Как могат да бъдат прекратени престъпните схеми с ТЕЛК?

Експерти: Отговорът е контрол и санкции
22 фев 2019 22:45, Екип на Bulgaria On Air
55

Според данните на МВР около 10% от населението в България е с ТЕЛК. Като рекордьори са в Силистра. Това се разбра от министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Как престъпните схеми могат да бъдат прекратени?

"Тези данни няма как да са верни. Броят на хората с инвалидни пенсии е 450 000. Доста по-малко от 10% от населението. Не се познава системата – това се разбира от такива изказвания. Има много хора, които не са освидетелствани. Най-разумното решение е да се махне цялата система на освидетелстване и НОИ. Това е останала социалистическа кооперация. Постоянно разбираме, че парите ни се управляват зле, че има лош контрол и постоянно има изтичания. Хората най-добре знаят как да харчат парите си", подчерта председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

В студиото на "Денят ON AIR" той изтъкна, че ние сме първата страна в Европа по нива на корупция. "Системата няма как да е изключение. Изводите са грешни. Дефектът е в системата. Най-почтено спрямо хората е да не бъдат задължавани да се осигуряват", категоричен бе той.

Според бившия директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков основният проблем е пакетът от заболявания, който категоризира болните като инвалиди.

"Разширяването на този пакет е с популистки цели. Ако пакетът се свие – обществото няма да е доволно. Премахването на НОИ и освидетелстването е невъзможно. Първо ще се реагира срещу това, че се отнемат пари от истински болните. Преди 30 години в Конституцията се написа, че България е социална държава – сега трябва да сърбаме супата", отбеляза доц. Спасков.

По негови думи отговорът за проблемите в здравеопазването е контрол и санкции. "Ще последва преразглеждане на правилата, по които се работи. С това ще се спрат фалшивите ТЕЛК-ове", посочи той пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
7
 
! Отговори
каналин преди 5 години
а депутатите с купените гласове кога и как ще връщат парите
41
7
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Схемите искаше Симеонката да ги премахне, но вие го наплюхте. На ви сега на всяко римско семейство 1 дете инвалид с 1000 лева помощи :)
40
5
 
3
 
! Отговори
ПРОСТО РЕШЕНИЕ преди 5 години
До ПенсионерРЕШЕНИЕТО Е ЕЛЕМЕНТАРНО ПРОСТО.ЩОМ "ИНВАЛИДНАТА" ТИ ПЕНСИЯ НЕ ТИ СТИГА ЗА ЛЕКАРСТВА ВЗЕМИ СЕ ОТКАЖИ ОФИЦИАЛНО ОТ НЕЯВПРОЧЕМ КОЛКО Е "ИНВАЛИДНАТА" ТИ ПЕНСИЯСЛУЧАЙНО ДА НЕ Е ПО ВИСОКА ОТ МОЯТА "ЗА СТАРОСТ И ПРОСЛУЖЕНО ВРЕМЕ"АМАН ОТ АЛЧНИФ "ИНВАЛИДИ"4
39
1
 
2
 
! Отговори
Късно е чедо ! преди 5 години
ЗАКЪСНЯ.ТАКА Е КАТО НЕ РЕАГИРАШ МОМЕНТАЛНО.ОТКОГА ВЕЧЕ НАОКОЛО ТЕБ ВСИЧКИ ОТДАВНА СЕ ПИСАХА "ИНВАЛИДИ"И ДА СТАНЕШ"ИНВАЛИД" СЕ ИСКА "ПАРА" НЮХ И БЪРЗА РЕАКЦИЯАКЪЛ НЕ ТРЕБВА ЩОМ "ВСИЧКОТО РОМ" ОТДАВНА СА "ИНВАЛИДИ"КЪСНО Е ЗА ИНВАЛИД ЧАДО МОЕ ! ! УЖАСНО КЪСНО !
38
0
 
