Още 30 млн. за системата, но медсестри излизат на улицата

Ананиев призова за диалог, асоциация и синдикати не ги подкрепят
Обновена: 28 фев 2019 22:18 | 28 фев 2019 21:51, Веселина Йорданова
9
Още 30 млн. за системата, но медсестри излизат на улицата
Снимка: архив, БулФото

Медицински сестри ще протестират утре за по-високи заплати. По-рано днес здравният министър Кирил Ананиев обсъди с представители на синдикатите и Асоциацията на професионалистите по здравни грижи исканията им.

След срещата, която се проведе при премиера Бойко Борисов, беше отправен призив за диалог и обещание за обсъждане на проблемите. Министърът посочи, че плановете за протестите са отпреди да станат ясни бюджетите на болниците и затова призова: "Нямаме нужда от протести. Те няма да доведат бързо и успешно до целите, които сме си поставили".

Той допълни, че тази година съвместно с МОН е предвидено увеличаване на приема за тези специалисти с около 150 души, предаде БНР.

Ананиев беше категоричен, че исканията на специалистите по здравни грижи, в това число и увеличението на възнагражденията, са напълно справедливи, но в значителна степен те зависят от степента на натоварване на отделните структури и постигнатите резултати.

"Заедно трябва да работим за справедливото разпределение на финансите на ниво лечебно заведение, за да може с наличния ресурс и с допълнителните средства от 30 млн. лв., които ще получат областните и общинските болници, да бъдат увеличени заплатите на целия медицински персонал", подчерта здравният министър.

Ананиев посочи, че протестът е обявен, без да бъдат информирани специалистите какъв ще бъде бюджетът на съответните лечебни заведения, а оттук и какви заплати ще получават.

Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи посочи, че повече от 30 хиляди медицински сестри вече липсват в страната. Според нея диалогът е средството за решаване на проблемите, защото не винаги улицата е достатъчно добре информирана какво е състоянието на системата.

Тя допълни, че Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи не е организатор на предстоящия протест. "Ние подкрепяме исканията, но не и организирането на протест. Начинът за решаването на проблемите е чрез диалог, а не чрез излизане на улицата“, коментира още Василева.

Синдикатите също не подкрепиха намеренията за протест. Доктор Иван Кокалов от КНСБ обясни, че разговорите в министерството трябва да се водят в посока на по-честни разпределения на парите в системата.

Пред БНР Лора Маринова, старша сестра в Пета градска болница в столицата, обясни обаче, че протест утре ще има.

"Така или иначе, за да тече тази подписка и този призив, това означава, че нещата са стигнали предела на търпимост. Искрено се надявам нашият труд да бъде достойно оценен", каза тя.

Сестрите очакват подкрепа и от пациентските организации, и от Българския лекарски съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
5
 
! Отговори
до 1 преди 5 години
Името ти напълно съответства на написаното от теб!Поздравявам те за самоценката ти.
6
1
 
7
 
! Отговори
до Л.Бозукова преди 5 години
Това твоето е стар рик-разделяй и владей!Лекари срещу сестри,пенсионери срещу млади.Истината е че заплатите на сестрите не се определят от лекарите които работят с тях.Така,че няма как лекарите да вземат парите на сестрите.Въобще положението в здравеопазването е такова,че ако не са пенсионерите няма да има кой да работи.Защото нокой млад човек не иска да работи в медицината-ясно е защо-ниски заплати и всеки те ругае!След 5-10 години няма да има здравеопазване!
5
2
 
6
 
! Отговори
до 4(Л.Бозукова) преди 5 години
И като излезе такъв закон просто няма да има кой да работи.Жената на мой колега рботи в Италия като медицинска сестра,жената на друг колега е в Единбург като акушерка и вярвай ми и двете за 900 лева няма да се върнат.Имам и съсъедка която завърши екология и сега е в някакъв холдинг срещу 3000 лева! Младите хора не искат да учат нито за сестри,нито за акушерки,нито за лекари!Разбираш ли,че имам познат лекар който разказа как е бил синът си защото искал да учи медицина! Толкова е бил ужасен !
4
6
 
3
 
! Отговори
Л. Бозукова преди 5 години
Лекарите вземат парите, не уважават сестрите. Да, и Докато няма закон За Забрана на пенсионери сестри да работят ще е така. Кой ще наеме сестра за 900лв, като пенсионера работи за 300лв.Докато министерството не го забрани. Ще е така.
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Португалецът Педро Еуженио, който в събота се завърна в Берое, ще взима месечна заплата в размер на 6000 евро, информира "Тема Спорт". Това ще е негов трети период при заралии, след като за първи път бе в *** през сезон 2012/13. Отделно Еуженио има вписани бонуси към договора си със старозагорци, които могат да направят доходите му още по-сериозни. В Берое има и други футболисти, които заработват по над 10 000 лева месечно.
2
2
 
15
 
! Отговори
БЛЯК преди 5 години
Евала на мед сестрите!! Само така!
1
9
 
11
 
! Отговори
шматка преди 5 години
За сестрите няма пари защото лекарите си делят кинтите помежду си и за тях не остава.