2020 г. ЕС спира да върти стрелките – кой кое време ще избере?

Вероятно северните страни ще се придържат към стандартното време
Обновена: 25 фев 2019 09:36 | 25 фев 2019 08:40,
65
2020 г. ЕС спира да върти стрелките – кой кое време ще избере?
Снимка: Reuters, архив

Европейският съюз ще престане да сменя времето два пъти годишно от 2020 г. Това съобщи евродепутатът Емил Радев.

Дебатът, започнал преди две години, получи реакция от Европейския парламент, който гласува смяната от стандартно към лятно часово време, да бъде преустановена от 2020 г.

"Европейската комисия искаше това да стане още от 2019 г., но в Европейския парламент надделя мнението да се даде още една година, за де хармонизират всички процеси и да се подготвят всички държави членки", заяви пред БНТ Емил Радев.

Още по темата

Радев обясни, че от 2020 г. всяка държава ще избере стандартно или лятно време и ще спре да сменя стрелките два пъти годишно.

Германия и скандинавските страни вероятно ще изберат стандартното часово време, докато южните държави - лятното.

Проучване на Европейската комисия показа, че българите предпочитат лятното време да остане постоянно. На същото мнение са повечето държави от южна Европа. Германия и скандинавските страни предпочитат стандартното часово време

Според Радев това няма да предизвика проблеми.

Евродепутатът посочи, че причината за въвеждане на смяната на времето е била икономическа - пестене на разходи за осветление. Оказало се, обаче, че ползите не са толкова големи. Всеки българин например пести около 54 стотинки годишно.

Последиците за здравето са негативни, посочи Радев. Той цитира увеличаване на сърдечно-съдовите заболявания, безсънието и на пътните произшествия.

"Ползите са доста по-малко от потенциалните вреди, а когато говорим за здравето на гражданите, не можем да правим компромис", обясни Радев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
3
 
! Отговори
Катя Василева преди 4 години
Стига с това лято и зимно часово време, природата си дала времето и трябва да си остане астрономическото време, а не измисленото лятно, това е болест за организма, а през зимата може ли да се става с един час по рано и да отиваш на работа, и каква ще работата докато още си сънен. Просто никой не мисли за обикновения човек, защото депутатите отиват на работа в десет часа, за тях няма проблеми.
61
8
 
12
 
! Отговори
все там преди 5 години
хората със зимното време , не разбирам защо наричате ставането, по което и да е време, ранно ставане или ставане по-рано , няма такъв филм, единствената разлика е кога е изместено ставането ви в денонощието и сещате ли се в колко часът ще е изгревът лятото при зимно време - в 4 сутринта.
60
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз предлагам да се разделим на две, който иска зимно часово време да ходи в западната част на България, който иска лятно часово време, море до късно, бира и слънчеви мацки да ходи в източната част на България! Линията ще е от около Търново! И да се въведе различно време в двете части!
59
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лятното време е за пестене на електроенергия. Ще пестят електроенергия през цялата година. Много глупави, необразовани милионери в европарламента. Ще запазват промените, от които се оплакват сега. Оплакват се от лятното време, а избират него за постоянно време.
58
8
 
16
 
! Отговори
BG преди 5 години
Всеки лекар ще ви каже че недоспиването води до разбиването на имунната система. Е... софиянци - зимата когато е студено и има грип, вместо да си засилиш имунитета, ти нарочно си го разбиваш, за да имаш.... 1 час повече да обикаляш по магазините и кафенетата !!!Пенсионерите искали зимното време - пенсионерите въобще не им пука- нито на работа ходят, нито деца стягат за училище. Като искат ще стават в 8 часа, като искат ще си стоят на топло в леглото и до 11
57
9
 
20
 
! Отговори
Божието време преди 5 години
Явно някои хора не разбират сериозността на проблема с избора на часово време. Ако се въведе лятното часово време ще трябва да ставаме един час по-рано! Ще трябва да ставаме по тъмно в ледените зимни утрини, а това никак няма да е приятно! Ставането по тъмно води до хронично недоспиване, което е вредно за здравето и води до редица заболявания, освен това ще повиши и разходите за електрическа енергия! Първо помислете, после пишете!
56
8
 
