Момче ли си, момиче ли, или друго? Анкета на ЕК пита ученици

Нелепо е въпросът да се задава по този начин, смята сексолог
Обновена: 21 фев 2019 10:12 | 21 фев 2019 10:07, Красимир Ангелов
192

Училищна анкета на ЕК за дигиталната среда в школото съдържа въпрос и за половата идентичност на децата. Наред с отговорите дали дадения ученик е "момче" или "момиче", има още два отговора - "предпочитам да не казвам" и странният отговор "друго".

Още по темата
Деца от над 200 училища в България попълват анкетата, като въпросите са и за преподавателите. С тях завършва въпросникът за потенциала на училището в прилагането на дигиталното образование.

Програмата се нарича "SELFIE" и е разработена от Европейската комисия за насърчаване на иновативното образование. В българските училища е разпространена от Министерството на образованието, което очаква финалните резултати от училища, в които се учи по нови методи, в края на месец март.

Пред Bulgariа ON AIR директорът на столичното 31 СУЧЕМ "Иван Вазов" Надежда Николчева коментира, че притеснителното в анкетата е понятието "друго". Защото, по думите ѝ, ако ученикът иска да се самоопредели като някакъв, то трябва обезателно да има конкретика. По думите й пропускал се и фактът за реакцията на учениците.

"Ако този въпрос е имал за цел честен отговор, то едва ли е даден такъв. Имайки предвид възрастта на децата, очаквам почти всички на шега да са маркирали "друго", отбеляза Николчева.

В студиото на "България сутрин" сексологът Румен Бостанджиев изрази мнение, че е нелепо въпросът за пола да се задава по подобен начин. "Очевидно някой не е догледал нещата. Това от своя страна събужда една особена чувствителност у българина, че третият пол влиза в училище", отсече той.

Според психологът Ина Антонова пък полът е една от най-сложните характеристики на човека и не било редно да се ограничава по какъвто и да било начин.

"Аз като родител бих искала, ако детето ми реши, че е различно някой ден, това да бъде прието от обществото. Имам много пациенти, които се определят именно от този трети вид. И те по абсолютно никакъв начин не са по-малко качествени от останалите", заяви Антонова. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
8
 
! Отговори
жалко преди 5 години
Ин Антонов-що не се облечеш половината като мъж,а другата половина като жена-ще бъдеш пример за детето си-та на какво друго то щете определи-такива като вас да отиват при ненормалниците дето ги мислят тия нелепости-та не разбрахме как се казвате-Ин или Ина-не ви е срам, срам сте за родителите си-безобразие е да обърквате подрастващите-Бог е създал МЪЖ И ЖЕНА не друго.
145
0
 
5
 
! Отговори
Джедай преди 5 години
Време е за малко разнообразие . На въпроса за половата идентичност не трябва да има само скучните - момче и момиче .... а ПАДАЩ СПИСЪК с поне 20 възможни отговора . Само тогава брюкселските зелки ще си седнат кротко на меките ду*пета .
144
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз винаги си мислех, че като питат, питат заради хермите...
143
0
 
12
 
! Отговори
честно преди 5 години
А, аз ако бях дете да се избъзикам с анкетата,щях да допиша,че съм извънземно и ако класната продължава да ме дразни,смятам да й изям мозъка. Дали щяха да ме уредят с куп психолози да ми изследват ДНК-то??? Какви са тия анкети, бе хора? Има само два пола!! Какво се опиват да внушат на децата??
142
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпросната пкихоложка Антонова от текста излиза, че трябва да бъде натирена някъде в кравеферма, да види поне теленцата! До къде доживяхме!Референдум за излизане на България от тотално сбъркания, вреден и опасен за психиката и здравето на хората ЕС!Просвещение и хигиена! И "со малце кютек!"
141
0
 
3
 
! Отговори
Чети А,Б! То сляпото преди 5 години
До Анонимен 144На теб нищо не ти е ясно. С тази главица не се и опитвай да разбереш нещо! Взимат и му сменят хромозомите! Брех, да му се не види! Като как го правят? Нещо като да си смениш СИМ-картата? Започни отначало! Просвети се! Научи що е това хромозома!
140
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
продукт само на мъжките и женските хромозоми , се ражда , кръщават го Брус Дженар.Пораства Брус , на олимпиади ходи, медали взема, пари прави ....и решава да Стане Кендал Дженар ....сменят му хромозомите и сега от Х му станаха на YТА ДА ПИТАМ ЧЕ НЕ МИ Е ЯСНО :КОГА И ОТ КОЙ СЕ ОПРЕДЕЛЯ ПОЛА....
139
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами тези как ги определят какви са които имат и мъжки и женски полови органи. От кой вид са. Има много такива с такива израстъци. На външен вид изглеждат женствени ама иначе са с мъжки орган. Ние има казаваме хемафродити ама жендарите може да ги преименуват.
138
2
 
