10% от населението в България – с ТЕЛК, рекордьори в Силистра

Маринов: Може би трябва да се мисли за външен контрол в системата
Обновена: 22 фев 2019 13:58 | 22 фев 2019 13:58,
61
10% от населението в България – с ТЕЛК, рекордьори в Силистра
Младен Маринов. Снимка: архив, Булфото

Около 700 000 души у нас са с ТЕЛК, което е около 10% от населението, а през 1989 г. те са били само около 2,5%. Областта рекордьор по брой отпуснати инвалидни пенсии пък е Силистра. Това стана ясно по време на изслушването на вътрешния министър в парламента Младен Маринов във връзка с разследванията за фалшивите ТЕЛК-ове.

МВР шефът разясни, че се работи по множество сигнали, в които общопрактикуващи лекари издават документи с невярно съдържание, с цел да се изплащат инвалидни пенсии. В престъпната схема винаги имало и посредници. Основните суми за подкуп за ТЕЛК-ове варирали от 600 до 2500 лв., като сумата се определя в зависимост колко човека участват във веригата.

Около 30% от населението в Силистра ползват инвалидна пенсия, което отрежда и челното място на областния град в тази класация. След него са Враца, Габрово, Разград, Монтана, Перник, Плевен, Кюстендил, София-област и Ловеч.

Още по темата

Маринов посочи и някои от най-фрапантните случаи на фалшиви ТЕЛК-ове. Той даде за пример двамата братя от Плевен, които уж имат 100% слепота, но пък шофират. Заради фалшивите ТЕЛК-ове единият получил от държавата 26 000 лева, а другият - 41 000 лева. В Силистра пък имало много пациенти, които не можели да посочат от какво точно са болни и как са лекувани. Маринов посочи и случай, в който лекар от Търговище е поискал 200 лева подкуп за издаване на ТЕЛК и вече има постановена присъда за това.

"Наистина случаите са фрапиращи, защото става въпрос за използването на един ресурс, който е предназначен за хора в неравностойно положение, който не стига до тях. Може би трябва да се мисли за външен контрол в системата. Такава система, която да маркира и да светва при установяване на несъответствие в процентите. Виждате, че има области, където процентът на инвалидност е много висок, а в други, където е нисък, което говори за проблем", коментира Маринов.

Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов поздрави МВР за работата по случаите с фалшивите ТЕЛК-ове и настоя, че тя ще доведе до сериозен превантивен ефект. По думите му ако се спрат злоупотребите с инвалидните пенсии, ще се осигурят и повече средства в бюджета за тези, които наистина се нуждаят.

Цветанов не пропусна и да разкритикува червената опозиция за отсъствието й от пленарната зала.

"БСП отсъстват от важното за обществото изслушване за фалшивите ТЕЛК-ове, но те участват и могат да генерират достатъчно фалшиви новини във всяка секторна политика", отсече вторият в ГЕРБ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
8
 
! Отговори
кальо преди 5 години
100% от депутатите в парламента са с купени гласове много е законно нали
55
0
 
9
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Ако до сега не ви е станало ясно:Една огромна част от населението е болно. Голяма част от тях имат ТЕЛК, но много от тях нямат.. Така, че цялата тая истерия е преливане от пусто в празно, защото въпросните пенсии за болест са смехотворни като сума. Управляващите са абсолютни кpетени:(
54
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просто решение : СПИРАТ СЕ ВСИЧКИ ПЕНСИИ И ЗАПОЧВА ПРЕРЕГИСТРАЦИЯ.ВСЕКИ С ФАЛШИВ ТЕЛК - В ЗАТВОРА И ДА ВЪРНЕ ПАРИТЕ.
53
0
 
2
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 5 години
До Активист на БКПЧудя се от коя дупка изпълзяхте,за да кретении ръсите.Това за някой доста *** младеж може и да мине,но не и за човек с над половинвековен жизнен опит
52
0
 
9
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
До Анонимен 32:Подкрепям с две ръце!Абсолютно всички по-веригата с фалшиви телкове,получили неправомерно пари,да ги върнат до стотинка,ведно с лихвите,като успоредно с това понесат и цялата строгост на закона-наказателна,административна,имущественна и друга!!!!
51
2
 
10
 
! Отговори
чарли преди 5 години
Въпрос:Фалшивите телкове от преди пет месеца ли са ?Има решение,цялата комисия издала фалшиво решение да се попече десетина години на един остров в Дунава.
50
1
 
8
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Излиза че 2.5 % от българите имат редовни ТРЛК решения до 1989 год.И сега точно вашият МИНИСТЪП НА СОЦИАЛНИТЕ ГРИЖИ прецака тези вече пенсионери.До 2018 год. добавкте към пенсиите за инвалидност които те получаваха от НОЙ , сега ще го получават от от СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ. И тези добавки са % 30 лева.И ТЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА ПОПЪЛВАТ ЗАЯВЛЕНИЯ И ХОДПТ ДА Гй ПОДАВАТ. НАИСТИНА СТЕ *** ЧИНОВНИЦИ
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и аз трябваше да закова един очен лекар в Търново председател на комисия но нямах тел. в мен и много съжалявам очилат и мазен
48
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реално инвалидите в България са около 100 хил., останалите 600 хил. телкаджии, просто смучат помощи, цялата система опорочена, законите са пробити, да даваш пари калпак е по-по-най глупост.
47
3
 
3
 
! Отговори
За да има-- преди 5 години
--полицейска държава или ,,диктатура,, навсякъде над всеки орган трябва да има контрол от полицията...Другите по презумция са виновни и под постоянно наблюдение и подслушване докато се съберат доказателства.
46
2
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Колега #8, за да има електронно правителство е необходимо да се проведат електронни избори и електронни гласоподаватели да изберат електронно събрание, което да излъчи електронно правителство. Електронното управление е съвсем друго нещо и няма нищо общо с електронното правителство.
45
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте от кои области са най-много фалшиви ТЕЛК-ове. От най-изоставените. Не изостанали, а изоставени. Пак направете големите региони така, че София да смуче като сюнгер.
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
OTKADE ZNAESH KOLKO E NASELENIETO BE .........T
43
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес прочетох в един сайт, че в Пекин средната продължителност на живота за 2018 година била 82,2 години. Бърза помощ идва за 2 минути на адрес.
42
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 2,5% на 10%. Занчи демокрацията и пазарната икономика поврежда хората и сега 10% са повредени хора.
41
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обърнаха ценностната система наопаки. Медиите ни заливат с информация колко получават футболисти, певци и от сорта вторични израстъци. А професии като лекар, инженер оставиха на произвола: всеки се спасява както успее.
40
1
 
13
 
! Отговори
До гуша ми дойдохте преди 5 години
Тоя *** щом не може да си върши работата да си дава оставката и да ходи пак да вози Мето.
39
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През социализма лекарите не бяха търговци. Болниците - също.
38
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 32Болен здрав носи е в тая държава--ясно е защо ония 240-те разбойника, както и ония зад двата лъва и от двете страни на дондуков - все са здрави, да му *** май ката, пък то каква била работата - болния народ ги носел на гърба си... ама кога ли ше ги изтръска на земята и ше вземе дряновицата , ама няма да удря по сянката а по този, който я хвърля!
37
5
 
24
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
При социализма българите бяха здрави !!! А демокрацията ги разболя !!! Това е...