Въвеждаш V вместо В...150 дарили винетка на друг водач или държавата

От АПИ търсят решение заради грешките при покупката
Обновена: 22 фев 2019 07:19 | 22 фев 2019 07:11, Анисия Иванова
158
Въвеждаш V вместо В...150 дарили винетка на друг водач или държавата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Сбърка ли водач регистрационния си номер при закупуването на електронен винетен стикер, той няма как да получи заплатената сума обратно и губи тези пари. Това стана ясно след сигнали на граждани за нови проблеми със системата за е-винетка. Около 150 жалби на граждани са подадени от граждани при продадени от пътната агенция 1,5 млн. такси.

Оказва се, че всеки може да купи и валидира винетка на несъществуващи номера. За сгрешени по вина на потребителя символи от регистрационния номер на превозното средство суми не се възстановяват от Агенция "Пътна инфраструктура“ (АПИ). Отговорността за правилното деклариране на регистрационния номер на превозното средство е на потребителите. Най-често водачите въвеждат грешно регистрационния си номер, като въвеждат SV вместо СВ или V вместо В.

Впоследствие се оказва, че нямат валидни винетни такси, заплатени реално, а парите са преведени на АПИ. Често се бъркат цифри или други букви от номерата. Така 150 водачи вече по погрешка или купуват винетки на други шофьори или даряват пари в сметките на държавата.

Според ръководителя на отдел "Информационно обслужване" в Националното ТОЛ управление проф. Олег Асенов, законодателят ясно е постановил, че отговорност за въвеждането на грешни данни на машините за самообслужване при таксуване на електронна винетка носи потребителят.

По регламент регистрационните номера в България са с букви, които могат да бъдат намерени и на латиница, затова въвеждането, независимо дали е на кирилица, или на латиница, трябва да съответства на буквения израз на регистрационния номер. Системата обаче не може да проследи валидността на номера.

"Такъв номер теоретично би могъл да съществува. Включително би могъл да съществува номер и от 6 цифри. Както и сме виждали по пътищата и други интересни номера, които съществуват. Защо обаче потребителят няма възможност да върне сумата пари, ако е сгрешил при закупуването на винетка, както би трябвало да се случи с всяка стока и услуга в рамките на ЕС? Защото това, което заплаща потребителят не е стока и не е услуга, а държавна такса", тълкува Асенов пред "Монитор".

Според него не трябвало в управлението да има човек с правомощия да редактира данни, защото същият можел утре да започне да злоупотребява с правомощията си.

В Националното ТОЛ управление е създадена работна група, която анализира всички подадени сигнали. Следва в 3-месечен срок групата да обобщи ефективността на системата. След това ще предложат на законодателя евентуални решения. Признават, че ако има пропуск, той не е във функционалността на системата, която стриктно следи разписаното в закона.

Припомняме, че при стартирането на новата система за таксуване имаше проблеми със заплащането на винетките през Борика. Тогава вместо да таксува за една винетка, системата грешно вземаше на два или три пъти повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Половината от грешките са на оператора, който въвежда данните (когато си я купуваш от А1 или бензиностанция). Разбирам да не предлагат промяна за седмична и месечна, но чак пък за годишна. Не е правилно АПИ да лапат два пъти пари! Потребителят трябва да има право в някакъв срок и срещу съответният документ да може да поправи грешката си. Апи може да правят грешки с двойно взети пари, хората не могат?!
74
1
 
5
 
! Отговори
Гепи преди 5 години
След като откраднаха парите,ще давамефира.Така беше и със сименс.Що нямаше проблем когато холандцитевъведоха в градския системата.Даже епредвидено и в бъдещи промени дасработи,но самоковото нещо се ослушваДа излезе Банкоматният стратег и дасложи до апарат чиновник.
73
2
 
27
 
! Отговори
Програмист преди 5 години
Този проблем се разрешава с 4 реда код. Но просто хората които са изпълнявали поръчката за изграждането на тая смехотия са били некадъpни, немислещи, с глyпави началници. Така става когато се дават едни пари на разни "наши момчета", без да притежават нужните компетенции и качества, ами само защото са наредаци на някой, най-често някоя партия.
72
2
 
10
 
! Отговори
Cartman преди 5 години
Сега и с това ли ще се занимаваме? Някакви хора, които си пишат на шльокавица във фейса се нас**ат и трябва друг да ги забърше. Най-вероятно става въпрос за хора, като онзи ром от Кюстендил, който беше написал във фейса "Ne sm ybiec". Ако и с това започне да се занимава държавата, то по-добре да назначи по една бавачка на всеки *** да върви след него да му казва да не прави простотии.Относно предложенето да се ограничи въвеждането на G V W и др., как ще се въвеждат чужденците номерата?
71
2
 
