10% от населението в България – с ТЕЛК, рекордьори в Силистра

Маринов: Може би трябва да се мисли за външен контрол в системата
Обновена: 22 фев 2019 13:58 | 22 фев 2019 13:58,
61
10% от населението в България – с ТЕЛК, рекордьори в Силистра
Младен Маринов. Снимка: архив, Булфото

Около 700 000 души у нас са с ТЕЛК, което е около 10% от населението, а през 1989 г. те са били само около 2,5%. Областта рекордьор по брой отпуснати инвалидни пенсии пък е Силистра. Това стана ясно по време на изслушването на вътрешния министър в парламента Младен Маринов във връзка с разследванията за фалшивите ТЕЛК-ове.

МВР шефът разясни, че се работи по множество сигнали, в които общопрактикуващи лекари издават документи с невярно съдържание, с цел да се изплащат инвалидни пенсии. В престъпната схема винаги имало и посредници. Основните суми за подкуп за ТЕЛК-ове варирали от 600 до 2500 лв., като сумата се определя в зависимост колко човека участват във веригата.

Около 30% от населението в Силистра ползват инвалидна пенсия, което отрежда и челното място на областния град в тази класация. След него са Враца, Габрово, Разград, Монтана, Перник, Плевен, Кюстендил, София-област и Ловеч.

Още по темата

Маринов посочи и някои от най-фрапантните случаи на фалшиви ТЕЛК-ове. Той даде за пример двамата братя от Плевен, които уж имат 100% слепота, но пък шофират. Заради фалшивите ТЕЛК-ове единият получил от държавата 26 000 лева, а другият - 41 000 лева. В Силистра пък имало много пациенти, които не можели да посочат от какво точно са болни и как са лекувани. Маринов посочи и случай, в който лекар от Търговище е поискал 200 лева подкуп за издаване на ТЕЛК и вече има постановена присъда за това.

"Наистина случаите са фрапиращи, защото става въпрос за използването на един ресурс, който е предназначен за хора в неравностойно положение, който не стига до тях. Може би трябва да се мисли за външен контрол в системата. Такава система, която да маркира и да светва при установяване на несъответствие в процентите. Виждате, че има области, където процентът на инвалидност е много висок, а в други, където е нисък, което говори за проблем", коментира Маринов.

Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов поздрави МВР за работата по случаите с фалшивите ТЕЛК-ове и настоя, че тя ще доведе до сериозен превантивен ефект. По думите му ако се спрат злоупотребите с инвалидните пенсии, ще се осигурят и повече средства в бюджета за тези, които наистина се нуждаят.

Цветанов не пропусна и да разкритикува червената опозиция за отсъствието й от пленарната зала.

"БСП отсъстват от важното за обществото изслушване за фалшивите ТЕЛК-ове, но те участват и могат да генерират достатъчно фалшиви новини във всяка секторна политика", отсече вторият в ГЕРБ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 33Я как властта се активира предизборно.А толкова години къде спахте?---да ве, чак е чудно как искат да загубят ?! ((
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 32Всички, за които се установи, че са с фалшиви телкова да върнат парите с лихвите !--а ходи ги застреляй сега ... ше ти върнат, най-много да ти излезе някой дядо с чифтето...
34
0
 
18
 
! Отговори
еrror 404 преди 5 години
Ей така ако се работи и срещу корупцията по високите етажи и съмнителните сделки и търгове
33
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я как властта се активира предизборно.А толкова години къде спахте?
32
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Болен здрав носи е в тая държава. Здравите станахме болни, за да носим тарикатите, дето с телковете. Така както има осъдителна присъда за лекаря, така трябва да има и за "болните". Всички, за които се установи, че са с фалшиви телкова да върнат парите с лихвите !
31
0
 
21
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
Села във Великотърновско (Майско, Константин, Златарица) с поне 40% ТЕЛК жители. Общото между тях - д-р Мирослав Ганев, кардиолог, Велико Търново
30
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото и да говорят става въпрос за усвояване на пари. Все по добре звучащи фрази, но лоши реализации с надути цени и окрадени пари.
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До VЧенгетата пък ограбват социалната система като се пенсионират на 50 с 20 заплати ;)--е що "намигаш" сега ? казал си самата истина, пък "намигаш" ... хм...
28
0
 
16
 
! Отговори
123 преди 5 години
Днес гледам и слушам какви ги плещи един от зам. началниците на СДВР. "Който има рамене на главата си да мисли" Как ли мисли този образ "калинка" попаднал в ръководството на една служба, която трябва да осигурява спокойствието и защитата на населението. Каква изумителна простота. От герберските изцепки започнах и аз да изтъпявам.
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 23този човек може да не работи, а да си живее на наш гръб.--а? че той капиталиста, лихваря, "политикЪт" - какво считаш, че правят ?значи едната кражба е "законна", "резонна", "в реда на нещата", а видите ли - другата кражба била "живеене на гърба" ?! айде ве, ама верно ли е така ?! я бъди по-обективен и справедлив!
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Повреден" ама на гърба на здравия.
25
2
 
14
 
! Отговори
V преди 5 години
няма такава ,,държава,, И тридесет филма които никой не гледа ,ама в които всички вземат големи хонорари като на столицата на културата . От телкове и от култура се краде най лесно . Ченгетата пък ограбват социалната система като се пенсионират на 50 с 20 заплати ;) Абсолютно незаконно .Конституцията го забранява. Няма го и в Европа
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
че 10% значи че сме здрави. в т.н. еврейски съюз - е 12-15%
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фалшивият ТЕЛК е двойна загуба за обществото. Първо самите пари, които се плащат като пенсия на повредени хора и второ, този човек може да не работи, а да си живее на наш гръб.*Понятието инвалид отпадна, следователно няма инвалидни пенсии. Сега са повредени хора с пенсии за повредни хора.
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Народа трябва да се занимава с нещо, вниманието му трябва да се държи далече от това, което вършат политиците и да му се подхвърлят такива теми, за да не се замисля обикновеният човек за наистина важните неща. Ангажирането на общественото внимание с такива теми е като димна завеса, зад която могат да се вършат незабелязано всякакви далавери.
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фалшиви телкове, фалшиви политици, ... само мутрите във властта са истински и техните Калинки.
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами оня телк, дето му викат "партийни субсидии" - там изтичат по 200 млн. лв. всеки мандат.
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фалшиви ТЕЛК-ове, фалшиви дипломи, фалшиви шофьорски книжки, фалш и ментета и в парламента и въобще - фалшива държава отвсякъде.
18
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Убеден съм, че загубите от обществени поръчки, рушвети и пари под масата, течове от еврофондове и корумпирани политици губим стотици пъти повече отколкото от фалшивите телкове. Ама нали от ЕС искат борба с корупцията, ще хванат няколко селски доктора и ще се отчетат. Няма да посягат на депутати, министри и партийни кадри я, гарван гарвану око не вади. Бъдете сигурни, че там прокуратурата няма да се намеси.
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МАЛИИ много "сакати" имали в силистренско бее)))