Момче ли си, момиче ли, или друго? Анкета на ЕК пита ученици

Нелепо е въпросът да се задава по този начин, смята сексолог
Обновена: 21 фев 2019 10:12 | 21 фев 2019 10:07, Красимир Ангелов
192

Училищна анкета на ЕК за дигиталната среда в школото съдържа въпрос и за половата идентичност на децата. Наред с отговорите дали дадения ученик е "момче" или "момиче", има още два отговора - "предпочитам да не казвам" и странният отговор "друго".

Още по темата
Деца от над 200 училища в България попълват анкетата, като въпросите са и за преподавателите. С тях завършва въпросникът за потенциала на училището в прилагането на дигиталното образование.

Програмата се нарича "SELFIE" и е разработена от Европейската комисия за насърчаване на иновативното образование. В българските училища е разпространена от Министерството на образованието, което очаква финалните резултати от училища, в които се учи по нови методи, в края на месец март.

Пред Bulgariа ON AIR директорът на столичното 31 СУЧЕМ "Иван Вазов" Надежда Николчева коментира, че притеснителното в анкетата е понятието "друго". Защото, по думите ѝ, ако ученикът иска да се самоопредели като някакъв, то трябва обезателно да има конкретика. По думите й пропускал се и фактът за реакцията на учениците.

"Ако този въпрос е имал за цел честен отговор, то едва ли е даден такъв. Имайки предвид възрастта на децата, очаквам почти всички на шега да са маркирали "друго", отбеляза Николчева.

В студиото на "България сутрин" сексологът Румен Бостанджиев изрази мнение, че е нелепо въпросът за пола да се задава по подобен начин. "Очевидно някой не е догледал нещата. Това от своя страна събужда една особена чувствителност у българина, че третият пол влиза в училище", отсече той.

Според психологът Ина Антонова пък полът е една от най-сложните характеристики на човека и не било редно да се ограничава по какъвто и да било начин.

"Аз като родител бих искала, ако детето ми реши, че е различно някой ден, това да бъде прието от обществото. Имам много пациенти, които се определят именно от този трети вид. И те по абсолютно никакъв начин не са по-малко качествени от останалите", заяви Антонова. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българина е роб на стериотипите и мисля, че комунизма е виновен за това понеже тогава не е трябвало хората да се отличават с нещо от другите и хората не е можело да имат дълга рок коса.
65
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз като родител бих искала, ако детето ми реши, че е различно някой ден, това да бъде прието от обществото.А ТАКА; АМА ЗА ДА РЕШИ , ТРЯБВА ДА НЕ ГО ОБРЕМЕНЯВАШ ПРЕДВАРИТЕЛНО,ЗА ДА НЯМА ПСИХОЛОГИЧЕСКИ ГРАНИЦИ ПРЕДИЗВИКВАЩИ КОМПЛЕКСИ И ВИНА!
64
0
 
23
 
! Отговори
Дед Хасан преди 5 години
Това са психопати и извратеняци. Много ми е интересно как детето ще се обърне към родителите си вместо "майко" или "татко" трябва да казва "родител 1-2".
63
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
събужда една особена чувствителност у българина, че третият пол влиза в училищеНЕ Е "ЧУВСТВИТЕЛНОСТ" , ДЪЛГОГОДИШНА ЦЪРКОВНА ПРОПАГАНДА ЕПОП МЕН НЯМА ДА МЕ УЧИ
62
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Долу ръцете от децата,нещастни евролизачи!
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Момче ли си, момиче ли, или друго? Анкета на ЕК пита ученици30 - 40 ГОДИШНИ ИЗБИРАТ СМЯНА НА ПОЛА С ОПЕРАЦИИ...........КАКВО ВИ Е НАУЧНОТО ОБЯСНЕНИЕ
60
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До дедо ВиНе са казали на децата да сменят пола или нещо подобно. Направили са анкета.
59
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според психологът Ина Антонова пък полът е една от най-сложните характеристики на човека и не било редно да се ограничава по какъвто и да било начин.ВИЕ НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ ОЩЕ БЕ - ЦЯЛАТА НАУКА НА ПЛАНЕТАТА ВИ ГО КАЗВА; КРАЙ НА РЕЛИГИОЗНИЯ ДОГМАТИЗЪМ И ФАНАТИЗЪМ;КОЙ НЕ МУ АРЕСВА - ПРИ ПУТИН
58
1
 
9
 
! Отговори
Анонимко преди 5 години
Аз съм извънземно !
57
3
 
25
 
! Отговори
Фандъкова преди 5 години
Честити ви евроатлантически ценности!
56
1
 
30
 
! Отговори
дедо Ви преди 5 години
Има много работа за прокуратурата в Министерство на образуванието! Не спазват Конституцията и отрасловите закони! Истанбулската конвенция не е одобрена да действа на територията на РБ, а тия бащепродавци пробутват нормите и в училищата!? Я в пандела!
55
1
 
14
 
! Отговори
бай Стамат преди 5 години
за майтапа, калпазаните ще отговорят - друго.и после ще настане един рев като се обобщят резултатите.
54
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Възмутена съм от възпитанието на учениците. Когато изпратих сина ми с боди и чорапогащник на училище и в съблекалнята по физическо той на следващия ден каза, че на училище няма да ги носи тези дрехи. Предполагам, че другите момчета са го спукали от подигравки. Моделите на бодито и чорапогащника бяха класически.
53
0
 
26
 
! Отговори
чичо Гошо преди 5 години
Малкия Иванчо отговорил така-И аз не знам какъв съм,но нека ЕК да дойде да ми хване оная работа и да ми каже какъв съм.
52
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие представяте ли си Цвъ да си признае,че си харесва Тонито Тодоров хахах
51
0
 
19
 
! Отговори
Другото иде преди 5 години
В МОН много отдавна са само луди лели на валеряни, мозъчна дейност нямат. Същото важи и за директорките. От 200 училища, 200! на никоя заблеяна офца не и е направило впечатление, че този въпрос не е нормален в тази анкета. Нищо против гейовете нямам. Но всеки когато порасне може да реши какъв е и да живее както си иска. Да се задава такъв въпрос на тинейджъри е малоумно
50
0
 
12
 
! Отговори
Стивън Кинг преди 5 години
Т О
49
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз предполагам, че децата масово ще се избъзикат и ще посочат "друго"!Защото са български деца, за щастие!
48
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълни глупости са това. Моят е на 16г. и си залагам главата, като си го знам какъв ми е татин шеббек, ще напише всичко друго, но не и момче. И той, и неговите аверчета ще се забавляват безкрайно, дращейки (и рисувайки) простотии.
47
0
 
34
 
! Отговори
Татко преди 5 години
В случая трябва да се подаде сигнал до Комисията за защита на лични данни, тъй като никоя институция няма право да изисква информация особено на деца за сексуалната им ориентация, това е грубо погазване на влязлата през миналата година директива. Половата/сексуална ориентация е изключително чувствителна информация. Освен това според мен родителите трябва да осъдят държавата и МОН за неспазване на българското законодателство, защото в България трети пол няма !