МОН прати писмо на ЕК, иска "друго"-то извън анкетата

В сегашния вариант въпросът е неприемлив, пишат от министерството
22 фев 2019 12:07, Красимир Ангелов
26
МОН прати писмо на ЕК, иска "друго"-то извън анкетата
Снимка: БТА

Министерството на образованието и науката изпрати писмо до генералния директор на Главната дирекция "Образование, младеж, култура и спорт" към ЕК Темис Кристофидо с молба за редакция на анкетата към инструмента за дигитална самооценка SELFIE, съобщиха от образователното министерство.

Още по темата
Искането е във въпроса за определяне на пола на участниците в допитването да отпадне опцията "друго" или да бъде премахнат целият въпрос, защото в сегашния вариант той е неприемлив.

В писмото се посочва, че инструментът SELFIE помага на училищата да внедрят дигиталните технологии в процесите на преподаване, учене и оценяване и затова е необходимо казусът да бъде разрешен възможно най-скоро, посочват от МОН.

Както Dnes.bg съобщи, от МОН още вчера обявиха, че ще изпратят писмо до Европейската комисия с искане за премахването на скандалния въпрос в анкетата. Над 900 български училища до момента са попълнили анкетата, каза министър Вълчев.

Пред Bulgariа ON AIR директорът на столичното 31 СУЧЕМ "Иван Вазов" Надежда Николчева коментира, че притеснителното в анкетата е точно понятието "друго". Защото, по думите ѝ, ако ученикът иска да се самоопредели като някакъв, то трябва обезателно да има конкретика. По думите й пропускал се и фактът за реакцията на учениците.

"Ако този въпрос е имал за цел честен отговор, то едва ли е даден такъв. Имайки предвид възрастта на децата, очаквам почти всички на шега да са маркирали "друго", отбеляза Николчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: МОНекполтрети полSELFIE
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В писмото се посочва, че инструментът SELFIE помага на училищата да внедрят дигиталните технологии в процесите на преподаване, учене и оценяване..."Изглежда съм доста изостанал, понеже никак не мога да разбера какво общо има "самоопределянето на пола" с дигиталните технологии в процеса на преподаване и т.н.?Освен това щом тази анкета не е задължителна (така отговорили от ЕК) защо изобщо се прави? Просто да са я пуснали в кошчето и ОК!Или отново "както каже началника от Брюксел!"?
23
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
О, ще се молиим да ни позволят как да анкетираме децата си ли вече? Срам и позор, наведени послушници! България е суверенна държава и следва сама са решава дали ще произвежда хора или гейчовци!
22
0
 
8
 
! Отговори
до 23 преди 5 години
Не, защото не забравяйте лично Сатаната поръчва строежа на Вавилонската Кула, Сградата на Евро-Парламента е поръчана на архитектите "да бъде Модерно Копие на Вавилонската Кула". Политиците в Еврейският Съюз се менят, но те са Куклите, зад Сцената Кукловодите не се менят - те са едни и същи Еврейски кланове, а както пише и в Библията - Синагогата е Храмът на Сатаната, където Юдейте кадят на Сатаната!!
21
1
 
8
 
! Отговори
Пешо Пешев преди 5 години
До християнин Не ЕС е най вредното, вредни в него за тези като Юнкер, Меркел, Макрон и цялата ***.далска сбирщина от ЕНП, десните *** и свалячи дето го управляват!
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
некадърници на власт в действие епизод пореден на българската драма.За съжаление не на филм на живо и пряко засягащо всеки от нас.
19
0
 
15
 
! Отговори
християнин преди 5 години
Еврейският Съюз е най-вредното нещо случило се на Европа, те искат да Ви погубят като Ви направят служители на Сатаната, безполови като Бафомет! Анатема, спирам детето си от училище - това вече е вредно, това е промиване на мозъка на непорочни още деца!!
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Хюго БосНе мина през главния вход, та се пробват през прозореца.--мина ... през нпк !
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С Кастрева, която позволи джендърската анкета на нпо- та в училищата преди месеци, още си седи шеф на Инспектората, а трябваше да бъде изгонена, че допусна незаконна анкета. Химера е че някой ще подаде оставка-измъкват се с ЕС
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 15За чии нужди е толкова важна анкетата?--за нуждите на "царицата майка" и търтеите, които я еват са необходими безропотни, безгласни работливи пчелички - био роботчета, които без Его, без Самосъзнание , без самоидентификация , "с гърдите си" ше бранят Системата на Консумативизма и Лихвата, докато удрят чело у земята пред "царицата" и търтеите и за разплод
15
1
 
