Завръщане към соц-а? Големи жилищни сгради, за да е по-евтино

Партерните етажи пак гаражи, вместо магазини
151
Завръщане към соц-а? Големи жилищни сгради, за да е по-евтино
Снимка: архив, БулФото

В последните две-три години все повече жилищни проекти в големите градове започват да изглеждат мащабни. Не става дума само за затворени или отворени комплекси - самите жилищни сгради започват да стават все по-големи, с повече апартаменти в тях.

Тази тенденция става отчетлива и по всяка вероятност ще продължи и в близко, а и в по-далечно бъдеще, казаха наскоро от Националната асоциация на строителните предприемачи, цитирани от "24 часа".

Причините са основно две. “Стремежът към по-мащабни проекти не е израз на някаква грандомания, а просто това позволява по-ниска себестойност на строителството и предлагане на жилища на по-достъпни цени”, казва членът на управителния съвет на асоциацията Ивайло Митев.

“Реализирането на една по-голяма сграда в сравнение с няколко по-малки облекчава и административната тежест. Това заедно с по-ниските разходи и икономиите от мащаба предопределят до голяма степен решението при проектиране”, казва той.

Според него спестеното по този начин от предприемачите им позволява да влагат и повече средства в заобикалящата инфраструктура. За съжаление, става дума само за непосредственото обкръжение на новите жилищни сгради. По-добрата среда за живеене не се изчерпва с един или с няколко тротоара и детска площадка.

Например в големия град трудно се намират места за паркиране. И това определя друга тенденция в жилищното строителство напоследък. Защото малцина помислят да купуват апартамент особено ново строителство, ако няма осигурен паркинг или поне място за паркиране.

И строителните предприемачи все по-масово се принуждават да променят проектите си и да префасонират партерните етажи от търговски площи в гаражи.

Печалбата за тях е същата, тъй като гаражът за разлика от паркомястото е имот със свой идентификационен номер, може да се продава, наследява и отдава под наем. Цените на гаражите в някои жилищни проекти на практика са изравнени с цените на най-маломерните апартаменти на пазара.

И все повече нови жилищни кооперации заприличват на строените в края на социализма. Те бяха пълни с партерни гаражи, които след демокрацията постепенно се превърнаха в търговски обекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
трябва да възстановите поминъка на хората в малките села и градоветеЧудесно. Какъв поминък би им създал?
75
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кипяло от живот... Абе човек, то именно през соца изтръгнаха хората от селата и ги набутаха из панелите в големите градове, да правим тежка индустрия. Работа, та работа било имало... Сега една коооперация от шепа хора с подходящата техника върши в пъти повече. Какво да правят хората на село? Мощностите още от соца са из градовете, всичко напира към София (то затова имаше и жителство, иначе София отдавна да е половин държава), кой да стои на село?
74
4
 
9
 
! Отговори
Провокатор преди 5 години
По-добре селянин на село - чист въздух, чиста храна, по-добро качество на живот, отколкото в стадото София
73
1
 
6
 
! Отговори
до 73 преди 5 години
Цените не са спекулативни за жалост...Толкова сме добри за инвестиции при Боко, че в момента масово на зелено е изкупено от фондове, защото имотите са единствената сигурна инвестиция при сегашната ситуация...
72
0
 
