МОН прати писмо на ЕК, иска "друго"-то извън анкетата

В сегашния вариант въпросът е неприемлив, пишат от министерството
22 фев 2019 12:07, Красимир Ангелов
26
МОН прати писмо на ЕК, иска "друго"-то извън анкетата
Снимка: БТА

Министерството на образованието и науката изпрати писмо до генералния директор на Главната дирекция "Образование, младеж, култура и спорт" към ЕК Темис Кристофидо с молба за редакция на анкетата към инструмента за дигитална самооценка SELFIE, съобщиха от образователното министерство.

Още по темата
Искането е във въпроса за определяне на пола на участниците в допитването да отпадне опцията "друго" или да бъде премахнат целият въпрос, защото в сегашния вариант той е неприемлив.

В писмото се посочва, че инструментът SELFIE помага на училищата да внедрят дигиталните технологии в процесите на преподаване, учене и оценяване и затова е необходимо казусът да бъде разрешен възможно най-скоро, посочват от МОН.

Както Dnes.bg съобщи, от МОН още вчера обявиха, че ще изпратят писмо до Европейската комисия с искане за премахването на скандалния въпрос в анкетата. Над 900 български училища до момента са попълнили анкетата, каза министър Вълчев.

Пред Bulgariа ON AIR директорът на столичното 31 СУЧЕМ "Иван Вазов" Надежда Николчева коментира, че притеснителното в анкетата е точно понятието "друго". Защото, по думите ѝ, ако ученикът иска да се самоопредели като някакъв, то трябва обезателно да има конкретика. По думите й пропускал се и фактът за реакцията на учениците.

"Ако този въпрос е имал за цел честен отговор, то едва ли е даден такъв. Имайки предвид възрастта на децата, очаквам почти всички на шега да са маркирали "друго", отбеляза Николчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: МОНекполтрети полSELFIE
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
22
 
! Отговори
Хкфцбмнб преди 5 години
Каква е тая молба за редакция, анкетата се спира докато си я оправят, за какво да им се молим?
3
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, какви писма ще им пишат на тия еди...оти??Ник`ви писма!Те вече ни взимат за марули. ТЕ да си се определят какъв пол са и да ни оставят на мира.Ще занимават десетгодишни деца с глупости, щото така им скимнало да си уплътняват времето. И за тия глупости зимат заплати по 12 000 евро!
2
0
 
27
 
! Отговори
Pery преди 5 години
До АнонименДа добавим, че тъпите предателчета можеха да го редактират реди да го пуснат, а не сега да викат моля другарко.
1
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От МОН чак сега ли прочетоха анкетата?! След като мина по училищата? Кой отговаря за тия училища и за какво ни е МОН тогава!