Заплаха от морбили през 2019 г. и ваксините като враг: Чия е вината?

Имат ли доверие българите на ваксините и каква вина носят антиваксърите?
24 фев 2019 17:43,
66
Заплаха от морбили през 2019 г. и ваксините като враг: Чия е вината?

В последните няколко седмици сред дискутираните теми в обществото се завърна темата за дребната шарка, позната още като морбили. Вече над 30 човека са болни от морбили, а заедно с темата за болестта още по-наболял стана въпроса и за ваксините и най-вече за хората, които отказват да имунизират себе си или децата си.

Дребната шарка е опасно инфекциозно заболяване, което беше останало в историята. По данни на Здравното министерство имунизационният обхват на населението не отговаря на изискванията на Световната здравна организация.

"Тези които не са ваксинирани, се надявам на благоразумието на колегите лекари да ги ваксинират. За сега мисля, че няма опасност от епидемия", посочва пред Deutsche Welle проф. Тодор Кантарджиев, националният консултант по микробиология.

Според проучване на ЕК в България цари най-голямо недоверие към ваксинирането. Едва 2/3 от българите смятат, че ваксините са безопасни. Според проф. Тодор Кантарджиев обаче само половин процент от майките са против ваксините.

от другата страна са онези, които по една или друга причина, не искат да имунизират себе си или децата си. Ема Черногорска е председастел на сдружение, което се бори за подобряване на ваксиналната профилактика. Тя има две деца, първото е ваксинирано, второто - не.

"Самият факт, че има много случаи на морбили при ваксинирани сочи, че всъщност не неваксинираните боледуват, не неваксинираните разпространяват заразяването", сочи Ема.

Основният й страх е от негативните странични ефекти на имунизацията. Тя и други родители искат от специалистите да признаят, че е възможно да се получат увреждания след ваксиниране.

Медиците са категорични: "Ваксините бяха обвинявани в какви ли не неща, което  медицински се доказа, че е невярно", отсича проф. Кантарджиев.

Юлия вече 21 години живее в най-големия си страх. Дори и тя обаче не отрича ваксините. Третото й дете, Гого, е диагностициран с бактериален менингит, а всичко почва след реимунизация.

"99% съм сигурна, че това дете е пострадало от ваксината", казва Юлия.

Въпреки това тя е ваксинирала другите си деца.

"Не става да си против нещо, което помага на населението да оцелява", смята тя. Тя все пак посочва, че според нея е редно да бъдат правени изследвания дали организма може да понесе ваксината.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
3
 
! Отговори
И още преди 5 години
Всички медии се включват в проваксиналната истерия изключително грубо, селяндурски и непрофесионално натъртвайки думат "антиваксер", с което допринасят допълнително за неконструктивността на диалога. Диалогът е на ниво махленска простотия, но властите са тези, които го правят такъв. Езикът огрубява, а всичко се прави пошло и нецевилизовано. Това в момента е грозна, истерична, проваксинационна кампания, граничеща с огромна доза фанатизъм, присъщ за привържениците на насилствената ваксинация.
52
2
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До Ахаха---''Истината: Голяма част от Антиваксинарите не са родители на 100% неваксинирани деца''---И няма как и да бъдат родители на 100% неваксинирани деца, след като по най-варварския начин, до 48-ми час след раждането на децата им, ги дупчат с две ваксини, по най-варварския възможен начин. Всъщност лъжата на ваксинацията се поддържа именно така. Ако ваксинацията спре, ще се разбере, че е лъжа и никакви епидемии няма да има. Медиите тръбят за един случай, все едно са милион такива.
51
3
 
8
 
! Отговори
до БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ преди 5 години
В Германия и повечето западни държави ваксините са по желание на родителя, умнико! Никой не може да ти откаже детска градина и училище. Говориш лъжи! В градината в Англия си играят ваксинирани и неваксинирани деца - нито има ШОК и УЖАС като тук, нито някаква БГ драма. Ама *** нали от всичко разбира ...
50
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пази Боже сляпо да прогледа! Страх ме хвана като се зачетох в този форум. Уважаеми читатели информацията в Интернет не се контролира - от всякъде ви заливат маркетингови стратегии и писания на графомани и такива с откровени диагнози. Всеки, който от "хептен хайде де" се е научил да си пуска "Фейсбука" залага живота и здравето на децата си, че и на съседите, че и на пътуващите в метрото... Да - при ваксините съществува минимален риск - на война като на война - но болшинството оцелява. Смирете се!
49
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шарка-партита?! Лелее! това дори през Средновековието нямаше да им хрумне! Някои *** направо избиха рибата!!!
48
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми не се ваксинирайте, бе! Ама после като се разболеете или детето ви е зле, що търсите лекарска помощ? Това е същото като онези, дето си раждат вкъщи, ама като се обърка нещо вой, че линейката закъсняла! Човек трябва да си носи последиците от решението си. Като не си се ваксинирал, ми боледувай, ама никой не е длъжен да те лекува заради решението ти.
47
5
 
