Вярата и парите: Мюфтийството дължи 12 млн. лв., БПЦ - хиляди!

ГЕРБ и ДПС ще опитат законово да им бъдат опростени задълженията
Обновена: 27 фев 2019 09:05 | 27 фев 2019 08:45, Камелия Цветанова
46

Опрощаване на всички публични задължения на вероизповеданията до края на миналата година. Това предвижда законопроект, внесен от Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ. Какви са мотивите им и защо предложението предизвиква спорове попита Bulgaria ON AIR.
Още по темата
През декември парламентът отхвърля предложението за опрощаване на задълженията на вероизповеданията. В края на януари обаче лидерите на ГЕРБ и ДПС в парламента Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ правят втори опит за промяна в Закона за вероизповеданията.

Според Николай Панков, който е бивш главен секретар на мюфтийството, неговите задължения към държавата до края на миналата година надхвърлят 12 млн. лева, а за това има влезли в сила ревизионни актове.

Натрупаните през последните 10 години задължения на мюфтийството са от невнесен корпоративен данък, здравни и социални осигуровки. Така освен държавата, ощетени биха били и свещенослужителите.

Задълженията на Българската православна църква са далеч по-малки от порядъка на няколко хиляди лева.

Новите-стари предложения на ГЕРБ и ДПС не бяха подкрепени от коалиционния партньор през декември. Очаква се същото да се случи и сега.

Депутатите от Комисията по вероизповеданията ще обсъдят законопроекта вероятно през март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Църквата извършва ТЪРГОВСКА дейност.Църквата е собственик на БЛАГА.Цъквата погазва християнските канони!За вярата и на бога, пари не трябват - в това уравнение само на цъквата и трябват пари.Църквата да си припомни какво е казал Исус на търговците на пазара, за благата, за камилата и за игленото ухо?!?На много места даже няма да те ПОКРЪСТЯТ без пари, въпреки, че твърдят друго от БПЦ...Писна ни от алчни секти!
38
2
 
8
 
! Отговори
Joko преди 5 години
Цвъки, на какво основание ще опрощаватеданъци? Кой ви е дал въобще това право. Законно основание..... това ще да рече , че
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това ви е последният мандат, благодетели на исляма.
36
1
 
9
 
! Отговори
Кажете ми Управляващ преди 5 години
А моя борч,към Българска банка Антинари,с безбожните лихви кой ще ми опрости А
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
по делата им, ще ги познаете.колко им е вярата
34
2
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Защо трябва да им се опрощават дълговете БПЦ защо продаваимотите си а не ги дава под наем и да печели.ЗАщо владиците тряба да се возят в толкова скъпи колиот какъв зор е нужно това и да носят часовници които струват хиляди левове.И субсиидиите които им дава държавата са много големи от делно ремонтите на църкви и джамии се правят от общините и дарения.
33
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз като данъкоплатец не съм съгласен моите данъци да се изразходват за погасяване на нечии задължения. Ако държавата не може да си събере дълговете, има съдия-изпълнители. Точно тези длъжници са най-богатите организации в България.
32
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Живота на колко деца може да се спаси или подобри с тези пари, не ги хвърляйте на вятъра, а си съберете задълженията.
31
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До petrovaдосега държавата не е давала пари и за осигуровки, от тази години би следвало да даде. Но досега имаше субсидия за ремнот на църква или джамия, но тя не се дава на църквата или джамията, а минава през общината през съответния общински кмет, за да може да каже въпросния кмет от определена политическа партия, че той е бил направил ремонта за джамията или църквата. така, че досега са се справяли сами и затова е този дълг и мюфтийството има 10 ревизии от НАП
30
2
 
18
 
! Отговори
petrova преди 5 години
Откъде на къде ще им опрощават дълговете ? защо не са плащали осигуровките? нали държавата ги субсидира? Значи един път държавата им дава пари от нашите данъци и сега втори път ще им опрощава дългове, които са били длъжни да си погасят. За какво тогава са харчили субсидиите?
29
1
 
4
 
! Отговори
A преди 5 години
До Анонимен 14Не говори срещу началника на ББ
28
1
 
16
 
! Отговори
A преди 5 години
До Анонимен 25За укриване обикновенният работещ отива на съд, а за неплащане - веднага намират къде работи и му прихващат заедно с голяма глоба и голяма лихва, но за служителите на началника на ББ всичко е позволено.
27
0
 
19
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
Това не е сериозно. Как ще се опрощава дълг на един стопански субект - Мюфтийство, след като има корпоративен данък, значи има печалби.
26
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма пари за лечение на деца, има за алчните попове, които и без това не плащат данъци.
25
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И едните и другите са маскари!
24
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откъде на къде ще опрощават с нашите пари. Всички на съдия изпълнител!
23
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали се сещате, че за да се генерират тези задължения, то те се декларират с декларации пред НАП. Т.е. в мюфтийството е декларирало данъчните си задължения, социални и здравни осигуровки, защото е водило свое редовно счетоводство и не е укривало от държавата и една част е платило една не е успляло. Църквата няма ракива големи задължения, защото просто не ги декларира, защото никой не смее да им прави ревизия, т.е. скрила ги е от държавата, мюфтийство не плаща, а църквата укрива.
22
5
 
14
 
! Отговори
Гепи преди 5 години
Ако мине за мюсюльманите ,ще минем ипод финансово робство.Българската Православна Църква-товае нашата държава!!!!!!!!!!!!
21
2
 
24
 
! Отговори
Възмутен преди 5 години
До ясноДа, но тези 12 милиона се плащат с НАШИТЕ пари, на всички данъкоплатци, а не на ГЕРБ! Предатели е имало, има ги и сега!
20
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Законо опростени" означава, че ние ще трябва да плащаме задълженията на тези иначе толока "духовно извисени" мошеници!