Кой ще ни лекува? Личните лекари у нас намаляват с всяка година

4211 медицински лица трябва да се грижат за здравето на 7 млн. души
23 фев 2019 15:20, Красимир Ангелов
170

Тревожната тенденция продължава - личните лекари у нас намаляват с всяка изминала година. Ако през 2000 г. като общопрактикуващи започнаха около 7000 лекари, то днес, в началото на 2019 г., те са с 2800 по-малко.

Още по темата
Тези 4211 джипита трябва да се грижат за здравето на близо 7 милиона и 300 хиляди души.

Лекарският съюз отдавна бие тревога, че семейните лекари намаляват, а и средната възраст на останалите в системата е 58-59 години. Така че кризата предстои да се задълболача, алармират експертите.

В столицата София, за здравето на близо 2 милиона души, се грижат под 800 лични лекари.

Според статистиката на Евростат България е сред страните с най-нисък дял на общопрактикуващи лекари на 100 000 жители в ЕС. На 100 хиляди българи се падат 64 общопрактикуващи лекари, като зад нас по този показател е само Гърция с брой на ОПЛ от 42 - на 100 000 жители.

Още за тревожната статистика вижте в следващия репортаж на телевизия Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
2
 
5
 
! Отговори
Доктор Цецков преди 5 години
Гинекологични прегледи.Дискретност и професионализъм!Цена - по споразумение.
89
0
 
19
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
какво е казал султанаНека най-добрите лекари да носят ковчега ми, за да видят всички, че дори и най-добрите лекари са безсилни пред лицето на смъртта. Разпръснете злато, за да могат всички да видят, че богатството, което получаваме в този живот, остава на този свят.Нека всички да видят ръцете Ми и да разберат, че дори и всемогъщият Султан Сюлейман Кануни си тръгва от този живот с празни ръце.А сега си помислете, защо се самоизяждате в племето ?!
88
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще ходим на врачки и ше мятаме ланци през балконите
87
1
 
23
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Ами с това отношение към тях, ще намаляват. Другаде ще са по-добре, а вие пак си вийте по луната!
86
0
 
13
 
! Отговори
недоверие преди 5 години
Дали имаме 7 милиона, по-малко сме.
85
11
 
14
 
! Отговори
Американец преди 5 години
Всеки заминава на запад, но не и към Русия!!! Евроатлантическия път е правилния път!!! Браво на всеки който успее да избяга от това бунище България!
84
5
 
11
 
! Отговори
пият сиромашка кръв преди 5 години
капиталисти
83
9
 
33
 
! Отговори
fan преди 5 години
Като се има предвид, че огромна част от личните лекари са в ролята на промоутъри на всякакви прахчета и сиропчета на всичките тия "pharma" компании, които ги водят да ядат и да пият,не виждам проблем. Рядко може да се види в кабинет нещо повече от стетоскоп, лъжици за гърлото, хладилник мраз за имунизациите и ако е нещо много модерен може и кръвно да ти премерят.Искам да получавам здравеопазване с качество според участието ми в системата, не искам да издържам 2-3 м4нгали, а баба ми да мизерства
82
4
 
36
 
! Отговори
Сладка работа! преди 5 години
Не знам, нашата лична ми е близка, кара нова Мазда СХ3, пред кабинета й е фул с пациенти, тя си им казва клиенти, живее си екстра жената, обикаля си по света, джитка насам-натам, събота-неделя почива, не ми се е доверявала дотам, но едно минимум 4 хилядарки заформя на месец, отделно аптечните агенти й осребряват кочана с предписаните медикаменти на правилната фирма. Дъщеря й и тя учи медицина. Златен занаят!!
81
4
 
14
 
! Отговори
~то преди 5 години
Къде има лекари, че пък зели да намаляват? Тук има медици те само те насочват как докато умираш леко и меко да изхарчиш всичко което иначе така прилежно си заделил за бала на щерката и хелорона отиде за големи кутийки с 1-2 хапчета в тях и огрооомни листовки все едно някогаща некой ще ги чете.
80
8
 
10
 
! Отговори
Депутат преди 5 години
К'во ми пука, имам си правителствена болница.
79
6
 
16
 
! Отговори
123 преди 5 години
Те са напълно безполезни. Да се махат. Всеки сам знае какъв лекар-специалист му трябва.
78
7
 
11
 
! Отговори
Пепи преди 5 години
Абе то кое им е личното на тия 'лекари' как се нарича лична ама на много жена? Работя и плащам вече 23 години за здраве и кеф, ползвала съм веднъж болница то и май ме подредиха повече и чат пат за грип ходя да ловя покрай някой задължителен преглед, та питам личната няма ли поне една паста да почепи тя ми вика ц ама виж новата ваксина за грип моя ти я бодна free.
77
5
 
9
 
! Отговори
Чичо...защо кашляш ? преди 5 години
Вие пийте ракии и всЕкакви алхимии цял живот,пък после чЕкайте да се оправите !
76
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
GPтата не лекуват. те са административен филтър между болният и болницата
75
3
 
5
 
! Отговори
man преди 5 години
Гласувайте за новия Луканов и Виденов, при тях си беше екстра
74
3
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Дръжте се още малко българи.На изборите гласувайте пак за крадци,пък те после хубаво ще ви излекуват.
73
5
 
3
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
Приказка си е тука, рая на балканите 100 000 в Софя работят 2 милона живи гледат, из странта е още по ларж на град от 60 000 работят 3 000 всички други на билети я карат, търкат и се тъпчат с мазни лакумства. Децата де ваксинирани де не борят по 13 грипа на сезон и плющят сладки сиропчета за 14,90 лв. Бабите даряват о 70 - 80 000 на бедни ромънци всеки ден, а пътищата ооо пътищата са писта редовно има някой размазан от кеф по тях! Аз ли аз си хрупам следваща бира и бавно мъча един Аз ям и домат
72
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Факт 68К'ви пари, бе? И милиони да им изсипеш на лекарите, пак ще те уморят, щото на 100 лекари само 1-2 са читави. Хем прибира парите, хем те оставя да умреш.
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ТЪЙ КАТО НЯМА КОГО ДА МАСКАРИМ ТУКА СЕ ПРЕХВЪРЛИХМЕ В ЕВРОПА ЕЙ ТАКА ПО БЪЛГАРСКИ ДА ИМ КАЗВАМЕ ЧЕ НИЩО НЕ РАЗБИРАТ И ПО ДОБРЕ ДА СИ ХОДЯТ- ОБАЧЕ ОТ ТАМ НИ СМЕ ИЗСМЕХА ДРУЖНО.