Срещата на ЕС и Лигата на арабските държави - историческа

Дори и без конкретни резултати, важното било, че е проведена
Обновена: 26 фев 2019 23:01 | 26 фев 2019 21:15, Екип на Bulgaria On Air
7

В египетския курорт Шарм Ел-Шейх се проведе първата среща на високо равнище между държавните и правителствените ръководители на ЕС и Лигата на арабските държави (ЛАД). На срещата бяха поставени въпросите за тероризма, сигурността и търговските отношения.

Премиерът Бойко Борисов също взе участие във форума, на който се обсъждаше и разширяването на европейско-арабското партньорство.

Какви са изводите след срещата между ЕС и Лигата на арабските държави?

Темата коментират експертът по международна сигурност Димитър Гърдев и международният анализатор Илия Лазаров.

"Срещата е показателна, защото тя е първа като такова начинание. Дори в заключителното комюнике беше спомената една нова ера между двата съюза. Основно бяха обсъждани темите, свързани миграцията, защото през последните години Европа много страда от тази вълна", коментира Димитър Гърдев в "Денят ON AIR".

По думите му трябва да се обърне внимание на изказването на Меркел, за това, че ЕС и Лигата на арабските държави трябва да започнат широкомащабен план за решаване на сирийския въпрос.

Според Илия Лазаров срещата не е дала конкретни резултати, но е важно, че е проведена. По думите му трябва да се намерят допирни точки и да се направи така, че в Арабския свят да се живее комфортно и хората да останат там, за да няма мигрантски вълни.

Гърдев обясни, че президентът на Турция е разкритикувал ЕС за двойните стандарти.

Причината е, че след опита за преврат срещу Ердоган политиката му и идеята за въвеждането на смъртно наказание бяха порицани от Европа, а срещата между двата съюза се е случила на фона на екзекуцията на 9 души, участвали в убийството на главния прокурор на Египет.

По думите му европейските стандарти трябва да бъдат преразгледани, когато става въпрос за арабските държави.

Експертите коментираха и търговските отношения между България и арабските държави.

"Много дълго време бяхме вгледани в себе си и поради тази причина пропуснахме традиционни наши партньори и нови, които се появяват. Похвално е, че откриваме посолство в Саудитска Арабия и започваме опити за търговски обмен", обясни Лазаров.

По думите на Димитър Гърдев, когато няма единна стратегия и целенасочени усилия, не се получават резултати и затова България трябва да преорентира фокуса си в този важен регион.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: срещаесАрабска лига
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
татул преди 5 години
Такова безмислие на такова ниво.Е тозипът арабите ще си къткат бежанците.Имало е надлъгване за петрола и хъба.Нашето какво дири там,или само да не ев къщи,щото я оплеска.ПерефразирамБиблията.В последните времена ще сесъбират държавници нон-стоп за щялои ..., -та придърпват времената.
6
2
 
9
 
! Отговори
до Браво преди 5 години
Ам то туй същото като българското европредседателсво. Много панаир за нищо. Абе въобще отчитаме огромни успехи.
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Браво! 1Абе........слепият...не прочете ли заглавието бе? НИКАКЪВ РЕЗУЛТАТ!!!! На какво се радваш, на безмислено изхарчените пари за обеди и вечери????? Боже, Боже..........тоя свят не че оглу-пява, той направо тотално деградира! Мисловно, интелектуално, културно и психологически!!!!
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Мечтател 2Прав си за мечтите.............само си объркал държавата....не е Русия, а краварията!!!! И накрая (а началото ВЕЧЕ ТРЪГНА!!!) ВСИЧКИ ЩЕ СЕ ОБЕДИНИМ срещу тези теро-ри-с-ти, които тровят вече 200 години цялата Земя! Но слава Богу, виждам НАЧАЛОТО НА КРАЯ ИМ!!!! Вярно е, че змията още хапе и се гърчи, но явно се гърчи в предсмъртни мъки! И след още 200 години НИКОЙ НЯМА ДА СИ СПОМНЯ ЗА ТЯХ!
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво ама Му издърпаха Нобела изпод ръцете и го дадоха на Заев и Ципрас....а толкова усилия положи
2
5
 
3
 
! Отговори
Мечтател преди 5 години
Ееех, представяте ли си един идеален свят, в който всички държави си помагат, хората от различни континенти, с различен цвят на косата и на кожата, са задружни, работят заедно, мечтаят заедно, обичат се, обичат планетата си и се грижат за нея, образовани и интелигентни са, войните са останали в историята, няма бедност и нищета, има култура, изкуство, мирен спорт и наука, и всички са обединени дружно срещу общия враг - Русия!Представяте ли си?Ееех, мечти!
1
7
 
6
 
! Отговори
Браво! преди 5 години
Браво!Кога друг път в историята България е имала толкова голяма външно-политическа тежест, че нейният лидер да участва в решаването на проблемите на два големи континента? Кога?Браво!