5
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
каквато и да е бройката от всичко става ясно че управляващите не са способни да си подредят къщичката нищо няма да стане ако не се проведат дълбоки реформи във всяка една институция като се започне от съдебната системасамо болезнени дълбоки реформи и безмилостно санкциониране може да подреди държавата ни,но за лош наш късмет нито една от трите големи партии не е в състояние да свърши качественно работата и ще продължаваме да сме свидетели на подобни неща на където и да се погледне около нас
37
1
 
9
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 години
Пенсиите от ТЕЛК са нищожни. Някъде не стигат само за лекарства. Не ни завиждайте и плювате. И вие ще дойдете на нашия.
36
2
 
12
 
! Отговори
Питам преди 5 години
А пенсиите на активните борци против фашизма не са ли фалшиви ? Още има живи такива партизани и ятаци.
35
5
 
3
 
! Отговори
Така е .. преди 5 години
До Анонимен 21 Никой не е забранявал на хора с ТЕЛК да работят. Напротив. Закон ги защитава и не можеш да го мръднеш.
34
1
 
7
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 години
ТЕЛК трябва да има.
33
4
 
14
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Обявяват евсички телкове за невалидни, с изключение на тези за хората с видими тежкиувреждания; разтурвате всички ТЕЛКове, отваряте онлайна платформа за подаване документите з ТЕЛК, а там, където се усъмните, викате хората лично и ги преглеждате. Тези, издали документи с невярно съдържание - без лекарски права доживот, дело за нанесени имуществени вреди и затвор! Тези, които са се възползвали - да върнат парите в троен размер, да ангажират ЧСИ и да им вземат и къщите, ако е нужно!Само че кой?
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като се даде път на *** мързеливи българчета навън с еднопосочен билет.
31
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямам нищо против добросъвестните и квалифицирани хора с ТЕЛК да работят.Но фактите и наблюденията ми от Силистра са ,че голям процент за временна нетрудоспособност се дава на мързеливите,безчетните и безсъвестните.До 34.
30
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно наистина има много "правилно"мислищи. Добре са усвоили лозунгите от соца " Всяка крива линия успоредна на линията на партията е ПРАВА ЛИНИЯ" . Дано Ви се наложи да живеете с пенсията от ТЕЛК без право на работа.
29
2
 
10
 
! Отговори
инвалид преди 5 години
8 % са инвалидите в България ,а в целия Европейски съюз 15 % !!! Това е истината !
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много болни,работещи като пазачи в училища,мятащи по цели нощи риболовни мрежи в езерото Сребърна.Преписките в прокуратурата са десетки, и много от тях не стигат до съда.-25.
27
1
 
26
 
! Отговори
БПФ преди 5 години
Само спирането на фалшивите ТЕЛК-ове не е санкция - лицата, които са получавали неправомерно помощи да ги връщат с лихвите, а докторята, участвали в измамата - в затвора !!!
26
1
 
20
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
Златарица, Килифарево,Майско,Константин - села пренаселени с "инвалиди". Общото между тях е д-р Мирослав Ганев, кардиолог, Велико Търново
25
4
 
16
 
! Отговори
До анонимен 26 преди 5 години
Кой ти е излъгал че към пенсията някои получава 200лв. Съпругата ми бе със 92% и получаваше допълнителни 40лв. , и работите до последно/почина от рак/. Аман от "правилни" ***. А това че в селата има много с ТЕЛК ,еми погледнете,че живеят основно възрастни хора които нормално и имат по един куп заболявания. А тези от МВР да обяснят как се прави фалва рентгенова снимка.
24
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Умниците, които говорят за санкции и контрол, да се поинтересуват из провинцията какви хора какви бързи кредити търсят. Защо хората си продават наследствени ниви за смешни суми. Защо масово са без зъби, не само доста възрастните.
23
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви 200 лева допълнителни от ТЕЛК? Възможни са в много редки случаи. Даже при 100% инвалидност. Според мен, причината е, че хората нямат сигурни доходи. Според изнесените сведения, масово става въпрос за хора от селски райони и места с голяма безработица. Във всички села масово нямат пари в брой. Произвеждат си нещо в личното стопанство, но това е докато са здрави и условията го позволяват. Но транспортът, електричеството ... са с пари. За тях 20-50 лева е важна сума. Старите пенсии са ниски.