От Мадрид: Станишев очаква повече леви евродепутати

"Искаме солидарност, не граничните страни да сме лагери за бежанци"
Обновена: 22 фев 2019 19:19 | 22 фев 2019 19:08, Веселина Йорданова
48
От Мадрид: Станишев очаква повече леви евродепутати
Снимка: архив, Ройтерс

Европейските социалисти са за това Европа да има силни граници и да работи за мир и икономическо развитие в регионите, от които идват бежанци. Това коментира президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев преди началото на двудневния предизборен конгрес на ПЕС в Мадрид, който ще приеме утре манифеста за предстоящите избори за Европейски парламент

"Позицията на социалистите е в интерес на България, защото ние сме за реформа на Дъблинския регламент. Не искаме България или други гранични страни като Италия или Гърция да се превръщат в буфери, лагери за бежанци и те да носят цялата отговорност за тях, трябва да има вътрешен механизъм на солидарност", коментира Станишев. "В отговор на крайните националисти, които казват "Европа на нациите", ние казваме "Социална Европа", обобщи той.

Станишев посочи, че ПЕС има за цел да бъде основата на ново прогресивно мнозинство в европейските институции - проевропейско, продемократично и просоциално.

"Първо ние гоним наш максимално силен резултат във всички страни и на европейско ниво", заяви той. По думите му това е много тежка задача, защото например от Брекзит групата на европейските социалисти ще загуби автоматично около 25 евродепутати. Президентът на ПЕС коментира, че очаква в много страни увеличаване на евродепутатите, в това число и в България.

Станишев посочи, че предизборната платформа е изработена от всички 34 партии от политическото семейство. Изработихме го заедно с амбицията да убедим колкото се може повече европейци да обновим Европа, да я спасим чрез промяна, отбеляза той.

Убеден съм дълбоко, че хората навсякъде - от България до Испания, от Швеция до Италия искат да видят ЕС, който възстановява справедливостта, бори се срещу неравенствата, създава равни възможности за мъжете и жените по отношение на заплащането, отстоява и реализира план за младите хора в Европа, посочи президентът на ПЕС, като изброи някои от точките в манифеста.

Той отбеляза, че европейската левица иска Европа, която да е единна, не на скорости, където се преодоляват различията в доходите между Запада и Изтока, по-слабите страни се изтеглят нагоре чрез силна кохезионна политика, създават се нови работни места - устойчиви и достойно заплатени.

На въпрос кои ще бъдат партньорите им в следващия Европарламент, президентът на ПЕС отбеляза, че работят и ще търсят допирни точки с Европейската обединена левица и със Зелените. Той обаче отбеляза, че европейските социалисти поддържат тезата, че Европа трябва да преминава все повече към зелена икономика и опазване на околната среда, но са единствените, които обвързват тази политика със социални политики и със социална защита.

"Ние сега сме в опозиция на мнозинството в ЕП, което се формира най-вече от ЕНП и националистически партии в много отношения, европейските консерватори и реформатори например. АЛДЕ е част от това статукво в момента", посочи още той.

Предвижда се в кампанията за евроизборите ПЕС да заложи на две основни послания - "Време е" и "Прогресивна Европа", като основната част да е в интернет мрежата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
4
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Изразените мечти на другаря Серж за повече социализъм в Европа са от космическо естество (нищо общо с действителността ). Дори да погледнем мечтите на другаря, как да повярваш на човек,който няма и една минута изработена в "трудовата" си биография ??? Човек ,без трудови навици, говори за неща ,тотално далече от него!Ами глупост е да четеш какво е казал или писал такъв индивид.
27
5
 
3
 
! Отговори
бг преди 5 години
Станишко е на заплата на юдо-масонските гадове от Брюксел.
26
3
 
2
 
! Отговори
Вижте го тоя, преди 5 години
преценявайте какво е ПЕС!? На конгреса щели да сътворят манифест за нова визия на Европа!? Представяте ли си я новата визия, щом този държи за джендърска Европа?
25
4
 
