Младите у нас се стопяват – 40 хил. по-малко за година, бягат в чужбина

В същото време обаче се отчита спад на младежката безработица
22 фев 2019 09:10,
367

Младите хора у нас намаляват с всяка изминала година. Това сочат данните в последния доклад за младежта, приет от парламента.
 
Според тях само за 2017 г. младежите у нас са намалели с близо 40 хиляди. А причините за това са основно демографската криза и решението на много от тях да търсят реализация в чужбина.
Още по темата

Позовавайки се на данните от Агенцията по заетостта, в доклада е записано още, че е намалял броят на работещите до 29 години, предава Bulgaria ON AIR.

В същото време обаче е отчетен спад на младежката безработица. Така, ако през 2014 г. младите хора без работа са били малко над 64 000 хил., през 2017 г. те са почти наполовина по-малко.

По-голямата част от младите хора у нас живеят с родителите си. Една пета от тях споделят, че биха отишли в по-голям град, близо една трета пък биха заминали в чужбина.

И още - половината четат книги и също толкова гласуват на избори често или редовно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


367
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
299
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ако човек има мъничко акъл и знае език спокойно може да си работи оттук за западна компания, няма нужда да ходиш на запад."Има! излез навън, поговори с достатъчно хора и ще разбереш ...
298
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
30 години "преход" от режим, който не изкара и 60 години ... Евала !!!
297
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е супер страна... ама българския народ ллееееееко накуцява :)
296
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
" Със сигурност там където си не можеш да купиш толкова с 14500лева, колкото в България. "Освен жилищата и транспорт, мога да ит кажа, че получвам повече...А и нека не казвам, че в България, повече от 3500 лева, няма да вида.
295
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Не е лошо, че излизат да видят свят, лошото е, че излизат защото съзнанието им е консуматорско."Да, консуматорско ми е съзнанието. Имам нужда да консумирам храна.
294
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До истината е че,че кой бачка цял живот на една работа. Аз ще откача, ако е само една ...
293
0
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 5 години
komunistite ne sa bogati---partiitizite sa bogati skriti zad partiiniat bilet..............
292
6
 
4
 
! Отговори
фродо преди 5 години
С толкова много червени *** тук се чувствам като Фродо.
291
1
 
27
 
! Отговори
истината е че, преди 5 години
Дори да си млад и да си намериш работа някъде,вътрешно знаеш,че е временно. Самият работодател си е такъв взема хора, съкращава хора и то в рамките на месеци. Няма нищо сигурно в България, дори да живееш в София. Сметките стават все по-големи, заплатите далеч не стигат за друго освен за храна. На почивки в чужбина ходят тия дето дават жилище под наем. Като цяло хората не са щастливи. Ако не вярвате прочетете и другата новина дето само 4% българи се определят като щастливци.Ако питате мен са 1%
290
2
 
12
 
! Отговори
разбрахте ли ? преди 5 години
България след българите не е илюзия, а крещяща реалност......
289
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бягат или заминават.Бягане беше по времето на комунизма.Сега насила ни принуждават да ЗАМИНАВАМЕ за чужбина.
288
4
 
5
 
! Отговори
за размисъл преди 5 години
прочетох коментар 46"Според мен всеки, който е изпратил детето в чужбина, трябва да го последва. Така е най-справедливо."Нинова, Деси Радева, Йотова,Свиленов:все хора, които "тъжат", че българите работят в чужбина.А за българското село? В Италия ПЛАЩАТ, някой да се засели в село.Но няма желаещи.Защо все от БСП се стремят да ВИНЯТ правителството, когато обезлюдяването на селата е световна тенденция и ВСЕКИ се стреми към по-добър живот.Също както и младите,които отиват не в Руската Федерация
287
2
 
11
 
! Отговори
Циник до 294 преди 5 години
Не съм другар на колхозници, и посттекезесйрска плява!Ти мини през някой музей....и виж пак - последиците от "национализацията" на дядо ти - активния борец!Вместо - днес България - да е процъфтяваща Швейцария - тя е *** - пълна с бедни , управлявана от шепа комунисти - приватизатори!Гиди и унуките ви подли!
286
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълна ЛЪЖА.Гетата са пълни с млади роми.Но те нито желаят да учат,още по-малко да работят та затова вият с доклада за младежта, приет от парламента.И ще останат накрая депутати и роми да се изядат помежду си.
285
0
 
49
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Младите намаляват, НО! хубава новина, младежката безработица намалявала..... WTF! естествено, че ще намалява, като няма младежи, няма и безработни младежи.... Съвсем за канарчета ни взеха.
284
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България след родолюбива оправа и истински български родолюбци - ***!
283
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЦиникДрОгарю *** - мини през някой музей и виж снимките на "богатите българи" от началото на 20-то век, както и тези на малките им къщи без прозорци, преди да продължиш да дрънкаш глупостите. Или пък разгледай някоя от къщите музеи в София (ако си от селото) и виж как са се "ширели" богатите и известните.Те и на запад по онова време не са били особено по-богати, ама твоите дрънканици просто са за награда Пулицър....
282
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е лошо, че излизат да видят свят, лошото е, че излизат защото съзнанието им е консуматорско.
281
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как да не стои човек в тоя външен ***, до който докарахме държавата ...
280
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обаче сме стабилни, да го....Нищо, кво толкова, че народа бяга, важно е шефовете отгоре да не се карат на ВОЖДА (да се свети шкембето МУ и единствената МУ мозъчна клетка) и да му ръкопляскат....А бягат точно хората, които или работят на минимума и им е все едно дали ще ги гърчат у нас за 260 евро или на запад за 1200, или умните, които виждат перспективата там, а не тук.Остават само държавните служители, роднините и робовладелците. И "недосегаемите" гласоподаватели, дето се продават...