9
 
! Отговори
АЛ ПАЧИНО преди 5 години
Нова идиотска истерия на лекарско-фармацевтичната мафия!Хора опомнете се! Слагаш си една камара отрови и си спокоен, че няма да се разболееш!Може би новата идея да се сложат повечко чипове!Така или иначе, цели свят разбра за измамата ви иняма да има спасение!
46
4
 
3
 
! Отговори
Ахаха преди 5 години
Истината: Голяма част от Антиваксинарите не са родители на 100% неваксинирани деца. Мой познати а и доста хора в мрежата са конкретно против тази ваксина МПР, но ако има ваксина само за морбили биха ваксинирали децата си. Това се дължи на документирани случаи в миналото преди въвеждането на МПР, че ако естествено се заразите от морбили и малко след това с паротит се получават проблеми с червата, а от там и други неща. Ако има ваксина за морбили, съм сигурна, че има много малко неваксинирани. Но
45
6
 
6
 
! Отговори
Бау преди 5 години
До Спешни меркиЗа получаване на детски се иска бележка от джипито, че детето е ваксинирано. За прием в ДЗ - също. Тези неща в България се правят отдавна. Само че има педиатри, които пищат, че детето е ваксинирано, а ваксинката изливат в мивката, щото така са се разбрали със специалните ***. Тъй че в момента никой не знае точният брой неваксинирани деца.
44
1
 
2
 
! Отговори
Някой преди 5 години
До БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕИ тук не ги приемат
43
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората живеят в страх няма осветление, камери по улиците, а те ни занимават с морбили. Дааа всеки се тресе от страх и ужас от морбили. Ненормална територия!...
42
7
 
9
 
! Отговори
БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ преди 5 години
До Спешни меркиВ ГЕРМАНИЯ И ФРАНЦИЯ БЕЗ РЕДОВЕН ИМУНИЗАЦИОНЕН ПАСПОРТ ДЕЦАТА НЕ СЕ ПРИЕМАТ В ДЕТСКИ ГРАДИНИ,ПРЕДУЧИЛИЦЕ И В УЧИЛИЩЕ.НЯМА НИКАКВИ ИЗКЛЮЧЕНИЯ.
41
19
 
18
 
! Отговори
Спешни мерки преди 5 години
Родителите, които не ваксинират децата си, не трябва да ползват никаква социална помощ, да се спрат детските. Не трябва да се допуска тези деца да ходят на градина и училище, да имат контакт с другите деца. Тези родители не само, че не мислят за здравето на собственото си дете, като го поставят в риск, но те не мислят и за здравето на популацията.
40
10
 
13
 
! Отговори
Влади преди 5 години
Хубаво е, когато не се имунизират тъъъпите и неграмотните, защото това подобрява естествения подбор. От такива родители - такива деца! Затова ваксините трябва да са доброволни.
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До лекаритеTова изказване не мога да приема, че сериозно. То бива тъпотия, но подобно стълпотворение на простотии е уникално.
38
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сократис, гледал си много Семейство Симпсън, ми се струва. Спри дрогата! Бъркаш Морбили с Варицела
37
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напишете в гугъл Плана Ран.ът и прочетете това което написал един умен човек в началото на 90 те. Този човек вече нее между живите убиха го. Та той е написл това което ви очаква. Всичко съвпада досега едно към едно като че ли извънземна сила му е диктувала.
36
10
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ЛЕКАРИТЕ КОИТО КОНСТАТИРАТ ПАЦИЕНТ С МОРБИЛИ ОТ ГЕТОТО СА ДЛЪЖНИ ДА МУ ДАДАТ АНТИБИОТИК ЗА 1-2 ДНИ И ДА ГО ПРАТЯТ В КЪЩИ КАТО МУ КАЖАТ ДА ДОЙДЕ ПАК СЛЕД 2 ДНИ И ТОГАВА ВЕЧЕ ДА ПОСЛЕДВА ЛЕЧЕНИЕ СРЕЩУ МОРБИЛИ ! ТАКА ЗАРАЗЕНИЯ ЩЕ МОЖЕ ДА ЗАРАЗЯВА ПОНЕ 2 ДНИ !!!
35
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 34Рубеола няма в България от бая години. Тя е опасна, другите са нептиятни но минават.
34
22
 
12
 
! Отговори
До лекарите преди 5 години
Няма да си ваксинираме децата с тежки метали! Ще си ги лекувам с уринотерапия! Лекарствата са таен заговор да ни унищожат като велика нация! Нарочно така правят децата по-глупави, не е от генетиката! Всички знаят във форума ни (бг-мама), че българчетата са най-умната нация на света, но заради лекарите таланта им остава скрит и така по-лесно ни управляват! Ако искате да сте сигурни в лечението, обърнете се към архангел Михаил и акашиевите записи! Там е събрана мъдростта на вековете!