Завръщане към соц-а? Големи жилищни сгради, за да е по-евтино

Партерните етажи пак гаражи, вместо магазини
151
Завръщане към соц-а? Големи жилищни сгради, за да е по-евтино
Снимка: архив, БулФото

В последните две-три години все повече жилищни проекти в големите градове започват да изглеждат мащабни. Не става дума само за затворени или отворени комплекси - самите жилищни сгради започват да стават все по-големи, с повече апартаменти в тях.

Тази тенденция става отчетлива и по всяка вероятност ще продължи и в близко, а и в по-далечно бъдеще, казаха наскоро от Националната асоциация на строителните предприемачи, цитирани от "24 часа".

Причините са основно две. “Стремежът към по-мащабни проекти не е израз на някаква грандомания, а просто това позволява по-ниска себестойност на строителството и предлагане на жилища на по-достъпни цени”, казва членът на управителния съвет на асоциацията Ивайло Митев.

“Реализирането на една по-голяма сграда в сравнение с няколко по-малки облекчава и административната тежест. Това заедно с по-ниските разходи и икономиите от мащаба предопределят до голяма степен решението при проектиране”, казва той.

Според него спестеното по този начин от предприемачите им позволява да влагат и повече средства в заобикалящата инфраструктура. За съжаление, става дума само за непосредственото обкръжение на новите жилищни сгради. По-добрата среда за живеене не се изчерпва с един или с няколко тротоара и детска площадка.

Например в големия град трудно се намират места за паркиране. И това определя друга тенденция в жилищното строителство напоследък. Защото малцина помислят да купуват апартамент особено ново строителство, ако няма осигурен паркинг или поне място за паркиране.

И строителните предприемачи все по-масово се принуждават да променят проектите си и да префасонират партерните етажи от търговски площи в гаражи.

Печалбата за тях е същата, тъй като гаражът за разлика от паркомястото е имот със свой идентификационен номер, може да се продава, наследява и отдава под наем. Цените на гаражите в някои жилищни проекти на практика са изравнени с цените на най-маломерните апартаменти на пазара.

И все повече нови жилищни кооперации заприличват на строените в края на социализма. Те бяха пълни с партерни гаражи, които след демокрацията постепенно се превърнаха в търговски обекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
1
 
! Отговори
Ceco преди 5 години
До В САЩ щото са бедни,Небостъргачите жилищни сгради ли са е, ***
115
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тия заварки по панелките ве! Първо се ограмотете по темата, па после пишете за тия заварки. Спокойно! Здрави са. Ще изкарат 150-200 години, ако не се свали замонолитването. Що не се загрижите за "новото строителство" което още от сега се люпи и подкожушва?
114
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
108 както и няма град в който да има нещо подобно като оазис в кючука . Блок с 700-800 апартамента можеби една пътечка дето две коли не могат се размина . Да не говорим че няма къде да се спре .
113
9
 
4
 
! Отговори
ДО АНТИ- 115 преди 5 години
Под собственни жилища панелките на над два милиона българи ли имаш предвид.Да може пак да се стигне до скачане /и от високо/,като почнат да се скапват заварките на панелите и ,,собственните жилища " почват да отиват на кино.Кой ще е виновен тогава ,пак ли Костов,Борисов и тогава управляващите или ,,неуродливото" НЕДОНОСЧЕ социализъм/както го нарече самият Т.Живков/ строило на принципа ,,След нас и потоп" Мисли другарю,мисли и нямаш аргументи срещу това.
112
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не за да е по ефтино ами повече да им е печалбата .
111
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пнаелките в София бяха добре проектирани с голями паркинги покрай тях, но дойде демокрацията и мутрите застроиха паркингите и паркирането стана проблем. Покрай един от блоковете в Младост, в който живеех имаше 4 паркинга общо за около 120 коли при 6 входа и около 150 апартамента. Сега останаха 3 от тези паркинги, за около 70 коли като построиха шест нови блока, които ползват същите паркинги. Това е типичен пример как с безразборно строителство се създава проблем с паркирането.
110
6
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Социализма ви остави собствени жилища,но уродливия капитализъм, ще поправи това.На квартира или на улицата, излизате българи.И да скачате, и да не скачате - все тая.
109
0
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Веселинке, защо слагаш въпросителен знак след твърдение?
108
1
 
