Въвеждаш V вместо В...150 дарили винетка на друг водач или държавата

От АПИ търсят решение заради грешките при покупката
Обновена: 22 фев 2019 07:19 | 22 фев 2019 07:11, Анисия Иванова
158
Въвеждаш V вместо В...150 дарили винетка на друг водач или държавата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Сбърка ли водач регистрационния си номер при закупуването на електронен винетен стикер, той няма как да получи заплатената сума обратно и губи тези пари. Това стана ясно след сигнали на граждани за нови проблеми със системата за е-винетка. Около 150 жалби на граждани са подадени от граждани при продадени от пътната агенция 1,5 млн. такси.

Оказва се, че всеки може да купи и валидира винетка на несъществуващи номера. За сгрешени по вина на потребителя символи от регистрационния номер на превозното средство суми не се възстановяват от Агенция "Пътна инфраструктура“ (АПИ). Отговорността за правилното деклариране на регистрационния номер на превозното средство е на потребителите. Най-често водачите въвеждат грешно регистрационния си номер, като въвеждат SV вместо СВ или V вместо В.

Впоследствие се оказва, че нямат валидни винетни такси, заплатени реално, а парите са преведени на АПИ. Често се бъркат цифри или други букви от номерата. Така 150 водачи вече по погрешка или купуват винетки на други шофьори или даряват пари в сметките на държавата.

Според ръководителя на отдел "Информационно обслужване" в Националното ТОЛ управление проф. Олег Асенов, законодателят ясно е постановил, че отговорност за въвеждането на грешни данни на машините за самообслужване при таксуване на електронна винетка носи потребителят.

По регламент регистрационните номера в България са с букви, които могат да бъдат намерени и на латиница, затова въвеждането, независимо дали е на кирилица, или на латиница, трябва да съответства на буквения израз на регистрационния номер. Системата обаче не може да проследи валидността на номера.

"Такъв номер теоретично би могъл да съществува. Включително би могъл да съществува номер и от 6 цифри. Както и сме виждали по пътищата и други интересни номера, които съществуват. Защо обаче потребителят няма възможност да върне сумата пари, ако е сгрешил при закупуването на винетка, както би трябвало да се случи с всяка стока и услуга в рамките на ЕС? Защото това, което заплаща потребителят не е стока и не е услуга, а държавна такса", тълкува Асенов пред "Монитор".

Според него не трябвало в управлението да има човек с правомощия да редактира данни, защото същият можел утре да започне да злоупотребява с правомощията си.

В Националното ТОЛ управление е създадена работна група, която анализира всички подадени сигнали. Следва в 3-месечен срок групата да обобщи ефективността на системата. След това ще предложат на законодателя евентуални решения. Признават, че ако има пропуск, той не е във функционалността на системата, която стриктно следи разписаното в закона.

Припомняме, че при стартирането на новата система за таксуване имаше проблеми със заплащането на винетките през Борика. Тогава вместо да таксува за една винетка, системата грешно вземаше на два или три пъти повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно ми е къде отиват парите платени по несъществуващи номера на автомобили? Май си ги разделят някой администратор на програмата и шефа на АПИ-то?
114
0
 
8
 
! Отговори
Питащ преди 5 години
Ало, АПИ-то, я дайте едно обяснение къде ще отидат парите, платени с несъществуващ номер на автомобил? Май ще си ги разделят някой администратор на програмата и шефа на АПИ? Хитри сте вии, дано ви приседне.
113
0
 
4
 
! Отговори
Да-а преди 5 години
До СтаврюИ някой администратор ще си преведе грешно платените пари за автомобили, които не са с реално съществуващи номера по своя сметка.
112
0
 
5
 
! Отговори
потребител преди 5 години
Викам ти професоре, защото не ти знам името. Ама като ти чета умните мисли, май ти казват така, защото много акъл даваш :) Откакто е тръгнала тази система си все по медиите да се оправдаваш като ученичка.Повечето не сме глупави и се сещаме за какво е този цирк, но по добре седнете и си оправете нещата.
111
1
 