6
 
! Отговори
Ляв преди 5 години
Станишев и червените у лево!
24
5
 
4
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
"Предвижда се в кампанията за евроизборите ПЕС да заложи на две основни послания - "Време е" и "Прогресивна Европа", като основната част да е в интернет мрежата."време е... за по-големи кражби, зулуми, араламбене и уйдурми.. това е представата за "прогресивна европа" на лакеите на юдейската неолиберална, тотална диктатура. в интернет мрежата - напред с цензурата на неолиберал-надзирателите.
23
9
 
7
 
! Отговори
Комунистите ограбиха преди 5 години
Комунистите ограбиха държавата и народа като използваха всички облаги преди да станат "Евроатлантици". Сега отново лъжат обикновените хора, които са наивни или неграмотни, че в близкото обозримо бъдеще ще бъде построен социален рай за тях. Станишев баща и Станишев син, две поколения са на държавна хранилка т.е. на наша издръжка. Резултата от тяхната дейност е фалит на социализма и най-бедната държава от ЕС при капитализма.
22
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента Българския парламент е НАЙ ДОБРИЯ вътре няма и един социалист ((((
21
5
 
6
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
другарю серрж, леви, социалисти и евродепутати са клишета напълно празни от всякакво съдържание. окей, (както се казва на украински), но на тези клишета се ловят само онези, които се ловят и на ало-измамниците, които никой не може да улови. аз съм повече от сигурен, че ако и ало -измамниците си направят самостоятелна от вашата партия, то на следващите избори ще са с едни гърди напред от вас, "левите".. от американския кибуц...
20
5
 
16
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
до сега от мадрид ни се изявяваше царя.. да не са го сменили с друг социалист?
19
9
 
3
 
! Отговори
Бай Тошо преди 5 години
Той поне има ценз ,докато тиквата има жълт лиценз
18
8
 
6
 
! Отговори
Панталей Партизанина преди 5 години
От лицето на Сергей струи мъдрост и честност. Та той не би могъл едно лукче да открадне! Сергей е бъдещият лидер на Европа!
17
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
без социалисти в парламента е Много по добре
16
8
 
14
 
! Отговори
евреина С. Станишев преди 5 години
До Футурологбащата на С. Станишев е бивш член на ЦК на БКП, изритан за корупция и злоупотребиС.Станишев е достоен син на баща си - крадлив като всички евреи, безнравствен и мързелив - няма нитио един ден трудов стаж в живота си, освен това се ската и от казарматажалка *** и марионетка на юдо-масонския нов световен ред - това е С. Станишев
15
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя да ходи на гей парада няма какво да прави в Европарламента, и изобщо да се прави на търсещ MP-та, и още по-малко леви избиратели
14
6
 
4
 
! Отговори
Берлин преди 5 години
За това ви сравняват със Зимбабве и Сиера Леоне по доходи и начин на живот.
13
3
 
7
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Ама от Мадрид ли ги чака СтаниШеф? Защото от тук няма да ги получи.
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зачертавам бюлетината!
11
7
 
18
 
! Отговори
Пирински преди 5 години
Корни,не те е срам!! С този бойкот на Парламента...лишаваш останалите 78 депутати от препитание...Не ти ли е неудобно най- малкото..ти харно имаш Техноимпекса,ама те нямат...И докога ще ми се туткаш с евролистата и не туряш другаря Станишев начело..Тук в Брюксел всички ти се чудят на акъла,питат ме " Какво става с тази злобна женица??" Отговарям им:"Сигурно дойде...климактериума и.." Какво друго да им отговоря??
10
18
 
5
 
! Отговори
Берлин преди 5 години
Политик признат от Европа а не като суджука да му кзват колко е корумпиран и колко сте бедни атой да им говори колко много се грижи за миндзухарите в Бг.
9
7
 
10
 
! Отговори
Путин! преди 5 години
Никакви гласове за либералните партии и подобни!Само за крайно десни и национални!!!