Как могат да бъдат прекратени престъпните схеми с ТЕЛК?

Експерти: Отговорът е контрол и санкции
22 фев 2019 22:45, Екип на Bulgaria On Air
55

4857 гледания   |  Още видео
Според данните на МВР около 10% от населението в България е с ТЕЛК. Като рекордьори са в Силистра. Това се разбра от министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Как престъпните схеми могат да бъдат прекратени?

"Тези данни няма как да са верни. Броят на хората с инвалидни пенсии е 450 000. Доста по-малко от 10% от населението. Не се познава системата – това се разбира от такива изказвания. Има много хора, които не са освидетелствани. Най-разумното решение е да се махне цялата система на освидетелстване и НОИ. Това е останала социалистическа кооперация. Постоянно разбираме, че парите ни се управляват зле, че има лош контрол и постоянно има изтичания. Хората най-добре знаят как да харчат парите си", подчерта председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

В студиото на "Денят ON AIR" той изтъкна, че ние сме първата страна в Европа по нива на корупция. "Системата няма как да е изключение. Изводите са грешни. Дефектът е в системата. Най-почтено спрямо хората е да не бъдат задължавани да се осигуряват", категоричен бе той.

Според бившия директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков основният проблем е пакетът от заболявания, който категоризира болните като инвалиди.

"Разширяването на този пакет е с популистки цели. Ако пакетът се свие – обществото няма да е доволно. Премахването на НОИ и освидетелстването е невъзможно. Първо ще се реагира срещу това, че се отнемат пари от истински болните. Преди 30 години в Конституцията се написа, че България е социална държава – сега трябва да сърбаме супата", отбеляза доц. Спасков.

По негови думи отговорът за проблемите в здравеопазването е контрол и санкции. "Ще последва преразглеждане на правилата, по които се работи. С това ще се спрат фалшивите ТЕЛК-ове", посочи той пред Bulgaria ON AIR.
 


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
7
 
! Отговори
каналин преди 4 седмици
а депутатите с купените гласове кога и как ще връщат парите
42
7
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 4 седмици
Схемите искаше Симеонката да ги премахне, но вие го наплюхте. На ви сега на всяко римско семейство 1 дете инвалид с 1000 лева помощи :)
41
5
 
3
 
! Отговори
ПРОСТО РЕШЕНИЕ преди 4 седмици
До Пенсионер
РЕШЕНИЕТО Е ЕЛЕМЕНТАРНО ПРОСТО.
ЩОМ "ИНВАЛИДНАТА" ТИ ПЕНСИЯ НЕ ТИ СТИГА ЗА ЛЕКАРСТВА ВЗЕМИ СЕ ОТКАЖИ ОФИЦИАЛНО ОТ НЕЯ
ВПРОЧЕМ КОЛКО Е "ИНВАЛИДНАТА" ТИ ПЕНСИЯ
СЛУЧАЙНО ДА НЕ Е ПО ВИСОКА ОТ МОЯТА "ЗА СТАРОСТ И ПРОСЛУЖЕНО ВРЕМЕ"
АМАН ОТ АЛЧНИФ "ИНВАЛИДИ"4
40
1
 
2
 
! Отговори
Късно е чедо ! преди 4 седмици
ЗАКЪСНЯ.ТАКА Е КАТО НЕ РЕАГИРАШ МОМЕНТАЛНО.
ОТКОГА ВЕЧЕ НАОКОЛО ТЕБ ВСИЧКИ ОТДАВНА СЕ ПИСАХА "ИНВАЛИДИ"
И ДА СТАНЕШ"ИНВАЛИД" СЕ ИСКА "ПАРА" НЮХ И БЪРЗА РЕАКЦИЯ
АКЪЛ НЕ ТРЕБВА ЩОМ "ВСИЧКОТО РОМ" ОТДАВНА СА "ИНВАЛИДИ"
КЪСНО Е ЗА ИНВАЛИД ЧАДО МОЕ ! ! УЖАСНО КЪСНО !
39
0
 
