Всяко второ дете, чакащо осиновяване - с потребности

Кандидат осиновителите - 22-ма, децата - 1508
27 фев 2019 08:37, Петя Славова
17
Всяко второ дете, чакащо осиновяване - с потребности
Снимка: pexels.com

Всяко второ дете, което чака за осиновяване, е с увреждане, показват данните на Агенцията за социално подпомагане (АСП).

В регистъра за осиновяване са вписани 1942-ма малчугани, като 964 от тях страдат от някакъв вид заболяване. Това означава, че всяко второ дете е с увреждане.

За година броят на децата със специални потребности, чакащи да имат родители, е намалял с 83. Същевременно за същия период кандидат-осиновителите са се увеличили с 22-ма, като в края на 2018 г. броят им е 1508. Това показва, че броят на децата, които могат да бъдат осиновени, е по-голям, отколкото на желаещите да ги вземат в своя дом.

Тенденцията продължава вече 7 години, като по данни на АСП разликата най-осезаемо се е усещала през 2011 г., когато вписаните деца в регистъра са били с 61% повече. Осиновените хлапета през деветмесечието на 2018 г. са 395, като до края на годината броят им нарасна до 489. Най-много осиновени деца има в областите Плевен, Монтана, Варна, Смолян, София и Хасково, предаде "Монитор".

Най-малко деца са осиновени в областите Силистра и Габрово. Едва 20 от всички осиновени са с увреждания, като най-много болни сирачета - по 4, са намерили своя нов дом във Варна и Кюстендил. За сравнение преди 7 години са били осиновени общо 720 сирачета.

От тогава до сега всяка година броят им намалява с поне 30 деца. Ръст в осиновяванията има единствено през 2013 г. За същия период семейство са намерили общо 3844 хлапета, от които над 40 са с увреждания. По-ниският брой осиновени деца спрямо броя на кандидатите се обяснява с това, че желаещите да станат родители заявяват определени предпочитания за хлапетата.

Сред тях са възраст от 0 до 3 г., добро здравословно състояние, български произход, както и липса на фамилна обремененост. От анализ на Агенцията за социално подпомагане става ясно, че през 2017 г. от 578 осиновени деца 473 са били до три годинки. Едва 55 са били хлапетата между 3 и 5 годинки, а 45 – между 5 и 10 г. Децата над 10 години са били най-голямата група, която чака за ново семейство – 1338. Само 5 от тях са намерили своя нов дом.

Преди да бъдат одобрени осиновителите, социалните изготвят задълбочена комплексна оценка на кандидатите дали са годни да се грижат за хлапето, уточняват от Агенцията за социално подпомагане.

Проучва се както личният и социалният живот на бъдещите родители така и здравословното състояние, моралните им качества. За да им бъде издадено разрешение за вписване в регистъра, се взимат предвид и възможностите родителите да осигурят физическо, психическо и социално благополучие на детето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече четири години чакаме да осиновим дете и нищо. Изискванията ни не са големи , дете до шест години без значение от пола, може да е от смесен брак или българче, може и да са две близначета. За съжаление годините си минават и надеждата ни започва бавно да умира.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МинИзоставят ги, защото вече са си осигурили по няколко такива, ежемесечно взимат четирицифрени суми като помощи и не искат да си усложняват живота, като си пълнят къщата с още такива деца. Но не желаят и да си променят традициите и начина на живот, вследствие на който се раждат увредени деца. Гледат си кефа така, както го разбират.Съчувствам само на онези, при които дете с увреждания се е родило не по тяхна вина и които и да искат, нямат условия да го гледат у дома.
12
0
 
5
 
! Отговори
Кой е длъжен преди 5 години
да облекчава живота на безотговорни роми, при част от които кръвосмешението е племенна традиция, а при други се счита, че е в реда на нещата още от предпубертетна възраст да се пие алкохол, да се диша лепило, да се употребява нискокачествена дрога?Редно е да се изисква от подобни родители да отработват издръжката на увредените деца, родени вследствие на такъв начин на живот и оставени в дом, защото у дома имат още такива, които им носят бленуваните доходи!
11
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са деца на нормални хора няма да ги давате на гейове за осиновяване държавата да си ги гледа
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Осиновителите се проверяват под лупа, а за боровинката, изоставила второ или трето дете след множество аборти и заболявания по време на бременността и дума не се споменава; отрочето е пренатално увредено и етнически генетично обременено, което не може да се коригира с никаква среда и културно влияние - генът винаги се оказва много по-могъщ от всякакво възпитание.Държавата стимулира създаването на социопати и ***, не може да ни вменява собствените си грехове.Ограничете раждаемостта на ***!
9
1
 
6
 
! Отговори
Габровец преди 5 години
Защо така ми обиждате хубавото планинско градче, бе???През 1835 г в Габрово е открито първото класно училище в България, тогава още по османско иго, с ръководител великият възрожденец Васил Априлов.През Априлското въстание габровски са четите на Цанко Дюстабанов и Капитан Дядо Никола.След Освобождението през 1882 г Габрово заработва първата текстилна фабрика с изцяло български капитал. Презх1905-1978 Габрово е най-индустриализираният град в България.Недейте така да ми обиждате градчето
8
2
 
8
 
! Отговори
Мин преди 5 години
Е тея роми нали правеха деца, заради майчинството. Интересно защо ли ги изоставят.
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КокоПолзвайте думата боровинка, още не я трият.
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Потребности има всяко живо същество - пак недомислено заглавие в бързината да се драсне нещо.
5
0
 
18
 
! Отговори
SF преди 5 години
подзагравието е тотално подвеждащо, кандидат осиновителите 22 ли са или са намаляли с 22!? Някой редактор да погледне!?
4
0
 
38
 
! Отговори
! преди 5 години
Проверете какво е значението на думата сираче в тълковният речник! За осиновяване са изоставени деца от двама живи и здрави родители, повечето от един определен етнос.
3
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"За сравнение преди 7 години са били осиновени общо 720 сирачета"Какви сирачета бе, какво искате да кажете с това. Кажете си го направо - изоставени деца. Родителите на тези деца трябва да се задължават да ги гледат.
2
4
 
5
 
! Отговори
Някой преди 5 години
До МанБъди рахат, човече. Габрово е винаги на последно място; за каквото се сетиш.
1
3
 
10
 
! Отговори
Ман преди 5 години
Моля се Габрово да си остане вечно на последно място.