Завръщане към соц-а? Големи жилищни сгради, за да е по-евтино

Партерните етажи пак гаражи, вместо магазини
151
Завръщане към соц-а? Големи жилищни сгради, за да е по-евтино
Снимка: архив, БулФото

В последните две-три години все повече жилищни проекти в големите градове започват да изглеждат мащабни. Не става дума само за затворени или отворени комплекси - самите жилищни сгради започват да стават все по-големи, с повече апартаменти в тях.

Тази тенденция става отчетлива и по всяка вероятност ще продължи и в близко, а и в по-далечно бъдеще, казаха наскоро от Националната асоциация на строителните предприемачи, цитирани от "24 часа".

Причините са основно две. “Стремежът към по-мащабни проекти не е израз на някаква грандомания, а просто това позволява по-ниска себестойност на строителството и предлагане на жилища на по-достъпни цени”, казва членът на управителния съвет на асоциацията Ивайло Митев.

“Реализирането на една по-голяма сграда в сравнение с няколко по-малки облекчава и административната тежест. Това заедно с по-ниските разходи и икономиите от мащаба предопределят до голяма степен решението при проектиране”, казва той.

Според него спестеното по този начин от предприемачите им позволява да влагат и повече средства в заобикалящата инфраструктура. За съжаление, става дума само за непосредственото обкръжение на новите жилищни сгради. По-добрата среда за живеене не се изчерпва с един или с няколко тротоара и детска площадка.

Например в големия град трудно се намират места за паркиране. И това определя друга тенденция в жилищното строителство напоследък. Защото малцина помислят да купуват апартамент особено ново строителство, ако няма осигурен паркинг или поне място за паркиране.

И строителните предприемачи все по-масово се принуждават да променят проектите си и да префасонират партерните етажи от търговски площи в гаражи.

Печалбата за тях е същата, тъй като гаражът за разлика от паркомястото е имот със свой идентификационен номер, може да се продава, наследява и отдава под наем. Цените на гаражите в някои жилищни проекти на практика са изравнени с цените на най-маломерните апартаменти на пазара.

И все повече нови жилищни кооперации заприличват на строените в края на социализма. Те бяха пълни с партерни гаражи, които след демокрацията постепенно се превърнаха в търговски обекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди да излезеш от Соца. Трябва да излезеш от КОЛЕКТИВА. Ако крадеш с колектива той няма да те пусне. В някой случай излизаш в хоризонтално положение. Ако не крадеш , колектива ти бие шута още в началото.
95
0
 
7
 
! Отговори
К-атаджията преди 5 години
Колко К върви един апартамент, за един друг питам
94
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В нормалните бели държави хората живеят в къщи. Всеки си има двор дори и малък да е и паркомясто.А блокове се строят масово само в социалистическите държави с леви правителства! По това може да разберете че България все още се управлява от комунистите!Ние дори и дне проължаваме да строим блокове. Добре че поне се отказахме от панелките....Това е най отвратителната сграда измислена някога. Символ на комунистическата идеология.
93
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БГМога да дам за пример мой прияте.Завърши с отличие в Лондон и понеже там не му харесваше реши да се върне в България. Той е от Бургас и с баща му решиха, че ще отглеждат крави за месо. Спечели няколко европейски програми и вече 4-та година се занимава с това. Много работи, но и добре печели. Сега живее на село и се занимава с крави. И не става дума за някой отпуснат и неприятен тип. Момчето е умно, красиво и работливо, което ме довежда до извода ,че много хора просто са мързеливи или необ
92
2
 
1
 
! Отговори
Бравос бре преди 5 години
До 93Ма то и кат ощипана булка се държиш! ХахахаХаре тупни още едно палче надоле еий тъй за разкош! Па после си отиди пред огледалито, вдигни си едно палче на себе си, па му седни ей тъй за кеф! Да ти е благо!
91
2
 
1
 
! Отговори
Бравос бре преди 5 години
До 93Ма то и ти така мрънкаща звучиш!
90
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
клозетна работа
89
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много лесно може да се намери работа за хората от селата, просто трябва транспорта да е евтин като през соцаЧовече, ако ще сега билетът пак да е 6 ст., хората в селата вече не можеш да ги закараш само заради единия евтин транспорт.
88
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво щеше да е селяните да се върнат на село с техните еднофамилни къщи с дворчета, а гражданите да си живеят в кооперациите в София. И за едните добре и за другите добре, но някои не искат да им е добре и си стоят в София и мрънкат.
87
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да вземе мечокът Бобо от Мъпет шоу ЦЦ да ми подари един от 6-тте
86
1
 
10
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Не говори глупости и по левче да ти плащат за да те закарат никой немя отгледа дете и да го прати после на село да дои овце или крави или да отглежда тютюн дори на запад белите хора не се занимават с тази работа а наемат работници от бедни страни
85
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"И строителните предприемачи все по-масово се принуждават да променят проектите си и да префасонират партерните етажи от търговски площи в гаражи." Еврика... А когато през 2008 се раздуваше имотния балон и куцо, кьораво и сакато се пишеше "строителен предприемач", защо не се сетихте да обособявате парко-места???
84
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами,нормално развитие,от средновековен мутробарок и Територия,изтърбушена като през стогодишната война на Средновековието,към една по-нормална и социално ориентирана държава!Само че,без мутрите!Иначе не става!
83
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Eвтино за строителите, но цените им за купувачите са високи.
82
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само айтита, чалгарки, политици, мутри и телефонисти ще останат в България. Няма място за изкуство, наука (освен кодене), медицина, инженери.
81
1
 
7
 
! Отговори
БГ преди 5 години
И тези села които кипяха с какво се занимаваха хората ?
80
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През соца дори най-затънтените села и паланки кипяха от живот, и имаше работа за всеки, или в селото, или в близкия град, с осигурен или много евтин транспорт!- Т-пунгер, ти на колко годинки си?Ако не си живял през соца, изгледай накой филм като Матриархат или Щурец в ухото или Селянинът с колелото. Тия панелни комплекси кога са строени и с какви хора са населени?
79
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И пак жу./рналята внушават че Бойко е върнал социализЪма.А той самият банкянски ла.йнар *** и пиши от мисълта че хората са разбрали че си пази партийната книжка. Строи се с турски материали и си/ гански "отряди".Някой от архитектните решения в новите панели са с такова форми че да се чудиш кой е дал диплома на архитектите!Друг е въпросът с купуването на земи за строеж,а за купуване на жилище е още каква голяма мафия
78
1
 
22
 
! Отговори
БГ преди 5 години
На село могат да живеят хора които вече са били в града и са направили парата и им е време за почивка на село пари не се правят
77
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако ниската кооперация е като моята по-добре къща. То скандали, то интриги, то кавги.