23
 
! Отговори
JJ преди 5 години
Заради прекрасното строителство имаме квартали като Витоша, Кръстова Вада, Манастирски и химерата около мол България с блок до блока през 2 метра.Но тепърва ще почнат протестите за училища, детски градини и инфраструктура като на новодомците им се народят деца, понеже е лесно до 31 без хлапе да си в мелето...
71
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не направят улици,тротоари,транспорт,у-ще и да раздават евтини парцели за къщи в края на града или да построят къщи с дворове,някога така е било,който не е искал да чака за апартамент,си е взимал парцел и е строил,цялата улица,че дори и квартал,на баба ми и дядо ми къщата е строена в стар квартал,където са раздадени парцели и квартала се е разширил естествено.
70
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
68, преди години искаха да местят някои министерства и агенции в провинцията. И какво стана, служителите там скочиха как така, може ли такова нещо и Боко, нали си е смел, даде задна. Та и досега Морска администрация е до Народния театър.Чак сега някои хора от провинцията почнаха да се усещат, че София не е чак толкова яка, ама трябваше цените да скочат до небето и да се поразчуе какъв е въздуха, че да им светне.
69
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уважаеми другарки и другари, строители, брокери на недвижими имоти, и алчни за бонуси банкови мениджъри от отделите за ипотечни кредити на Българските Банки... Успяхте.!!!!! Както винаги с общи усилия успяхте да надуете най новия имотен балон след 2008 ***, само за 4 години... Извратени и спекулативни цени на жилищата..!!! Да ни е честито!!!
68
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не винаги в Германия новото строителство е по-високо. Това зависи от купища стандарти и разрешителни за парцела. Новите са най-често 3-4 етажа, ама блок до блока, еднакви, некачествени и безсрамно скъпи. Незаети търговски площи с витрини на нивото на улицата масово се обявяват за "партерно жилище", даже измазани мазета за "сутеренно". Сериозно говоря. Недостигът на жилищна площ в някои градове е огромен, но често за високо строителство не се дава разрешително.
67
2
 
3
 
! Отговори
Провокатор преди 5 години
Колкото по-големи жилищни сгради в по-големите градове (разбирай София), толкова повече място за *** (не разбирай селяни)! Зелени площи? К'во е т'ва?...
66
1
 
14
 
! Отговори
Имотен балон част 2 преди 5 години
Преди 5 години всичко започна.. Отново... Нямаше балон, хората били взимали високи заплати, имота бил номер 1 инвестиция, имотите били достъпни, цените били нормални, миналата седмица-строителите се оплакаха че имотите били скъпи заради мудната /подкупна/държавана администрация, парцелите им били скъпи, заплати давали много,... И так до днес.. Дано по скоро се спука балона с извратените жилищни цени.
65
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До шматкаИ да не е къща,поне да са ниски кооперации на 2 или 3-4 етажа максимум,с тавански стаи+изби,с асансьор,паркинг и прилежащ голям двор с градина към тях.И по-големи стаи,тези апартаменти и стаи днес са едни грозни кутийки.
64
1
 
7
 
! Отговори
истина преди 5 години
Сега строят Аппартоменти така,че ,,наши окна друг на друга смотрят вечером и днем,,.
63
1
 
6
 
! Отговори
413 преди 5 години
Малък блок/кооперация има по-лоша гледка от ЕПК или панел и по-малко зеленина отпред от къща. Опонентите така е в масовия случай.
62
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
58,То да бяха глупости, нямаше да е зле. Две години следих цените на апартаментите и се отказах, безумие пълно. Всичко изкупено още на зелено и то някакви пълни кошери в Полигона примерно. Кой ги купува, Доналд Тръмп и Бил Гейтс ли? Колкото до другото, ЕС е голям. Аз на тяхно място не бих се забил в София.
61
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами питайте Артекс. Те от няколко години пробутват идеята, за модерното стройтелство на високи сгради. Но там офертата е по-голяма сграда, плащаш повече пари, защото е модерна :) Иначе всички знаем как се оправя после управлението на голяма сграда и какви разправии стават.
60
0
 
13
 
! Отговори
413 преди 5 години
Защо няма достъпни редови (онези дълги редици долепени) къщи за средната класа? Само из скъпарските квартали, а в чужбина са навсякъде като у нас панелките. Новите блокчета са по-лоши от панелките.
59
2
 
19
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Живея в къща от 97г.Имам гараж за колата имам двор с барбекю и малко фонтанче.Алпинеум с Албиция над него.Тъпчете се в" големи" апартаменти от по 45-55кв.м реално.Единственото лошо нещо е че всичко иска подръжка т.е работа но когато не работите физическа работа малко раздвижване е полезно
58
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едностайните през соца, сега станаха тристайни. Гарсониерите през соца, сега се продават като двустайни. Таванските стаи през соца, сега се продават като ателиета. Имаме много голям прогрес. Голям прогрес в маркетинга, рекламата и измамата.
57
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и обяснявайте моля ви, че няма балон при цените на имотите, и че даже може и 3-4 процента ръст да има тази година, че не всички ви вярват безрезервно и безусловно като мен и никой вече не купува, пък било то и със сто процента кредит. Пък защо ли като няма балон? Ето това трябва да обясните.