Нещастна нация ли сме? Едва 4% от българите - щастливи!

Няма как да си щастлив без доходи, смята психолог
22 фев 2019 11:00, Красимир Ангелов
267

Само 4% от българите се чувстват щастливи, а цели 31% смятат живота си за нещастен. Това показват резултатите от проучване за щастието на българските граждани. Според изследването най-нещастни са ромите, хората над 70 години и лицата, които са получили само основно образование. Съвсем очаквано щастието до голяма степен зависи от доходите.

Още по темата
Любов Кирилова от "Happiness Academy" каза, че въпреки тревожната статистика, в глобалната класация България се е изкачила с над 20 места по щастие сред страните в света.

"Щастието е навик, който се учи, по-точно композиция от навици. Всичко е индивидуално - има различни емоции, които определят щастието", каза тя в студиото на "България сутрин". Кирилова обясни, че методологията на изследването у нас е американска и за пръв път е приложена в България, а резултатите зависят от това как ги четем.

Психологът Еленко Ангелов пък беше категоричен, че подобни анализи на щастието му звучат сериозно, колкото хороскоп в жълт вестник.

"Щастието е много лично, има много форми. Нещата са още по-очевидни, когато си погледнем в джобовете. Можем да говорим без край, да раздуваме локуми, но няма как да си щастлив без доходи, каквито и помпозни и духовни приказки да говорим", подчерта Ангелов пред Bulgaria ON AIR.

Психологът допълни, че всичко за щастието е клише, но всичко е вярно, а Любов Кирилова каза, че други проучвания са показали, че най-щастливи са тези с дълготрайна връзка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 188Да 2000 лева дългове ...
200
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Младеж С 5 лева в джоба върви, ако нямаш грам задължения, мама те храни, тате ти давац цигарки, а приятелката ти е още в училище и си търси някой, с който да прави необвързващ секс... Ама това не работи за всички ...
199
1
 
12
 
! Отговори
до 188 преди 5 години
Баща ти е имал бизнес, вървящ, невървящ,ама пак нещо си наследил.А аз какво да кажа като нямам баща?
198
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 188Да, и защо да не сподели човека, за успехите си. Ако някой каже, колко е нещстен - всички го харесвате. Ако някой каже, какъв провал му бил живота, защото политика и незнам си какво - пак е любимец. Ама ако човек акже - "аз съм добре, аз успях", няма едно браво, ами само плюене ... И после, защо било пълно с нещастия ... Ами вие не оставяте човека, да се порадва на нищо, защото не понасяте идеята, че има хора, които са по-добре и по-добри от вас!!!
197
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Какво значи успял и неуспял ? - парите по никакъв начин не правят един човек успял. И бедният може да е щастлив когато прави това което иска и му доставя удоволствие. "На коя планета живееш? Как се прави това, кеото искаш, когато знаеш, че имаш 9 лева до края на седмицата за храна, защото едвам си палтил сметките и се молиш, дане ти се скъсат обувките, че вече трети път ги лепиш? Тея приказки минават пред малките деца, ама реалността е различна.
196
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато човек има пари има и много приятели ! - а когато няма пари няма нито един приятел.Значи имаш приятели защото се надяват на някаква изгода или услуга ! - и затова нямам приятели , просто ги пратих на майната си и ми е много добре.Никой не ме занимава с проблемите си !
195
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 184Не, ама се случва, да налетя на някой намусен, дето не знае, как да се държи на обществено място и много разтройващо ...
194
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Имаме собствени домове, за разлика от западноевропейците, имаме красива природа на половин час с автомобил където и в страната да се намираме."Така ли? И откъде о имаш тоя дом, ако смея да попитам? Мама и тати? А който не са му дали мам и тати, какво прави? А това с природата изкърти всички мивки в панелката ...
193
0
 
5
 
! Отговори
питам преди 5 години
4% щастливци от 4-ти километър ли са попълвали анкетата? След като са взели доста голяма доза медикаменти????
192
0
 
6
 
! Отговори
до 188 преди 5 години
Ти просто искаш да се изфукаш и нарочно си написал,че вземаш 5-цифрена заплата.
191
0
 
10
 
! Отговори
до 188 щастие ли? преди 5 години
Като дете помня само скандали и насилие в семейството си. И аз работех да си платя университета, защото в София нямам жилище.Помня само тормоз унижение и подигравки от учители,професори( защото само аз работех докато завърша) и колеги.На работа също ме тормозят.Винаги идвам на време и си работя съвестно.На никой лоошо не съм сторил.Но хората ги мразя и вътрешно проклинам тия дето са ме унижавали един ден да страдат повече от мен, не само те, но и копелетата,които някои си родиха.*** държава!
190
0
 
8
 
! Отговори
Нация ли ???? преди 5 години
Нация престанахме да бъдем преди малко повече от 70 години,от тогава имаме само население,чиято единствена цел в живота е материялния успех и голямото плюскане.
189
0
 
6
 
! Отговори
цели 4 %??? преди 5 години
Цели 4% щастливи??? Преброили са Бойко и Цецо по два пъти. Иначе щяхме да сме 2% щастлива нация.
188
1
 
10
 
! Отговори
до 194 преди 5 години
Като пари не ти стигат за храна, не можеш да си платиш сметките на топлофикация, направо ,, пращиш" от щастие. Човек,за да е доволен, трябва да има достатъчно пари за храна и елементарни нужди. За да е щастлив трябва да има някой,който да го обича и той да обича,както и да бъде уважаван. Само че когато човек е беден, останалите дори не го искат за приятел,камо ли да го уважават. Така че богатството и щастието са свързани. С пари не може да си купиш само здраве,живот и истинска любов.
187
0
 
6
 
! Отговори
бг 2 преди 5 години
българина е неспасяма работа !
186
2
 
5
 
! Отговори
бг преди 5 години
българина е *** всезнайко ...от всичко му разбира главата !
185
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българина винаги си е бил най-голямото доказателство за Българина че щастието е в по-голямата си степен резултат от това как си нагласяш възприятията. И дали се оставяш на базови емоции като алчност, желание за секс, да откраднеш и т,н на които тук хората се оставят Иначе всички си е по-трудно в България от парите до щастието, защото много малко хора подреждат себе си и съответно държавата така че трябва да работиш за 200 човека.
184
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво значи успял и неуспял ? - парите по никакъв начин не правят един човек успял.И бедният може да е щастлив когато прави това което иска и му доставя удоволствие.
183
2
 
5
 
! Отговори
бг смешки преди 5 години
До До 188абе тва че държавата му пречи е истина ! полгеднете само какви циркове разиграват последните години и ше ви стане ясно за кво става въпрос ....иначе е че българина е *** , мързелив и крадлив се вижда от 500 км ... че станеме Германия или Швенцайрия на куково лято ....само с голи претенции не става ...
182
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз се чувствам най-щастлива, когато работя от вкъщи и не ми се налага да се блъскам по улиците с разни кисели, недое*ани хора, които си мислят че някой за нещо им е длъжен. Колкото по-необразовани, с толкова по-голямо очакване от някой да им 'даде'.