На колонката: Горивата пак тръгнаха нагоре, качиха 9 стотинки за месец

Най-евтино е в Габрово и Добрич, най-скъпо – във Видин
22 фев 2019 15:00, Красимир Ангелов
89
На колонката: Горивата пак тръгнаха нагоре, качиха 9 стотинки за месец
Снимка: Pixabay

Цените на горивата у нас отново тръгнаха плавно нагоре, като в рамките на месец цената на бензина и дизела скочи средно с 9 стотинки за литър, сочи проверка на Dnes.bg в специализирания сайт fuelo.net.

Най-масовият бензин А95 се търгува средно за 2,03 лева за литър, което е скок с 9 стотинки за последния месец. Същото повишение има и при дизела, който се продава средно за 2,23 лева за литър. При пропан-бутана повишението е с 6 стотинки за последните 30 дни.

Още по темата
Областите Габрово, Добрич и Русе са местата, където горивото е най-евтино в момента. В Габрово и областта бензинът струва 2,01 лева за литър, а дизелът – 2,20, което е с 2-3 стотинки по-евтино от средното за страната.

София е точно по средата на класацията, като в столицата литър бензин се търгува средно за 2,02 лева за литър, дизелът – 2,22 лв, а пропан-бутанът – 0,97 лв.

Областите с най-скъпи горива са Плевен, Търговище, Кюстендил и Видин. В най-северозападната област на страната А95 струва 2,06 лева за литър, а дизеловото гориво – 2,26.

Както е известно, от 1 април 2019 г. всички касови бележки, които получаваме за заредено гориво на бензиностанциите, ще са по-подробни. Целта е крайният потребител да бъде информиран за това каква част от платената от него сума за закупените течни горива представлява косвени данъци, както и каква е продажната стойност на горивата и стойността на тяхното придобиване от търговеца. Това гласят последните промени в Наредба Н-18 за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин.

Съгласно новите изисквания при продажба на течни горива във фискалния бон, издаван на бензиностанциите, ще трябва да е отпечатана на отделни редове по вид гориво и информация за размер на ДДС за продаденото/зареденото гориво; размер на акциза за продаденото гориво; продажна цена на горивото без акциз и без данък върху добавената стойност (нето стойност) и покупна цена на горивото без акциз и без ДДС (покупна стойност).

От НАП обръщат внимание, че разликата между крайната продажна цена и покупната му цена не трябва да се възприема като печалба за търговеца, тъй като в този марж се включват и други разходи на съответната бензиностанция за продажбата на горивото - заплати, обучения, сервиз и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хаха да, да в България символът на революцията е "жълта жилетка" :D Потрес
45
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идват избори, Лукойл трябва да удари едно рамо на БСП срещу лошия Боко, който нарочно вдига цените на горивата.Плюс това нали на 16-ти Март готвят МЕГА протест с оня дебелия мошеник от Англия, с които правиха и МЕГА протеста с 200 човека септември месец.
44
2
 
12
 
! Отговори
Барселона преди 5 години
То е нормално да е най скъп във Видин....те са най богати...Егати и мизерията...
43
9
 
5
 
! Отговори
Пресаташе преди 5 години
До Анонимен 43Изнасят се нискоквалифицираните, но се връщат висококвалифицираните.
42
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има една статия малко по-вдясно от тая - "40 хиляди млади по-малко, бягат в Чужбина"!Това говори всичко за България!
41
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко е менте в България.1. "БПЦ" е менте пълна с комунисти антихристи. Псевдоцърква, лъжецърква, "църква" блудница, комунистическа организация.2. Парламента е мента пълен с __,,__.3. Съд и прокуратура са менте пълни с __,,__.4. Демокрацията е менте пълна с червени "партии".5. Капитализмът е менте, пълно е с червени крадци милионери.Никой не иска да сменя модела, БКП не и трябва власт, защото си има и без това всичко, държавата е нейна. Синдикати реално няма. Журналистиката е поръчкова.
40
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко мутрата на съд до дупка!
39
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Игра на нерви, всеки ден с по 1 стотинка нагоре! Или всеки ден с по 1 сантиметър навътре!:) Ама явно ни е хубаво!
38
1
 
20
 
! Отговори
аз преди 5 години
По-просто стадо от Българското няма! Хвърлиха ни някой лев повече,натряскахме банковите заеми, лакомията ни затвори очите и решихме,че цял живот ще игарем хоро и ще ядем и пием всяка вечер. Да ама не...Докато се вдигнем ще ни изгърбят и ще ни пръснат хълките....залъгвайте се,че взимате много...Децата ви ще плащат
37
0
 
9
 
! Отговори
до 32-ри преди 5 години
Борисов, ти ли си?? Или негов ***??
36
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е затова на пролет емигрирам и е*ал съм ти държавата вече една стотинка данък няма да платя тука, нито на Домусчиев нито на Пеевски нито на Борисов!
35
1
 
5
 
! Отговори
до 30 преди 5 години
Все ще се намери по някой *** като теб да е опозиция на мнозинството! Ама като падне горивото на нормални цени зареждаш до горе , нали? Ама сега се правиш на оборотен *** "стига сме били ревали"...Като си отворен като падне горивото благодарение на нас, ти си го плащай на мафиотски цени като казваш на гишето, че не протестираш и искаш да си го плащаш по 2,50 бензина! Ай бегай у лево!
34
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро ще има пак смачкани герберски тикви! Точно предизборно ще им начукаме брутално канчетата! Ганиииди нещастни, вслат никога няма да видите! Бойко мутрата на съд до дупка!
33
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сравнително евтин ни е бензина, ако сравним с Европа, но заплатите са много ниски и от там вече идва проблемът.
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пртобват, пробват, пробват с по 2,3,5 стотинки, Бай *** не се вдига и така колкото могат да отмъкнат в джобовете си все е файда!
31
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Батко, ако искате и с оранжеви жилетки излезте. Ако си мислите, че слагането на жилетка много ще ви помогне, просто ви е загубена каузата. Друго трябва да се вземе от примера на французите..не жилетката..Не мога да разбера на глупави ли се правите. Там излязоха хиляди на протест...тук свиркат пред парламента 10 човека и си мислите, че "ключа" е в жилетката...Мега зле
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук в бялата държава при 2.800 евро заплата горивото е на 1.25 евро. При вас незнам как са заплатите но сигурно с една заплата ще заредите 300 литра. Аз ще заредя над 2 тона. Иначе как сте добре ли ви опрашват Другарите. Халките свикнаха ли с калибъра. Добре че преди 23 години се изнесох че с тия сеяндури дето си избирате сигурно след 100 години ще заживеете като белите хора.
29
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ай стига сте ревали, бе. Като ви е скъп бензина ползвайте градски транспорт. Навскъде по света се качва бензина с качването на цената на барел. Що си мислите че света се върти само около България. Веднага се започна с конспирации и картелни истории.
28
4
 
2
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Всяка година когато дойде лятото горивата се вдигат и зимата падат .Нищо ново под слънцето ..
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** го клатят маса години, ГЕРБ вече 10,а той вика"хайде на улицата" понеже горива скочили.Няма улица,няма 5 лв.,няма...