15
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Бандитска държава! Това е кражба!!! Не може система да не валидира номерата на колите? Ами утре и
70
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко пояснения, че програмисткото съсловие наду гайдите.Няма понятие "невалиден" или "несъществуващ" номер. Всеки номер може да е такъв, какъвто е. Абсолютно невъзможно, а и нелогично е искането да се поддържа база данни от всички издадени в световен мащаб регистрационни номера. Винетни стикери се продават както за автомобили с българска регистрация, така и за всякакви други национални табели. Навсякъде се пише, че въведеният номер трябва да е ВИЗУАЛНО идентичен. То не е за аборигени, де.
69
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом само 150 индивида са сбъркали буквите сме добре.Другият път ще внимават и ще си научат номера на колата.
68
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много е гадно да си ***, но е пълно с такива и трябва да има възможност да се поправи грешката.
67
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В чужбина без талона на колата тол винетки не се издават и грешки не се допускат въпреки ,че не използват кирилица.Самата система е объркана.
66
0
 
5
 
! Отговори
Митко преди 5 години
По-долу някой ме попита как чужденец ще попълни V, G, .... тези символи могат да се забранят само когато избереш език 'български' както и номера ако е български!
65
1
 
8
 
! Отговори
До 57 преди 5 години
Готов си за ръководен пост в АПИ, там са всичките неграмотни като теб. Нали преди това си избрал държава, т.е. проверката ще е за български номера.
64
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С българин можеш да си правиш каквото си искаш - те са известни по света с покорния си нрав. Дори да го нaбиeш най-много някоя псувня да ти удари ама нищо повече. То и в българия май е същото - ромитe ги колят и изнacилвaт всеки ден, ответна реакция няма дори имам чувство че им прави кеф на българите. Имат някакъв странен за света фетиш - да плащaш сметките на poми и да им даваш социални помощи а те да кoлят и изнacилвaт. Дали е мазохизъм или някаква нова негова форма - само българите знаете.
63
6
 
2
 
! Отговори
:-) преди 5 години
Съвсем нормално е държавата да не възстанови парите в този случай. В Сърбия на магистралата получаваш билетче. На гърба му пише, че ако го загубиш плащаш най-високата такса за магистралата, без значение че номера ти е проследен и е доказуемо, че си влязъл преди само 15 км.
62
1
 
5
 
! Отговори
някой преди 5 години
И аз в бързината съм грешил, само че ставаше въпрос за 1 лев - пратих смс за зелена зона в Плевен на някакъв кратък номер и получих отговор, че съм заплатил 1 час паркинг във Видин. Бях объркал едната цифра в бързината и пратих наново.
61
0
 
11
 
! Отговори
До 57 преди 5 години
До :-)Точно така, но в зависимост от избраната националност на превозносто средство, може да се променя и regex-a с допустими символи. Тоест при БГ националност да не мжое да се избира V,G и т.н., а при националност UK да може да ги избираш. Не е трудно за направа, стига да е било описано в заданието.
60
2
 
8
 
! Отговори
Boto преди 5 години
Гледам няколко хора обясняват как да се забраняват букви, че било работа за 5 минути на програмист и т.н. Показвайки разбира се, че имат професионално мнение за всичко.Аз така като простичко момче ще попитам ако живея у Германия и дойда да видя баба си трябва ли да мина през КАТ да си взема български номер та да си купя винетка?Или пък да се вържем към всички страни да проверяват дали има такъв номер?Сега явно има грешки ама при 2 потвърждавания па виж какво си писал та....
59
1
 
8
 
! Отговори
Кеш преди 5 години
Какви са тези глупости? Ако пише SV ще го напишат SV, ако пише СВ ще напишат СВ. Чудят се как да откраднат повече пари.
58
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо няма връзка с регистрите на КАТ и да се валидират така въведените номера?
57
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ти вземат нари за несъществуващ номер, и да няма начин да си ги получиш обратно - пълен д**ебилизъм. Не говорим за смс за синя зона, а за стотици и хиляди левове... представете си годишна винетка за камион, бързаш, притеснен си, бъркаш една буква. Какво пречи да можеш в рамките на 3 работни дни да докажеш че си сбъркал и да си поискаш корекция?
56
0
 
20
 
! Отговори
2014 преди 5 години
Въпросът не е дали сгрешилите са неграмотни, глупави или т.н. определения, въпросът е, че заради малка грешка, ДЪРЖАВАТА НЕ ИСКА ДА ВРЪЩА ПАРИ!! За една дъвка може да ти се направи сторно, ама за 100 лв в държавата на калинките не може!!!