Станишев: На барикадата сме! ЕС загуби социалната си физиономия

Президентът на ПЕС сравни ситуацията с тази след Втората световна война
100
Станишев: На барикадата сме! ЕС загуби социалната си физиономия
Снимка: БТА, архив

Европейският съюз е загубил социалната си физиономия, посочва президентът на ПЕС Сергей Станишев в писмо до левите лидери преди конгреса на партията, който започва утре в Мадрид.

В писмото си той очертава посланията на кампанията за евровота, съобщават от неговия пресофис.

Според него пред левицата отново се изправя историческа задача - подобно на социалдемократическия консенсус, който вдига на крака Стария континент след Втората световна война, днес отново е на дневен ред възстановяването на Европа на равенството и справедливостта.

"Вярвам, че ние, европейските социалисти, имаме историческата мисия да върнем вярата на хората в мечтата за споделена свобода, мир и просперитет - основополагащите ценности на Европейския съюз. Нашата мисия е да дадем силно лидерство и посока на един съюз, който е загубил социалната си физиономия", отбелязва Станишев.

На форума ще бъде приет предизборният манифест на ПЕС, наречен "Нов социален договор за Европа". В Мадрид ще стартира и кампанията на левия кандидат за председател на ЕК Франс Тимерманс.

Според Станишев социалистите и демократите са политическата сила, която може да постигне радикална промяна на европейско ниво.

"Ние сме тези, които работят за променена Европа, за подобряването на условията на всички, а не само за привилегированите. Оставаме верни на ценностите, като морален пътеводител в бързо променящия се свят. Ние сме от една страна на барикадата с мечтата за свобода, мир и просперитет, със стремежите и правата на хората. Ние се обявяваме против националния егоизъм, разделенията и популизма. Против страха и лъжите. Ние сме за справедливост, солидарност и надежда", заявява лидерът на европейската левица и посочва разделителните линии с десницата.

Той отбелязва, че класическата десница е хвърлила тежестта на икономическото възстановяване върху обикновените граждани и предлага Европа на няколко скорости, което служи като извинение за неравенствата между държавите членки и в крайна сметка между хората.

"Всичко това е благоприятна почва за националисти и крайнодесни. Но те само посочват проблемите, без да предлагат решения. Концепцията за Европа на нациите е всъщност Европа на агресивните национализми и всички добре знаем накъде води този път", посочва Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Долу неолиберализма и културния марксизъм на поробения ЕС. Дано ЕС по бързо се разпадне, ще помагаме с всички сили.
6
6
 
20
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Роди го с (комунистически) късмет - па го фърли на смет!Гледайте ..и се "учете"!Как - без да сте работили и ден - ставате "Партиен лидер" ...премиер на Републиката...и после шеф на социалтъртеите в Брюксел .... после - как и защо си купил мазна вила в Швейцария! Десните му са проблема - че иначе няма какво да каже!
5
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Станишев и барикада?????????????????/wtf
4
6
 
14
 
! Отговори
sofeto преди 5 години
"Съсел-копчевъд-полурушняк" акъл да ти дава, е затова европейска левица няма да има!!!
3
13
 
12
 
! Отговори
Брекзит преди 5 години
Ние пък вярваме, че всички там сте кукувци и шизоиди и популисти и измамници. Oт ЕС oсвен световни войни друго не сме видели. Далеч от ЕС близо до нормалните хора. ЕС е изчерпан и от там освен стада от гейове и трипластови, извратени, алкохолици друго няма да произлезе.
2
10
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
ВРЕМЕ Е СЕДЯНКАТА ДА СЕ ЗАКРИВА И ВСЕКИ ПО ПЪТЯ СИ. МОЖЕ БИ ТОГАВА ЩЕ УСПЕЕ БЪЛГАРИЯ. СЕГА СМЕ В БЛАТОТО НАРЕЧЕНО ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ. НЯМА БЕЗСКРАЙНИ НЕЩА. ИМА НАЧАЛО И КРАЙ. КРАЯТ ВЕЧЕ Е ДОШЪЛ.
1
6
 
17
 
! Отговори
Добро утро преди 5 години
Ееиии....Нашия Гаврошко отишъл на барикадата, ама си забравил пушката. Тюх да му се не види......