Мениджърите взимат двойно по-голяма заплата, пият и пушат повече

На трапезата пък при по-висока заплата има по-малко калории
Обновена: 23 фев 2019 11:09 | 23 фев 2019 07:30, Александър Попов
124
Мениджърите взимат двойно по-голяма заплата, пият и пушат повече
Снимка: Булфото, архив

Доходите в семействата зависят от заеманата длъжност, но се наблюдава любопитна тенденция по отношение на това как те са свързани с храната, приеманите калории, прекараното свободно време.

Според данните на Националния статистически институт доходите на семействата, в които поне един от съпрузите заема ръководна длъжност или има собствен бизнес, са с 64% по-високи от тези на домакинствата, в които всички са обикновени работници.

Още по темата
Годишно на едно домакинство са средно 12 836 лв., а на човек – 5586 лв. Това прави по 465 лв. на човек на месец. Парите в едно домакинство се разделят между всичките му членове. Затова дори един от съпрузите да взима висока заплата, ако в семейството има пенсионер, безработен или дете, средният доход на човек пада значително.

Но ако главата на семейството е на ръководен пост, като например мениджър или старши служител във фирма, средният годишен доход на домакинството скача на 26 777 лв. А на всеки от семейството се падат по 9 112 лв. годишно, което прави по 760 лв. на месец, цитира данните "Труд".

Ако главата на домакинството е обикновен работник, средният доход на семейството за година е 16 368 лв. А на човек се падат само по 5 710 лв. годишно, или близо 475 лв. на месец.

Ако главата на семейството е специалист в своята област, т.е. изпълнява специфични и отговорни задачи, но не е на ръководна длъжност, то средният годишен доход на домакинството е 21 945 лв., което прави по 1828 лв. на месец. На човек от домакинството се падат по 9030 лв. за година, или по 752 лв. на месец.

Оказва се обаче, че дори човек да е мениджър, доходите от заплати в домакинството му са само с 40% по-високи от получените заплати в семействата на обикновени работници. По-високите доходи идват, ако човек има собствен бизнес и наети служители. Шефовете, които управляват собствената си фирма, носят в семейството над пет пъти повече пари от хората, които също работят за себе си, но са например майстори или със свободни професии и не ръководят персонал.

Противно на очакванията, домакинствата, в които главата е мениджър или старши служител във фирма, консумират по-малко калории, отколкото семействата на работниците.

В семействата на мениджърите и хората със собствен бизнес средно на ден се изяждат по 1927 калории на човек, докато в домакинствата на работниците изяждат по 2152 калории.

В работническите семейства хапват повече хляб (81,1 кг на човек за година при 57,1 кг на човек в семействата на мениджърите), месо (31,6 кг/30,4 кг) и месни продукти (14 кг/11,9 кг).

В семействата на мениджърите обаче ядат повече плодове (52,8 кг на човек при 45,3 кг в семействата на обикновени работници), както и малко повече домати, краставици, луканка, кашкавал, прясно и кисело мляко.

Мениджърите обаче пушат повече, а в техните домове се пие повече алкохол.

Семействата на мениджърите и старшите служители харчат за храна с 46% повече от работническите семейства. За дрехи и обувки мениджърите дават с 47% повече, а за свободно време и образование – над два пъти и половина повече от семействата, в които главата е обикновен работник. Оказва се, че шефовете купуват по-скъпа храна и ядат по-често в ресторанти, но по отношение на количествата храна няма голяма разлика от потреблението на работниците.

Хората с по-висок професионален статус се отличават по това как прекарват свободното си време.


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
2
 
0
 
! Отговори
mizko преди 3 седмици
меринжей в ай ти фирма.... и кво менажираш? кой дошъл на работа кой не. това може да го прави и обикновена секретарка, както и 95% от функциите ти. останалите 5% ги правят дивелъпърите или водещия такъв - договаряне клиенти, аквизиция и т.н. при 5 нива меринжеи и 5 нива дивелъпъри се крадат около 70% от труда на дивелъпърите. в другите индустрии не знам колко е но не вярвам да е доста по малко. да не говорим че повечето шефчета не са нито най компетентните нито най умните - селчански тарикатчета, дебели връзки или дебели паламарки о гасягата.
85
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това прозвуча малко като следните:
"Мениджърите са мениджъри"
"Мениджърите взимат двойно, имат повече пари"
"Работниците взимат двойно по-малко от мениджърите, могат да си позволят по-малко"
"Един мениджър + още един мениджър = два мениджъра"
"Бялото не е черно"
"Пешо взима повече пари и в магазина може да си позволи повече"
"1 кг = 1000 гр"
Нещо от сорта...
84
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нямам никакви претенции колко ще взима шефът ми, стига моята заплата да ми е достатъчна за нормален живот. Но шефът ми да взима десетки хиляди, да сменя колата всяка година, да води любовниците си по екзотични екскурзии, а в същото време хората, които работим за него да не можем да си платим сметките, това-не!
83
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
МЕРИНДЖЕЙ- ХАААА ХОООО ХИИИИИ АААААА
82
1
 
