ама не сте се осъзнали.
104
3
 
38
 
! Отговори
Татко преди 5 години
Странно как може да се обръща внимание на това, че няколко десетки хиляди хора им били погазени правата за половата ориентация, а гладуващите стотици милиони по света не са проблем ? В България има 2.20 млн. българи под прага на бедността, но най-важно е да се попълват анкети от подрастващите за третия пол ! В София и други градове въздухът е отровен за подрастващите и всички други, но е важно да сме *** неутрални, нали така ?
103
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо търпим тази говра с децата ни?
102
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Друго е стандартен отговор в такива анкети. Отнася се за *** (интерсексуални) и т. нар. небинарни, които или не могат да определят към кой пол искат да принадлежат, или са транссексуални, но се определят не само като единия пол, или по принцип смятат, че няма значение и разделение на полов признак не бива да има. Като *** се раждаш, а транссексуалните деца понякога са такива още с проговарянето. Хвърлят играчки и отказват да носят дрехи на биологичния пол.
101
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ме интересува лично с кой си лягате ,но ме е грижа че искате да направите и другите като вас.
100
3
 
37
 
! Отговори
Един преди 5 години
Време е новият потоп да идва, че тая содомия вече се не трае!!!!
99
38
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не ви харесва Европа може да заведето детето си в Северна Корея и му направите прическа като на техния лидер - Ким.
98
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Сине, в този живот няма как едно животно да бъде хем коза, хем прръч, от него друга файда освен за тенджерата не може да има"-----------КЪВ Е ДЯДО ТИ за да решава ВМЕСТО ПРИРОДАТА КАКВО МОЖЕ И КАКВО НЕ МОЖЕ
97
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лека нощ деца Банани с пижами : Банан 1 и Банан 2 А Бойко и Цветнов защо са хетеросексуални ? Излезте от ГАРДЕРОБИТЕ!
96
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 92Преди години по този въпрос почти не се говореше. Децата са крили ако родителите им са обиждали пред тях различните хора. Родителите трябва да са либерални.
95
33
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борбата за домогването до децата ни за да ги развратят е навсякъде. А и ние да се свикнем с джендърите да се уморим и да се предадем.-------------------БОРБАТА Е ЗА СВОБОДЕН ИЗБОР НА ПСИХОЛОГИЧЕСКО ПОЛОВО ОСЪЗНАВАНЕ, ДРУГАРЮ. Никой не тръгнал да ти взема детето
94
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дядо, лека му пръст, гледаше кози. Бил съм на 7-8г. и запомних случай с едно яре, след време разбрах, че полът му не е бил наред. Тогава много плакахме, защото си играехме с козлето, а той беше решил да го коли. Баща ни го разубеждаваше, казвайки че е здраво, да го оставел да си играем. Дядо въобще не даде да се издума и докато го дереше каза "Сине, в този живот няма как едно животно да бъде хем коза, хем прръч, от него друга файда освен за тенджерата не може да има". Та така.
93
2
 
21
 
! Отговори
друго преди 5 години
На мястото на тези учители бих задраскал този въпрос,но толкова им пипето
92
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като родител на малолетно дете категорично не желая то да попълва слабоумни анкити, като тази.
91
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не бъдете пасивни!Не позволявайте да развращават децата ви!Последствията ще са трагични!
90
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не пише колко годишни са децата. Но по спомен знам че вече към 10 години всички момчета имахме много ясна представа какъв пол сме. Проблемът ни беше не че можеше да се объркаме, а че го усещахме по-силно отколкото можеше да го контролираме. По външни наблюдения с момичетата нещата се развиха даже по-рано.Иначе в класа имаше един хахо дето май не си знаеше пола. С анкета и без анкета, това си е.
89
2
 
13
 
! Отговори
anonimen преди 5 години
Ани Антонова,ако бъде обарвана отнейното дете и съученици,значи сегъделичкат и са приети в обществото...Къде се роят тия гадости.Затова страда-ме.Природата не е сляпа.
88
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все повече се убеждавам,че англичаните взеха правилното решение да се махнат от тая клоака,наречена ЕС.-----------------АЗ КАТО ГЛЕДАМ НЕЩО МНОГО, МНОГО НЕ ИМ СЕ ИЗЛИЗА,НАПРАВО СИ РЕВАТ НА УМРЯЛО
87
2
 
25
 
! Отговори
друго преди 5 години
Тия от ЕК от слободия се чудят как да побъркат младите Защо се месят на природата Тя си казва думата още със зачеването на детето Искат всички да ги направят меки ръчички ,че по лесно да ги управляват А кой ще ражда .о забравих ще ни заменят с роботи ,а ние сме на изживяване