5
 
! Отговори
бай ганю преди 4 седмици
каквато и да е бройката от всичко става ясно че управляващите не са способни да си подредят къщичката
нищо няма да стане ако не се проведат дълбоки реформи във всяка една институция като се започне от съдебната система
само болезнени дълбоки реформи и безмилостно санкциониране може да подреди държавата ни,но за лош наш късмет нито една от трите големи партии не е в състояние да свърши качественно работата и ще продължаваме да сме свидетели на подобни неща на където и да се погледне около нас
38
1
 
9
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 седмици
Пенсиите от ТЕЛК са нищожни. Някъде не стигат само за лекарства. Не ни завиждайте и плювате. И вие ще дойдете на нашия.
37
1
 
12
 
! Отговори
Питам преди 4 седмици
А пенсиите на активните борци против фашизма не са ли фалшиви ? Още има живи такива партизани и ятаци.
36
5
 
2
 
! Отговори
Така е .. преди 4 седмици
До Анонимен 21 Никой не е забранявал на хора с ТЕЛК да работят. Напротив. Закон ги защитава и не можеш да го мръднеш.
35
1
 
6
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 седмици
ТЕЛК трябва да има.
34
3
 
14
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 седмици
Обявяват евсички телкове за невалидни, с изключение на тези за хората с видими тежкиувреждания; разтурвате всички ТЕЛКове, отваряте онлайна платформа за подаване документите з ТЕЛК, а там, където се усъмните, викате хората лично и ги преглеждате. Тези, издали документи с невярно съдържание - без лекарски права доживот, дело за нанесени имуществени вреди и затвор! Тези, които са се възползвали - да върнат парите в троен размер, да ангажират ЧСИ и да им вземат и къщите, ако е нужно!

Само че кой?
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Като се даде път на *** мързеливи българчета навън с еднопосочен билет.
32
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нямам нищо против добросъвестните и квалифицирани хора с ТЕЛК да работят.Но фактите и наблюденията ми от Силистра са ,че голям процент за временна нетрудоспособност се дава на мързеливите,безчетните и безсъвестните.До 34.
31
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Явно наистина има много "правилно"мислищи. Добре са усвоили лозунгите от соца " Всяка крива линия успоредна на линията на партията е ПРАВА ЛИНИЯ" . Дано Ви се наложи да живеете с пенсията от ТЕЛК без право на работа.
30
2
 
10
 
! Отговори
инвалид преди 4 седмици
8 % са инвалидите в България ,а в целия Европейски съюз 15 % !!! Това е истината !
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Много болни,работещи като пазачи в училища,мятащи по цели нощи риболовни мрежи в езерото Сребърна.Преписките в прокуратурата са десетки, и много от тях не стигат до съда.-25.
28
1
 
26
 
! Отговори
БПФ преди 4 седмици
Само спирането на фалшивите ТЕЛК-ове не е санкция - лицата, които са получавали неправомерно помощи да ги връщат с лихвите, а докторята, участвали в измамата - в затвора !!!
27
1
 
20
 
! Отговори
Запознат преди 4 седмици
Златарица, Килифарево,Майско,Константин - села пренаселени с "инвалиди". Общото между тях е д-р Мирослав Ганев, кардиолог, Велико Търново
26
4
 
16
 
! Отговори
До анонимен 26 преди 4 седмици
Кой ти е излъгал че към пенсията някои получава 200лв. Съпругата ми бе със 92% и получаваше допълнителни 40лв. , и работите до последно/почина от рак/. Аман от "правилни" глупаци. А това че в селата има много с ТЕЛК ,еми погледнете,че живеят основно възрастни хора които нормално и имат по един куп заболявания. А тези от МВР да обяснят как се прави фалва рентгенова снимка.
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А на колко шизофреника със злокачествената форма на шизофренията, тоест която се манифестира още от юношеството дадохте пожизнена пенсия, както е в целия свят ?! След като цял живот ще са на поддържаща терапия за какво говорим ?! Те са най-уязвимите, защото не могат да се защитят и хайде с 0% увреждания !!!
В България шизофрениците са 72 000...
24
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Умниците, които говорят за санкции и контрол, да се поинтересуват из провинцията какви хора какви бързи кредити търсят. Защо хората си продават наследствени ниви за смешни суми. Защо масово са без зъби, не само доста възрастните.