10
 
! Отговори
Живял и видял-1948 преди 5 години
Да сградите по света са високи но има и ТРИ ЕТАЖА ПАРКИНГИ,а не само долу.А по най- високите ,,оттатък голямата вода" пет етажа са паркинги и покрива е хеликоптерна площадка Свикнали сме паркингите да са на ниво земя или под земята.А стотици панелки от онова време са въобще без паркинги и всичко живо паркира пред и около блока на тревата и в градинки и площадки.Половината нация ,,оттатък" е правена в автомобили ,а у нас в каруци,това е разликатаКой мислеше преди 40-50г. за автомобили и гаражи?
107
4
 
18
 
! Отговори
...тъжно... преди 5 години
До Анонимен 109Въпросът е не кого и какво събаряха другарите. Въпросът е, че те механично смесиха два различни свята, две култури - селяни и хора от градовете. А още по-големият проблем е, че градовете се селянизираха, вместо селяните да се култивират. За да се стигне до наши дни, когато да си ***, нахален и нагъл е предимство. И дори нещо повече - простаците вече се гордеят, че са такива.
106
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ненормална работа.Апартамент 100 квадратни метра в Пловдив струва 150 хиляди.За половината от тази сума може да се построи къща в някое от близките села.Да си направиш ливада,цветя,барбекю,да си купиш и басейн.Ама *** купуват в града скъпите жилища.
105
1
 
7
 
! Отговори
хахахаха преди 5 години
Че те по нормалните бели страни, имат 3 етажа ПОД земята с достатъчно гаражи за всички и партерните помещения пак са си търговски площи, навремето във Варна , някакъв "заслужил наш човек" построи последните соц.паметници на глуупостта,- 2 блока срещу "Кръглата банка" и явно след много алкохол и тежка дрога , бе решил на центъра на Варна да имаш 5 етажа мази !? добре дойдоха американците да пляснат бързата закуска и да се поскрие мизеерията
104
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ...тъжно...Само старите кирпичени къщурки събаряха. Какво се превземате и халосвате? За всяка 1 мизерна стаичка от къщурката ви даваха по 1 апартамент. Полусъборена, изгнила къща от 2 стаи- на ви 2 апартамента, за 3 стаи- на ви 3 апартамента. Имал 1 розов храст в двора- на ти мазе и таванска стая към апартамента! К'во се правите на жертви? Със стотинка не ви ощети държавата.
103
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма нормален голям град по света, в който сградите да не са високи и с много апартаменти. Набийте си го в 80 процентовите глави!
102
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във всички големи градове по света сградите са високи. Тук соца няма нищо общо, но някои по навик, понеже не могат да мислят, все за соца пишат, за което им плащат.
101
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички помещения под блоковете, ползвани за магазини и офиси да ги направят гаражи. Да не разрешават гаражите да се ползват с друга цел.
100
9
 
14
 
! Отговори
...тъжно... преди 5 години
А някога хората имаха къщички с дворчета.После, Партията майка каза: "Ето тебя не нужна".След което ограби хората с къщичките и дворчетата, насила им отне имотите и на тяхно място построи големи грозни панелни кашони.Тогава Партията майка каза: "Вот тебя, другарю!"И заживяха щастливо селяни и граждани (тези с къщичките и дворчетата) в едно шумно и щастливо село (панелен блок). За един щастие, са друг - трагедия.
99
1
 
9
 
! Отговори
Жаборан преди 5 години
Живота се променя.Вече с 3 прасета и декар сливи не може да се прехранва човек. Трябва едри масиви и ферми с нови технологии и автоматизация... България върви и по друг път, финанси, услуги, туризъм и транзит...
98
2
 
10
 
! Отговори
Brei преди 5 години
В коя африканска държава плащаш за апартамент и се тресеш че може и да не го довършат и няма да ти върнат парите...и дръжавата нищо не може да направи.Няма никаква държавна политика и градоустройствен план
97
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голяма реклама!Няма да продават по- евтино. Пак ще продават скъпо. Просто печалбата за предприемача и брокера ще е по- голяма.