4
 
! Отговори
до 79 преди 3 седмици
Спокойно, де, представят тенденциите в двете групи, нормално е винаги да има изключения. Също така ще има и мениджъри, които не ядат плодове и зеленчуци и не пият и не пушат. Има и мениджъри, които са на ниски заплати.
Отново - общи тенденции, а не индивидуални различия.
81
2
 
0
 
! Отговори
Млад меринджей преди 3 седмици
Ами хайде наздраве, пуф-паф-пуф-паф...
80
2
 
0
 
! Отговори
пазаруващ преди 3 седмици
Факт, добре е. Винаги проверявам тези на била без да се чудя какво да правя с хартията: kimbino.bg/billa/
79
8
 
0
 
! Отговори
не-мениджър преди 3 седмици
Аз пък не пуша и не пия много. И също така, без да съм мениджър, конумирам много плодове и зеленчуци. Просто сравнявам цените и промоциите в https://kimbino.bg/. Избирам най-добрите и купувам. И като спестяваш по 10 лева на пазаруване, нещата се получават.
78
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами написано е точно това в статията, само трябва да се прочете.
77
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Може ли статия за обикновените хора- колко получават, колко им остава от заплатата, ако член от семейството е безработен, пенсионер, болен и дете, колко купува, колко яде, почива ли...? Щото меринджеите са малък % от населението, а обикновените бачкатори са масата хора.
76
2
 
10
 
! Отговори
Mr. Manager преди 3 седмици
Освен това взимат и кокаин повече ;) Аз съм пример!
75
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най-лошото нещо в България е да учиш, да се стараеш и в следствие на това да успееш. Българската завист ще те демонизира и унищожи. Автоматично и без доказателства вече си мутренски син, престъпник, лъжец, измамник, крадец, експлоататор и така нататък. Просто така сме решили, че в България хора успели със старание и умения няма.
74
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Открихте топлата вода. Революционна новина!
73
2
 
25
 
! Отговори
IT guy преди 3 седмици
Аз взимам много пари като ИТ в Америка, но жена ми успява да изхарчи 110 % от заплатата ми - така че нищо не взимам
72
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
моля за повече информация дали дефекират повече.
71
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много глупава статия, честно казано. Аз съм мениджър в IT сектора. Не пия, не пуша. Знам всеки от подчинените ми колко пари взима, поради елементарната причина, че аз им преизчислявам заплатите през няколко месеца. Junior човек (зелен студент)- 2200-2500лв.. Mid- 3200-3800. Senior 4200-5200. Senior Seniority Level 2, 3, 4- 6200-8000+. Моята заплата е сходна със заплатата на най-добре платените developer-и. Така е във всяка компания... Жена ми работи в немска компания (Маркетинг)- същата работа.
70
19
 
36
 
! Отговори
Solar Power преди 3 седмици
През соца беше същата простотия. Баба ми вземаше 72 лева пенсия с която можеше да си купи точно 200 хляба по 36 стинки. От 1945 е пълна скръб и все още е така защото рашъните не ни пускат от хватката било то тя и енергийна. 99% от енергията ни идва от русия :)
69
6
 
37
 
! Отговори
Друг Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен
Така е, но в БГ е толкова нисък стандарта на живот, че ниска заплата означава зимата да не можеш да си платиш тока и да студуваш или пък лятото да не можеш да отидеш на море. Или да не можеш да изпиеш едно кафе в мола.
68
4
 
39
 
! Отговори
млад меринджей преди 3 седмици
Аз съм млад меринджей и съм на този пост защото се познавам с баш шефа...
Всичкото работник ги търсим гладни за 600-700лв от джжобса или заплататабг!
67
3
 
27
 
! Отговори
бачкатор преди 3 седмици
”главата е мениджър или старши служител във фирма, консумират по-малко калории, отколкото семействата на работниците .”
Ами вярно е!!
Шефа идва и казва ..днес трябва да разтоварите 2-3 камиона а той стой в офиса и гледа ..какви калории да изгори????
На него му изтича само долния мозък когато по обяд при него идва кака Радостина!!