Втори живот: Лекари спасиха мъж с почти отрязана ръка

Близо 4 часа трае операцията по спасяването на крайника му
22 фев 2019 11:37, Нели Христова
6
Втори живот: Лекари спасиха мъж с почти отрязана ръка

31-годишнен мъж от град Камено живее втори живот, след като хирурзи и отропеди от университетска болница "Дева Мария“  успяват да спасят ръката му след тежък инцидент.

Мъжът прерязва ръката си с високооборотен дисков циркулярен трион до костта, като са разрязани мускули, нерви и съдове. Той веднага отива в болницата, където комбиниран екип от лекари започват тежка операция, за да спасят крайника на пострадалия. Тя трае повече от четири часа.

"При извършената ревизия беше установено размачкване и разкъсване на кожа и подкожие, мускулни групи, два магистрални нерва и два магистрални съда - артерия и брахиални вени", разказва съдовият хирург доц. д-р Денчев.

"Първо се пристъпи към съдовата реконструкция, защото тя е най-важна - ако една ръка бъде лишена от артериално кръвоснабдяване, ние я губим при всяко положение. Наложи се извършване на автовенозна интерпозиция, което на обикновен език означава байпас на ръката", обяснява началникът на съдовите хирурзи в университетска болница "Дева Мария“.

След като овладяват кървенето, лекарите взимат вена от крака на пациента и я присаждат в лявата ръка. Те успяват да възстановят и част от вените на ръката по  хирургично-реконструктивен способ. Веднага след това ортопедите започват възстановяване на нервите, тъй като са засегнати два моторни и един сензорен нерв. Прави се пластика на важни мускули, пластика на повърхностните тъкани и накрая поставят ръката в гипсова шина.

Прогнозите за възстановяването на мъжа са оптимистичти.

"За пълното зарастване на нервите и възстановяване на функцията на крайника ще се проведе продължителна терапия и възстановяването ще отнеме година, година и половина. Хубавата новина е, че пациентът има този шанс, защото само преди десет години крайници, получили такива травми, рядко оцеляваха.“ коментираха специалистите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Ivan преди 5 години
Lekarq sas zeleno e mnogo sexy :P
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Действително в болница "Дева Мария" има изключително добри лекари - и като хора и като специалисти, правят от невъзможното - възможно, отнасят се с големи грижи и отговорност към пациентите си - доктор Калоянов , доктор Киров , доктор Игнатов - хвала!!!
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво!!! Свалям шапка на такива лекари!
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво! Хвала!
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво!!!Имаме прекрасни хирурзи ,които всекидневно спасяват животи.Но само когато опрем до това го оценяваме.Бил ли си един път на хирургическата маса почваш да оценяваш и разсъждаваш истински.Докато си млад или здрав се мислиш за безсмъртен и разсъждаваш ,оценяваш,заклеймяваш и т-н.
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво, тоеа е вепе добра новина а не за сиганьори дето ги раним с те ни убиват.