Кой ще ни лекува? Личните лекари у нас намаляват с всяка година

4211 медицински лица трябва да се грижат за здравето на 7 млн. души
23 фев 2019 15:20, Красимир Ангелов
170

Тревожната тенденция продължава - личните лекари у нас намаляват с всяка изминала година. Ако през 2000 г. като общопрактикуващи започнаха около 7000 лекари, то днес, в началото на 2019 г., те са с 2800 по-малко.

Още по темата
Тези 4211 джипита трябва да се грижат за здравето на близо 7 милиона и 300 хиляди души.

Лекарският съюз отдавна бие тревога, че семейните лекари намаляват, а и средната възраст на останалите в системата е 58-59 години. Така че кризата предстои да се задълболача, алармират експертите.

В столицата София, за здравето на близо 2 милиона души, се грижат под 800 лични лекари.

Според статистиката на Евростат България е сред страните с най-нисък дял на общопрактикуващи лекари на 100 000 жители в ЕС. На 100 хиляди българи се падат 64 общопрактикуващи лекари, като зад нас по този показател е само Гърция с брой на ОПЛ от 42 - на 100 000 жители.

Още за тревожната статистика вижте в следващия репортаж на телевизия Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За българите явно е по важно да сме ЕС и да ни управляват дистанционно, а държава, лекари, образование постепенно изчезват и отиваме към състоянието преди 1940г
109
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Благодарение на просперитета и технологичното развитие скоро изобщо няма да имаме нужда от лекари. От една страна качеството на живот се вдига всяка година и хората страдат от заболявания все по рядко. От друга страна няма да има нужда и от хирурзи защото всички операции ще се правят от роботи управлявани от изкуствен интелект.Ще има нужда само от медицински специалисти от най високо ниво и програмисти които да обучават и да програмират роботите.
108
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои аптекари (особено по-възрастните) са по-квалифицирани от "докторите"!!!Факт!!!!!-----------Тогава защо не ходиш на аптекар, а на лекар като трябва да те оперират?
107
9
 
11
 
! Отговори
не става преди 5 години
Едно приложение на смартфона ще върши същата работа като "личния лекар".
106
4
 
14
 
! Отговори
поздрави преди 5 години
от Швеция на българските пациенти и колегите ми. Едните неблагодарни,другите алчни но почти всички нахални.Като шефа на Правителствена например,или на Св.Екатерина...много са.Има и свестни,но малцинство.
105
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои аптекари (особено по-възрастните) са по-квалифицирани от "докторите"!!!Факт!!!!!
104
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде ги видяхте тези 7,3 милиона човека в България?Не повече от 6,7 милиона са.Както и София е не повече от 1,3 милиона.
103
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Личните лекари са чиновници.Вършат работата на рецепционистите на гишетата при които си записваш час за даден лекар,НИЩО повече-излишни са.
102
13
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да напомним на другарите те, че лекарската професия е НАЙ-ВИСОКО ПЛАТЕНАТА МАСОВА ПРОФЕСИЯ в цивилизования свят и даже голяма част от Третия Свят и не е платена единствено в откровено комунистически дупки, защото човекът там няма значение. Колкото по-висок стандарт има едно общество , толкова този сектор от човешката дейност е по-развит и обратно. Защото там в развития свят човешкият живот има стойност.
101
10
 
10
 
! Отговори
fan преди 5 години
В България нивото на общо практикуващите лекари е точно толкова лежерно, както и на завършилите право или УНСС без значение на специалността.Проблемът е много по дълбок от това, че няма кой да ти напише рецепта за хомепатия :) + имуностимуланти и след това леко антибиотиче :)
100
8
 
36
 
! Отговори
ТикваСъм преди 5 години
Освен да чакам ДжиПито поне по половин час да се налафи със сестрата и да благоволи да ми даде направление ако има, друга полза досега не съм имал. Когато погребвах роднина, за който голяма вина имаше докторът да стигне до там, цял ден не си вдига телефона докато не се принудих да заплатя 50 лева за частен лекар от обредния дом, който да констатира смъртта. Кофти народ сме и лекарите са едни от най-крещящите примери за това.
99
7
 
18
 
! Отговори
Пазвантин преди 5 години
Чакам протест защо им спират ТЕЛК или протест защо не им дават да изписват лекарства само към техни аптеки, или защо те препращат сама към платения им прием. Добрите доктори ги носят на ръце. Калпавите все протестират за нещо, все са обидени и търсят признание.
98
0
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Няма страшно,от Пакистан и Бангладеш ще дойдат лекари.=========Те съплеменниците им дойдоха отдавна, но забравиха да се върнат !
97
7
 
24
 
! Отговори
Мартисан преди 5 години
Защо не се появи един лекар да заклейми бандата ТЕЛКаджии. Всички са знаели през цялото време за това. Съучастие в престъпление се нарича това. Нямат никакво право да реват за пари в този случай. Жал ми е за младите кадърни хора в системата които са подложени на унижения и тормоз от дъртите пиявици.
96
4
 
12
 
! Отговори
Смирен депутатт преди 5 години
Няма страшно,от Пакистан и Бангладеш ще дойдат лекари.
95
7
 
8
 
! Отговори
До 92 Анонимен преди 5 години
Ти мислиш, че лекарите не ходят по врачки, баячки и други подобни ? Много грешиш имаше една лична лекарка пращаше един пациент вместо да отидел на психиатър да ходел да си чукне яйце, тя щяла да му каже къде. Но за него беше късно, защото беше развил шизофренията. Друга пък си лееше куршум и била много доволна. За бяла лоза (херпес зостер) също пращат малки деца да им баят. Лекарите не са глупави хора. Видяли са много, знаят много, така че подобни коментари са неуместни.
94
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 96Липсват му 20 години къртовски труд, изпити, лишения, нерядко и подигравки...Правилно му каза, като му се види толкоз сладка работата - да хваща и да работи!
93
1
 
14
 
! Отговори
песимист преди 5 години
Скоро, млада банкерка излекува дистанционно, с близо половин милион наивници клети.
92
8
 
17
 
! Отговори
Легендата преди 5 години
Лекарите първо сами да се прочистят от мършата. Въртят схеми, подиграват се с болните и после защо ги биели. Е да не са всички такива, но дори и свестните никога не застават на страната на пациента. Само ако им направи на тях директно мръсно колега, тогава може да кажат нещо. Иначе не ги интересува. Всички в България взимаме малки заплати. Искам лекарите престъпници да си получат заслуженото в този живот, не в следващия!
91
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Сладка работа! Щом ти харесва тая сладка работа толкова много, какъв ти е проблема? Хващай се в ръце и започвай да я работиш! Е, може би ще кажеш, че нещо ти липсва и затова само гледаш отстрани и точиш лиги.