14
 
! Отговори
Sas преди 5 години
С елементарно ограничаване на символи може да се предотврати подобна глупост. Ако тая система я бяха дали на човек, който има елементарен опит в направата на сайтове за онлайн търговия, нямаше да се излагат като кифладжии.
110
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цирка ще бъде огромен като въведат машинното гласуване.Всички гласове отиват при Киро-либерало.
109
1
 
19
 
! Отговори
! преди 5 години
Естествената тъпота винаги ще превъзхожда изкуствения интелект!
108
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквато държавата респективно народа такива и управниците такава и винетната система.Някой запознат ли е в другите държави как е. Например в Германия винетки за леките автомобили няма. Защо при вас има вие в ЕС ли сте или в Африка. Или ващите управници не ги интересува най развитата и най законнта държава като Германия. Няма да се сърдите на никой сърдете се на вас самите защото ви мързи да станете и да изчистите 30 годишният ***. Всеки се е свил в черупката си и гледа като теле в железница.
107
9
 
8
 
! Отговори
Питам преди 5 години
Защо някой друг да е виновен, когато се глупав и не знаеш как да си напишеш правилно номера?
106
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези за pcre (Perl Compatible Regular Expressions) не са ли чували???
105
3
 
10
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 5 години
ОК, аз ще оправя проблема. Веднага ще премахна кирилицата!!!Ние в IBM правим софтуер за хората, а не хората да стават роби на нашия софтуер. Това се нарича "потребителски/приятелски настроен софтуер". Ако софтуерът разпознаваше кирилицата можеше да валидира, но защо някой програмист да си прави труда да имплементира валидация за символи на кирилица? Защо? Кому е нужно?Защо ББ не иска да купи "IBM Zero Trust AI" и да го пусне в големите общини? Защо се боите от това, което ще намеря.
104
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами да съдят държавата за неоснователно обогатяване, не може някой да взима пари без нищо насреща.Това може да стане само при дарение което обаче трябва да е изрично заявено и прието.
103
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами "гражданите" да вземат да проверяват хубаво какво въвеждат...също и на кой хвърлят пари през терасата...!!! Аман от прости****, на които все някой им е виновен за собствената им немърловост и безпросветност..!!!
102
0
 
11
 
! Отговори
Проф. Мърморски преди 5 години
За здрава тиква, въвеждате грешен номер
101
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До да да ама неАбсолютно правилно, но ще мине повече от година за това дело.
100
1
 
19
 
! Отговори
Учуден преди 5 години
Боже спаси България от такива управници!
99
1
 
24
 
! Отговори
Дундаков преди 5 години
Три месеца ще анализират постъпилите сигнали, след това три месеца ще ги осмислят и тя свърши годината. Ще си купя винетка чак 2020 година. Дано тогава да има яснота.
98
1
 
25
 
! Отговори
Chovek преди 5 години
Просто да направят в тази система една елементарна проверка - когато въведеш номер да ти излиза, че автомобил с такава регистрация не съществува или да ти излиза някаква много обща информация за автомобила. По този начин ще знаеш, че си купуваш винетка за твоята кола преди да си дал парите на вятъра. Едва ли е много трудно да се направи...
97
1
 
29
 
! Отговори
да да ама не преди 5 години
Така им се иска на м.а....л..о...у...м...ни...ци..те . Има си начин. Пускаш заявление до АПИ да ти върнат погрешно преведените пари и ако откажат да го направят доброволно ги съдиш за неоснователно обогатяване - чл.45 от ЗЗД. Така хем ти връщат парите, хем ти плащат и съдебните разноски и дебилщината им излиза солена. Гражданите не са виновни, че системата е направена глупаво и не може да се въвеждат корекции или сторниране.
96
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"тоя СУРАТТЕФТЕР довърши всичко грамотно.( Щом може да поздравяваш със "здр")"---Максималист :) , zdr или zd се счита за напълно достатъчно