Растежът на икономиката ни надали ще стигне 3,7%

Икономисти: Има забавяне в европейските икономики
21 фев 2019 17:30, Красимир Ангелов
11

Ножицата между доходи и цени се е отворила през първия месец на новата година. Експерти отчитат увеличение на инфлацията през януари спрямо декември и забелязват, че най-скъпо ни излизат културата и развлеченията.

Растат цените на услугите и на хранителните продукти. При дрехи, техника и други стоки повишението е пренебрежимо малко.

За тази година Министерството на финансите прогнозира икономически растеж от 3,7%. От ведомството смятат, че нарастването на БВП на страната ще бъде задвижвано основно от по-силните публични инвестиции и публично потребление.

"В условията на сериозното забавяне, което се наблюдава във втората половина на 2018 г. и в началото на 2019 г. не само у нас, но и в други европейски икономики, не виждам как тези прогнози ще се изпълнят, невъзможно е", коментира в студиото на "България сутрин" икономистът Георги Вулджев.

Пред Bulgaria ON AIR финансистът Юлиян Войнов отбеляза, че още миналата година, с излизането на рамката на Бюджет 2019, анализаторите са прогнозирали, че е невъзможно страната ни да отбележи растеж от 3,7%.

"Тогава дори икономическото забавяне в световен мащаб не беше толкова ясно изразено. След последните данни обаче, имайки предвид най-вече ситуацията в Германия, основният търговски партньор на България, положението в Италия и др., ние няма как да останем настрани от този процес. За 2018 г. едва ли ще надхвърлим 3,2% - много по-малко от прогнозираните 3,6%. А за 2019 г. пък е почти нереалистично да коментираме растеж над 3%", каза Войнов в студиото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
5
 
! Отговори
Няма растеж преди 5 години
В България няма производство, няма икономика, няма и растеж !!!
9
2
 
4
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До от СТАРИЯ НЕСЕБЪРНормално е на привлекателно място като Несебър, да има инвеститорски интерес. То ако там няма инвестиции, не се сещам къде другаде в страната би имало... Прав си, че важното е откъде идват парите!Наскоро премиерът откри супер модерно предприятие за производство на фарове край Димитровград. Само, че компанията е индийска, доколкото разбрах. Това означава, че тук ще реализираме увеличение на БВП, но реално печалбата(добавената стойност) отива в компанията - майка в Индия!
8
2
 
4
 
! Отговори
татул преди 5 години
НСИ -винаги готов.Цветанов звъни исе оправя каквато искате социална информация.Помощ--ният помощник еусвоил тънкостите на занаята.Ако някойго попита,как без едно производство сеправи растеж,зациклянето е сигурно.Това е да невдигат пак заплати,щотобанкявото се изказа неподготвен.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е, че политиците правят шоу всеки ден. Хляба може да е скъп, но има зрелища.
6
1
 
11
 
! Отговори
noFreeman преди 5 години
оххх, защо ме разсмивате... каква икономика, какви растежи... такива работи отдавна няма в загниващата ни страна...
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БВП на страната ще бъде задвижвано основно от по-силните публични инвестиции и публично потребление.Ще взимат пари от различни данъци и такси и после ще ги преразпределят.
4
3
 
7
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 5 години
До РАСТЕЖ НЯМАЕла да видиш, колко се строи в нашата община.Дрг е въпроса, с какви пари се срои.
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цяла България стачкува заради гробарите
2
3
 
16
 
! Отговори
РАСТЕЖ НЯМА преди 5 години
РАСТЕЖ НЯМА !!! ЧАКА НИ ГЛАД И МИЗЕРИЯ !!!
1
4
 
12
 
! Отговори
РАСТЕЖ НЯМА преди 5 години
РАСТЕЖ НЯМА !!! ЧАКА НИ ГЛАД И МИЗЕРИЯ !!!