23
 
! Отговори
Ум царува, Ум робува преди 5 години
Какво проучване, какви пет лева?! Мен никой не ме е питал! За България е по-добре да избере стандартното време, защото ако се въведе лятното часово време, ще трябва да ставаме по тъмно в мразовитите зимни утрини.
55
7
 
12
 
! Отговори
BG преди 5 години
Софиянецо си иска лятно време през зимата и цвили от кеф, колко е фешън, не като ония по селата дето стават с петлите и си лягат с кокошките. Само дето ние по селата - първо си имаме масивни тухлени къщи на по два ката барабар с гаражи и моята кола си стои нощем на топличко и сигурно, а не на вън по паркингитге. Второ - у Софията, представям си задръстванията сутрин :) Пък на село - джан-джун няма. И трето - на село децата са по 6-7 броя в клас и училищетои е на 15-20 мин пеш ! от дома
54
9
 
24
 
! Отговори
До 48 преди 5 години
Толкова си зле, че не схващаш, че лятното време те праща да ставаш в 4-5 часа сутринта.През лятото се трае, защото става светло по-рано, но през зимата да ставаш в 4-5 посред нощ и в най-големият студ на тъмно да водиш деца по детски градини и училища!!! Не, това само човек без капка мозък може да го иска.
53
5
 
11
 
! Отговори
BG преди 5 години
До 51 - и от къде идва тая храна бе, софиянче - от "нещастните ***" дето стават по тъмно да я произведат ! Пък "фешън" софиянците спиме до 8 и ходиме на работа в 9-10 часа. Да те светна ли каква храна ядеш.... - ами, според мен е голям комплимент на това с което се храниш, да го наричаш "храна" :)))
52
9
 
17
 
! Отговори
BG преди 5 години
Иначе спокойно, .. една зима на лятно часово време, ще ви бъде напълно достатъчна да ви налее малко мозък в празните глави !Дечицата дето искате да си играят до късно, като ги лепне някоя хубавична настика и грип заради недоспиването и ставането на по-студено; като стане някоя и друга "хубавичка" катастрофа заради по-тъмното време и недостапалите шофьори сутрин, пък и българина както кара таратайки на 20+ годинки - "идеални" за студено време - е спомнете си че имате 1 ч за обикаляне след работа
51
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
има едно време - астронимическото, но някой се опитва да се прави на Господ!
50
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО BG... момченце, нито ти никой друг ми изкарва храната. Не живея на помощи като някой индивиди и си изкарвам достатъчно за да се изхранвам и семейството ми. Още малко ще кажеш че не плащам данъци и живея на твой гръб и за това дай да сме на зимно време, защото ТИ така си казал ;)
49
7
 
14
 
! Отговори
BG преди 5 години
До 48 - тези "нещастници" дето стават в 4 часа сутринта, софиянче разглезено ти изкарват храната която всеки ден ядеш !! Спомни си го довечера когато посегнеш към хляба, като се прибереш от поредната вечерна обиколка по Витошка !
48
7
 
15
 
! Отговори
BG преди 5 години
До 47 - веднага ти отговарям - некадърните родители които искат децата им да могат до късно да вилнеят по градинките и по моловете, вместо да си бъдат по домовете и да се занимават с тях. Другите са кварталните пияници и разгонените тинейджъри които искат до нощите да хайманосват по сокаците. Та тези ненормалници искат да лятното часово време. Иначе хората са прави - ще стоиш до късно вечерта, ама на другата сутрин - рано, рано и на студено - хайде на работа и на училище !
47
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тука май само някви рибари дето ми стават в 4 часа искат зимното време. Еми аз където си ставам нормално в 8 за да отида в 9 на работа си предпочитам лятното... така след работа ще ми е по-светло и ще мога да обиколя наляво надясно след работа. Минуси, плюсове, това е моето мнение ;)
46
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що за ненoрмалник трябва да си, за да искаш изместеното лятно време да остане и през зимата?!
45
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За привържениците на лятното време през зиматаНали се сещате, че като ви заведат недоспалите родители на детска градина, там ще ви поемат едни намръщени недоспали лелки?
44
12
 
5
 
! Отговори
Вечно лято преди 5 години
Е няма ли да се стопли зимата ако слънцето грее по-дълго? Лятото виж как се получава...
43
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така и не разбрах защо тук някакви искат да стават посред нощ, за да отидат по тъмно на училище, а после като пораснат да ходят и на работа по тъмно?!