Мениджърите взимат двойно по-голяма заплата, пият и пушат повече

На трапезата пък при по-висока заплата има по-малко калории
Обновена: 23 фев 2019 11:09 | 23 фев 2019 07:30, Александър Попов
124
Мениджърите взимат двойно по-голяма заплата, пият и пушат повече
Снимка: Булфото, архив

Доходите в семействата зависят от заеманата длъжност, но се наблюдава любопитна тенденция по отношение на това как те са свързани с храната, приеманите калории, прекараното свободно време.

Според данните на Националния статистически институт доходите на семействата, в които поне един от съпрузите заема ръководна длъжност или има собствен бизнес, са с 64% по-високи от тези на домакинствата, в които всички са обикновени работници.

Още по темата
Годишно на едно домакинство са средно 12 836 лв., а на човек – 5586 лв. Това прави по 465 лв. на човек на месец. Парите в едно домакинство се разделят между всичките му членове. Затова дори един от съпрузите да взима висока заплата, ако в семейството има пенсионер, безработен или дете, средният доход на човек пада значително.

Но ако главата на семейството е на ръководен пост, като например мениджър или старши служител във фирма, средният годишен доход на домакинството скача на 26 777 лв. А на всеки от семейството се падат по 9 112 лв. годишно, което прави по 760 лв. на месец, цитира данните "Труд".

Ако главата на домакинството е обикновен работник, средният доход на семейството за година е 16 368 лв. А на човек се падат само по 5 710 лв. годишно, или близо 475 лв. на месец.

Ако главата на семейството е специалист в своята област, т.е. изпълнява специфични и отговорни задачи, но не е на ръководна длъжност, то средният годишен доход на домакинството е 21 945 лв., което прави по 1828 лв. на месец. На човек от домакинството се падат по 9030 лв. за година, или по 752 лв. на месец.

Оказва се обаче, че дори човек да е мениджър, доходите от заплати в домакинството му са само с 40% по-високи от получените заплати в семействата на обикновени работници. По-високите доходи идват, ако човек има собствен бизнес и наети служители. Шефовете, които управляват собствената си фирма, носят в семейството над пет пъти повече пари от хората, които също работят за себе си, но са например майстори или със свободни професии и не ръководят персонал.

Противно на очакванията, домакинствата, в които главата е мениджър или старши служител във фирма, консумират по-малко калории, отколкото семействата на работниците.

В семействата на мениджърите и хората със собствен бизнес средно на ден се изяждат по 1927 калории на човек, докато в домакинствата на работниците изяждат по 2152 калории.

В работническите семейства хапват повече хляб (81,1 кг на човек за година при 57,1 кг на човек в семействата на мениджърите), месо (31,6 кг/30,4 кг) и месни продукти (14 кг/11,9 кг).

В семействата на мениджърите обаче ядат повече плодове (52,8 кг на човек при 45,3 кг в семействата на обикновени работници), както и малко повече домати, краставици, луканка, кашкавал, прясно и кисело мляко.

Мениджърите обаче пушат повече, а в техните домове се пие повече алкохол.

Семействата на мениджърите и старшите служители харчат за храна с 46% повече от работническите семейства. За дрехи и обувки мениджърите дават с 47% повече, а за свободно време и образование – над два пъти и половина повече от семействата, в които главата е обикновен работник. Оказва се, че шефовете купуват по-скъпа храна и ядат по-често в ресторанти, но по отношение на количествата храна няма голяма разлика от потреблението на работниците.

Хората с по-висок професионален статус се отличават по това как прекарват свободното си време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винаги слушаме "ние сме малка държава и за това еди какво си", ясно бе *** малка малка ама виждаме и по-малки държави които покоряват световни върхоте, дали в спорта, дали с научно откритие, дали с женска красота, все нещо ще има. Само България никога в нищо не е спечелила, е 7 милиона е и по света още 2-3 милиона, това са 10 милиона, а пък има държави с половин милион население къде къде по-известни и допринесли за света
17
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Патрициите в древен Рим са преяждали ,и после повръщали и започвали пак да се тъпчат.Тъй че нямат надяждане.
16
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Проблема в България е че често се назначавт мениджъри, които си нямат понятие от това, как да управляват персонала ефективно. Често заради такива мениджъри една фирма може да се сдобие с отрицателни коментари в интернет."Проблема на България де да беше само това ехеее банкет трябваше да правим. Проблема на България не е един, те са хиляда. Българите не са умна нация, никога не успяват да стигнат до световния връх в нито една област - винаги слушаме оправдания
15
4
 
18
 
! Отговори
Ъъм преди 5 години
Забравихте. Мозе да се дрсът. Смърк , смърк. Кока. Кола. И катастрофа. Аз ако имам пари няма да ги харча и да преяждам като свня. Защото господ се разсърди и ще ме убие от преяждане. Бих дал на бедните да ядат и те. Защо да се тъпча ? Аз ям 3 пъти на ден а не 20 пъти на ден. По някога ям 1 път.
14
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблема в България е че често се назначавт мениджъри, които си нямат понятие от това, как да управляват персонала ефективно. Често заради такива мениджъри една фирма може да се сдобие с отрицателни коментари в интернет.
13
3
 
22
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Сега ми стана ясно защо меринджеите преяждат с луканка :)
12
2
 
30
 
! Отговори
Мапутка преди 5 години
От статията разбираме,че АКО баба беше мъжка,щеше тя да има дръжка.......
11
3
 
26
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
А, за мениджърките защо няма статия?
10
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само се огледайте и кажете колко от вас са виждали шефове компетентни и достойни за уважение
9
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То сега всеки иска да е меринджей. Младежи прочетат две статии и отиват на интервю. Меринджей е човек, професионалист, с професионален и житейски опит, който има организаторски умения и може да носи отговорност за колектив. У нас масово се гледа да се сложи млад и евтин човек, който да се учи в движение и затова всичко е на този хал. Чалга бате и алкохол....
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно какво се има предвид мениджър. При този отлив на инвестиции попаднах на обяви за директор на завод, директор на цех, началник отдел и всички предлагат между 750 и 1800лв. В ИТ средно ниво мениджър от типа тийм мениджър, проджект мениджър се предлагат около 2500лв. Чак при акаунт и транзишан мениджър отиваме на от 4000 чисто и нагоре, което е по малко отколкото за опитен специалист. Това е масовият случай и то най вече, защото младежи с няколко години опит масово искат да стават мрриндж
7
1
 
17
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Че и се таковат повече.
6
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Мениджър свежи продукти.. в лидъл ли става въпрос ?
5
2
 
35
 
! Отговори
абсурдистан преди 5 години
туй НСИ са на заплати от нашия джоб ,за да пишат щуротии - Закривайте и парите за Болници ! Стига с тези безполезни капуши !кой ял,кой пръдял ...........
4
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ако си полицай ревеш за пари и парцалки, разписваш се на хиляда лева, а харчиш пет хиляди на месец. Същото важи и за болшинството държавни хрантутници. Как става никой не може да обясни.
3
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А колко харчат Киро гела.. Меди... Бойко.. Делян.. Ген. Гоцев... Гоце... Костов?
2
5
 
10
 
! Отговори
11 преди 5 години
Ако. Ама акото цапа и мирише. Спико в ОББ на старши експертите дават по 1000лв
1
4
 
63
 
! Отговори
селтак преди 5 години
Не може да бъде !!А аз си мислех ,че в събота и неделя мериджеите копаят на село картофите ,а работниците ходят с любовниците си на почивки !!