Все повече хора говорят неправилно, имат беден речник

Но пък модата на шльокавицата отминава, коментира учител
Обновена: 21 фев 2019 22:05 | 21 фев 2019 22:04,
42


Все повече хора говорят неправилно, коментира в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR Цецка Петрова - учител по български език и литература. Проблемът е в общностната среда, този проблем е глобален, допълни тя. Все по-рядко за езиците се мисли като за богатство, но пък модата на шльокавицата отминава.

Режисьорът Максим Генчев е на мнение, че има сериозен проблем с българските деца извън страната. Той допусна, че явно от срам те не искали да говорят много на български, защото ставали обект на подигравки. И според него семейната среда е много важен компонент.

Преводачът от турски език и директор на издателство Алина Караханова беше категорична, че младите хора не разбират смисъла на това, което четат. Хората боравят с думи, които не разбират или пък имат твърде малък речников запас, допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без единство на езика, не може да има единство на нацията!Хората неговорещи правилно езика, ен са хора и следва, да бъдат събирани в лагери ... за допълнително, разбира се!Диалектните изрази са форма на НИСКА КУЛТУРА!Не, базикам се. Да ходят, да го дyхат всичките, дето се мислят за много важни, защото имали правилното произношение, което явно им дава право, да налагат мнението и волята си над останалите.
15
2
 
4
 
! Отговори
Angel28mi преди 5 години
До 17 ! Шти са обадя кат събереш 2 хилядарки да си платиш !
14
2
 
14
 
! Отговори
Да преди 5 години
Особено журналисти и водещи по медиите непрекъснато членуват неправилно ! При това някои го правят по някакъв демонстративно нехаен начин, а други дори.... със стил ! Хората, призвани да представят словото по най-добрия начин, и в най-добрата му форма... !
13
4
 
10
 
! Отговори
неграмотен тссиганин преди 5 години
През 2016 година 83% от умно-краисивите зрелостници в балканскията кенеффистан буллгаристан не могат да пишат граматично и правописно правилно!
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Все повече хора говорят неправилно, имат беден речник" написа новинарският сайт с най-много правописни грешки в публикациите си ... на това му се вика гледам и не вярвам на ушите си.
11
9
 
5
 
! Отговори
Неук преди 5 години
Забравяте, че езикът е жив и той постоянно се видоизменя, особено в бързите темпове на глобализация. Коренът на думите остава, а се променят наставките и представките. Нека не забравяме и богатият ни диалектен речник, който не се води за правилен книжовен език.
10
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато някой от съседния град е имал късмета, баба му да е от същото село, като бабата на някой очилат плешив прилеп в някой кабинет в СУ, че да ми казва, че аз съм говорил неправилно...
9
1
 
35
 
! Отговори
MAHГYCTA преди 5 години
Половината държава вече са РОМИ. Все по-зле ще става.
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съгласен съм.Не се чете достатъчно а и много грешни практики в говора се донесоха и внедриха в пространството от ***........пример: намалям
7
3
 
33
 
! Отговори
ГрамарНаци преди 5 години
То премиерът на държавата не говори правилно ("правимЕ", "строимЕ" и пр.), а искате от простия народ да говори правилно. Поне едно вярно нещо каза: "Аз съм *** и вие сте прости. Затова се разбираме". То на простите много думи не им трябват.
6
7
 
7
 
! Отговори
Отговарям на ч преди 5 години
Бастунь!!! Проблемът не е в тестовете, такива в българската образователна система почти не се използват! Тестовата система дава най-обективно оценяване, всяко друго оценяване създава предпоставки за субективизъм и корупция, да не говорим че натоварва децата с огромно количество ненужна информация!
5
3
 
17
 
! Отговори
Токай Ихто преди 5 години
Ем то винетУ!
4
6
 
31
 
! Отговори
ч преди 5 години
Това е резултата от тестовете в училище. Едно време децата се учиха да преразказват урока и същевременно го и научаваха. Това с тестовете ако не се промени - положението ще стане съвсем трагично.
3
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ша си ряпами кат ми дойди, ич ни *** интерва, шот горими чист най-чиста български у селу.
2
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам въпрос: Кой ще изчезне пръв - езикът български или народът български?
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въиии, ти *** уби.Коо речи?