12
 
! Отговори
към всички "мод преди 5 години
Самоопределяйте се като каквото си искате, но вие сте продукт само на мъжките и женските хромозоми. Всичко останало е продукт на вашата абсолютна неосъзнатост... Ако не вярвате питаайте чичко ГУгъЛЛ :)?
137
2
 
4
 
! Отговори
Имам много ПАЦИЕНТИ, преди 5 години
Които се определят именно от този трети вид., казва психоложката. Тя самата ги определя като болни хора
136
3
 
21
 
! Отговори
8 преди 5 години
Най-малкото в случая е всички замесени втази анкета начело с министъра да подадат оставка. Обратното ще означава, че управляващите плюят на конституцията и за тях тя не означава нищо. И след като конституцията явно не важи, това означава, че властта избрана съобразно нея е нелигитимна, какот и всички нейни актове, заповеди, закони.
135
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Недей преднамерено да объркваш понятията. През цялата човешка история е имало такива същества и никой никога не е успял да им попречи да надушват себеподобните си и да си бъркат по дyпките.АЗ СМЯТАМ ЧЕ ТИ ГО ПРАВИШ
134
2
 
20
 
! Отговори
вЕтъра на ПОДмяната преди 5 години
Иван е много талантлив композитор и певец защото е г./ей а не защото е учил и упражнявал с години .Иванка е силна лекоатлетка защото е лез/бийка а не защото е полага усилия и труд Програмата се нарича "SELFIE" Селф доколкото знам английски означава "себе си " а селфи си е снимка на самия теб .Самата програма пропагандира нарцисизма и егоизма на база сексуална и полова самоличност ! Министерството на образованието вместо да се бори със създаването на колективни психопати ,то го поощрява с такива течения .
133
10
 
6
 
! Отговори
Тема за преди 5 години
РАЗМИСЪЛ:Харесвате ли Фреди МеркюриДобре пее човека НАЛИ
132
13
 
8
 
! Отговори
Тема за преди 5 години
размисъл:АЛЪН ТЮРИНГ Е МАМТЕМАТИК, КРИПТОГРАФ. ТОЙ РАЗБИВА КОДА НА ЕНИГМАИ с това съкращава ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА С ПОНЕ 2-ГОДИНИ.Спасените от него потенциални жертви са над 1 000 000 човека.Алън Тюринг е ХОМОСЕКСУАЛИСТ....
131
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето затова никога няма да се примиря с Европа в България, предците ми са изгонили Османската империя от България, прадядо ми е изгонил войските на Третия райх и е посрещал братушките през 1944 г,......ТОВА И АЗ МОГА ДО КАЖА , ЧЕ И ОТГОРЕ ОЩЕ ТОЛКОВА ИМАИСКАМ В ЕВРОПА И НЕ-ХЕТЕРО-СЕКСУАЛНИТЕ С НИЩО НЕ МИ ПРЕЧАТ
130
3
 
12
 
! Отговори
АЗ преди 5 години
искам да се разреши многоженствотоИскам и харем...
129
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
133-ти НЕ СЕ СЕЩАМ;Може ли да се напрегнеш повече и да формулираш ЧЛЕНОразделна мисъл ГОЛЯМА като моята
128
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм Шао Кан, император на Външния свят. Настоявам Земята да се преклони пред мен и да ми се подчинява, защото спечелих турнира Смъртоносна битка !АЗ ПЪК СЪМ МИСТЪР БИЗОН ОТ СТРИИТ ФАИТЪРА - ИМПЕРАТОРА СЪМ АЗ НЕ ТИ
127
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тука при нас в Карлуково има една жена, която се самоопределя като кралицата на Англия. Не мога да разбера защо я дискриминират така като я държат заключена тук, а не си я изпратят в Бъкингамския дворец.ПОСТРОЙТЕ ДВОРЕЦ В КАРЛУКОВО, КРЪСТЕТЕ ГО "БЪКИНГАМ 2" И Я ЗАКЛЮЧЕТЕ ТАМ.ЩЕ РЕКЛАМИРАТЕ НОВА ТУРИСТИЧЕСКА АТРАКЦИЯ И ЩЕ ПРОДАВАТЕ БИЛЕТИМОЖЕ И ТАНЦИ НА ПИЛОН ДА ИМА