16
 
! Отговори
Хюго Бос преди 5 години
Първо някой да обясни на герберските чиновници- йесмени, че анкетата не е задължителна и не миже да спускат всяка болшевишка идиотия от Брюксел. Второ, герберските чиновници не разбират, че няма връзка между дигитализация и пол и това е скрит начин на джендърските *** да си прокарат конвенцията. Не мина през главния вход, та се пробват през прозореца. Хора, вижте какви хира решават бъдещето на децата ни. Нямам думи!
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 13да попитам : т.н. държава, като "собственик" на децата ли се изживява ? кой и дава това "право"?второ: като посяга на децата, лишавайки ги от родител, защо си мисли, че после тия деца много, ама много ше я заобичат тая "държава", която ги е лишила от майчина ласка и от бащин разум? аз не съм никак убеден в това! "държавата" е тръгнала и се движи по острието на бръснача!трето: ученето на език или ти се отдава изначално или просто не ти се отдава, но считам, че език "не се учи"
13
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За чии нужди е толкова важна анкетата?Защо Мон я допуска в училище?Никой не може да задължи някой да участва в допитване по принцип.Защо не са уведомени родителите и искано тяхното съгласие?Какво общо имат цифровите умения с пола?Тези въпроси да бяха си задали от мон преди да наредят анкетиране.Или не са толкова умни или умишлено се правят на *** и искат скандал в обществото.Некадърност и наглост.
12
2
 
22
 
! Отговори
мери преди 5 години
В природата има 2 пола и те са женски и мъжкидругото което природата е допуснала е хeрмафродити Това са половете в природата - хора животни растения а другото е сексуално заболяване и който иска да се лекува който иска да се оперира, но пола си да смени със съдебни процеси ако са разрешени . Всяко друго е простотия и пак някаакви извратени политици налагат процеси срещу природата
11
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МОН и този министър са глупави папагали. Въобще Борисов-3 продължава с унищожението на образованието. Преписват разни стратегии и директиви създадени в другия край на света. Ако не знаете, социалните вече тръгнаха по домовете да вземат деца заради натрупани отсъствия. Как да спреш дете да не боледува. А в училище английският се преподава на ниво B2 още в 4-ти клас. И при това от хора хванати от улицата, поради липса на учители с педагогическо образование по английски. Умопомрачително.
10
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пожелавам на този, т.н. "просветен министър" - всичките му деца да се възползват от анкетата, задрасквайки квадратчето "друго", за да може после да си скубе косите, че след него - НИЩО няма да остане !Амин !
9
0
 
27
 
! Отговори
Искаме преди 5 години
Оставката на този, който е допуснал анкетата до училищата. Единственото което искат е да си запазят лапачката, а децата са последната им грижа.
8
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ще правиш анкета,която противоречи на Конституцията ни!? ПИТАМ?
7
4
 
26
 
! Отговори
Мислеща преди 5 години
От коментарите по тв предаванията разбрах, че много от т.н. компетентни лиза не правят разлика между сексуална ориентация и полова идентичност, свързваха въпроса с хомосексуалността. Тук става въпрос не дали си хомо~, хетеро~ или би сексуален, а да се идентифицираш с някой от двата пола. Явно от ЕК смятат, че има по-вече от два и това е проблема. След като не успяха да наложат ИК пряко, сега пробват чрез стратегията за детето и МОН. Браво на хората, че реагират и се борят за нормалността!
6
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И в МОН като политиците.Не могат да не се овъргалят в калта и фекалийте.
5
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
деца, хубаво вижте тоя льохман на снимката, хубаво я вижте тая безгласна буква , хубаво я вижте и запомнете - тя мома ше ви прекара на другия бряг !